Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Jehlice do saka - Váš dokonalý průvodce

Dozvíte se vše o jahlicích do saka. Kam je připnout, jak je barevně sladit, jakou zvolit pro zvláštní příležitosti a všechno mezitím. A to vše za 15 minut.

Jehlice do saka si v posledních letech znovu získávají na oblibě. Po celá desetiletí se nosily pouze k formálním příležitostem. Dnes můžete vidět jehlice na klopách mužů mnohem častěji. Nosí je každodenně a ke každé příležitosti. Přineslo to komplexnost do umění jejich nošení, přestože pravidla formálních společenských událostí se uvolnila. Riziko, že budete vypadat jako amatér nebo až příliš strojeně se zvýšilo. Nicméně, pokud zvolíte správně, jehlice do saka je skvělým příkladem doplňku, který může dodat Vašemu oufitu nezapomenutelný šmrnc.

Tento průvodce Vám poradí, jak nosit jehlici do saka správně ať už pro formální, nebo neformální příležitost. Už se nebudete muset obávat, že možná vypadáte směšně.

1 Jehlice do saka - váš dokonalý průvodce1.1 Zapomeňte na jehlici. co je to klopa?1.2 Různé druhy jehlic do saka1.3 Jak jehlice do saka nosit?1.4 S čím můžu jehlici do klopy nosit?1.5 Jaký typ jehlice do klopy si mám vybrat?1.6 Kdy byste měli jehlici do saka nosit?1.7 Vše, co potřebujete vědět o korsáži1.8 Další květiny a pánské ozdoby do klopy1.9 Jaká jehlice do saka vypadá dobře s černým oblekem nebo smokingem?1.10 Které jehlice do saka se hodí k šedému obleku?1.11 Které jehlice do saka vypadají dobře s tmavě modrým oblekem?1.12 Jak si vyberete jehlici do saka?1.13 Kam se dává jehlice do klopy na obleku, saku nebo smokingu?1.14 Jak si na párty poklábosit o historii jehlic do saka1.15 Poslední slovo o jehlicích do saka1.16 Otázky a odpovědi

Zapomeňte na jehlici. Co je to klopa?

Podívejte se na jakékoliv sako nebo blejzr. Klopy jsou přehnutá část saka od knoflíků směrem k límečku.

Označené jsou klopy, které najdete na každém saku nebo blejzru.

Většina klop má knoflíkovou dírku, která může být buď otevřená, nebo zašitá. Nachází se v horní části levé klopy.

Zakroužkovaná je knoflíková dírka, kterou najdete na téměř každém saku nebo blejzru.

Původně tato knoflíková dírka sloužila k zapnutí saka, aby Vaše hruď a krk byli v chladném počasí v teplíčku. Časem se začaly knoflíkové dírky v klopě používat právě pro vložení jehlice do saka.

Různé druhy jehlic do saka

Co je to jehlice do saka? Tento termín se používá na všechny druhy doplňků, které se připínají do klopy. Existuje několik různých druhů jehlic do saka, které se liší velikostí, typem zapínání a tím, co představují.

Níže Vám představujeme některé běžné typy:

Korsáž

Korsáž je předchůdcem jehlice do klopy. Jedná se o pravou květinu, která se připíná na klopu. Je docela výrazná a používá se především na svatbách.

Květina nebo květinová jehlice do klopy

Tyto jehlice do klopy napodobují květinu. Jsou vyrobeny z jemného materiálu, jako je hedvábí, plátno, satén nebo bavlna. Připomínají korsáž, ale jsou menší a mají tu výhodu, že je můžete používat opakovaně.

Kovové jehlice do klopy

Mohou být vyrobeny z různých kovů (zlato, stříbro, měď a pod.). Tyto jehlice mají delší jehlici, která má na konci kovovou krytku. Krytka většinou sedí na konci jehlice, ale u některých modelů může být pohyblivá, sjíždět nahoru a dolů, abyste mohli regulovat polohu jehlice v klopě.

Špendlíky do saka a odznáčky

Většinou nemají dlouhou jehlici, ale krátký špendlík/dřík, který se na zadní straně zapíná krytkou (kovovou, gumovou nebo magnetickou) přímo pod ozdobnou částí, která sedí na klopě. Většinou jsou také kovové, ale často mají povrchovou glazuru. Zatímco jehlice jsou estetickými doplňky, špendlíky a odznáčky mají symbolický význam a mohou být nošeny politiky.

Brože

Na rozdíl od ostatních druhů, brože se na pánské obleky připínají zicherkovým zapínáním. Většinou jsou větší než jehlice do saka a jsou vytvořeny z drahých kovů nebo mají klasický vintage design.

Jak jehlice do saka nosit?

Co se týče jehlic do saka, platí jen jedno zlaté pravidlo. Připněte je v místě knoflíkové dírky na klopě, což znamená, v horní části levé klopy saka.

Některá dvouřadá saka mají knoflíkové dírky v obou klopách. Nicméně, jehlici do saka vždy umístěte do levé klopy saka.

Jehlice do saka nabízejí spoustu příležitostí pro odvážné experimenty. Experimentujte s druhy jehlic, ne s jejich umístěním. Pokud je jehlice viditelná, měla by ležet rovnoběžně s klopou, nikdy směrem nahoru nebo napříč. Je to důležité především u delších jehlic, kde špatné umístění může být velmi nápadné a pokazit tak dojem. Fotografie nalevo zobrazuje, jak jehlici připnout správně.

Správné umístění je nalevo, protože jehlice leží souběžně s okrajem klopy. Na pravé straně vidíte, jak byste jehlici nosit neměli.

Konec jehlice může být buď viditelný, tak jako na obrázku výše nebo ho můžete nechat schovaný na zadní straně klopy. Záleží jen na Vás, na typu jehlice a saka.

S čím můžu jehlici do klopy nosit?

Jehlice do klopy se hodí prakticky ke všemu. Tradičně se nosí s blejzry a oblekovými saky, ale dnes je často uvidíme i na klopách kabátů, smokingů a dokonce i na svetrech a košilích (například makový květ v Den válečných veteránů). Nezapomeňte však, že propichujete tkaninu, což může zanechat stopy na některých choulostivých materiálech.

Jehlici do saka můžete kombinovat i s jinými doplňky jako jsou kapesníčky do saka nebo kravatové spony. To dodá Vašemu outfitu na zajímavosti a komplexnost při kombinování oděvů. Je třeba se ujistit, že všechny kousky spolu dokonale ladí a žádný nepřehlušuje ty ostatní.

Pro nejlepší výsledky potřebujeme pochopit základy kombinování barev, které jsme popsali v článku Kapesníček do saka - Váš dokonalý průvodce, kde je také zobrazen interaktivní kruh barev, který si můžete vyzkoušet. Jakmile máte základy kombinování barev v malíčku, můžete začít kombinovat doplňky ve Vašem šatníku.

Jaký typ jehlice do klopy si mám vybrat?

Opravdu to záleží na Vaších osobních preferencích, Vašem outfitu a příležitosti.

Co se týče barev, stylu a velikosti, nejsou žádná přísná pravidla. Nicméně, je pár doporučení, které byste měli mít na paměti.

Kovové jehlice: snažte se sladit kovové detaily Vašeho outfitu, včetně jehlice do klopy, manžetových knoflíčků, kravatové spony, opasku, hodinek a také prstenů. Zvolte všechny detaily buď ve zlaté, nebo stříbrné barvě.

Výrazné a barevné jehlice: nejlépe je kombinovat s barevně neutrální košilí, aby byl kontrast co nejlepší. Jen se ujistěte, že barevně ladí i s ostatními částmi outfitu. Základní znalost barevného kruhu a klasické kombinace barev budou výhodou.

Pastelové nebo květinové jehlice: jsou nenápadnější a skvěle se hodí k ostatním doplňkům. Většinou jsou hravější než výraznější kousky. Můžete například kombinovat světle zelenou jehlici se sakem v půlnoční modré, obzvláště pokud je vidět i kousek kovu. Mějte ovšem na paměti, že i světlejší barvy by měly ladit s Vaší kravatou i kapesníčkem do saka.

Nakonec ještě dodáme, že důvodem oblékání je zvýraznit Vaše obličejové rysy a postavu. Účelem není dosáhnout toho, že všichni budou zírat na Vaši jehlici do saka, ale to, že jehlice bude ladit s ostatními kousky a outfit jako celek zvýrazní Vaše rysy. Pokud si nebudete vědět rady, pamatujte, více je méně. Je lepší zvolit něco decentnějšího, než vypadat jako klaun.

Kdy byste měli jehlici do saka nosit?

Dnes to závisí jen na Vás. Některé společenské akce tradičně vyžadují jehlici do saka nebo korsáž, Dress code Vám často napoví. Prakticky o žádné příležitosti nemůžeme říct, že se k nošení jehlice do saka nehodí.

Jehlici do saka však vybírejte právě podle toho, o jaký typ akce se jedná.

Nenápadná jehlice jelena do saka může být skvělým doplňkem naprosto profesionálního obleku.

Korsáže a květinové jehlice do saka jsou většinou formálnější a výraznější. Jsou vhodné i k méně formálním společenským akcím. Pokud je chcete nosit do práce, zvolte raději nenápadnější kovovou jehlici, která zaujme, ale není tak...květinová.

Vše, co potřebujete vědět o korsáži

Korsáž tvoří čerstvě řezaná květina, která se připíná na klopu. Pokud si budete chtít jednu pořídit, budete muset zajít do květinářství. Tradičně se nosí jen k formálním příležitostem, jako jsou svatby, pohřby, promoce nebo koňské dostihy.

Běžně se používá bílý karafiát, lilie nebo růže, ale můžete použít i jiné květiny, jako jsou například orchideje.

Postarejte se, ať jsou čerstvé

Je důležité, aby korsáž byla co nejčerstvější. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je pořídit si čerstvě řezanou květinu. Mějte také na paměti, že některé květiny Vám vydrží déle, než jiné. Například karafiáty jsou poměrně odolné, zatímco růže začnou vadnout o něco dříve.

Korsáž je čerstvě řezaná květina, která se připíná na klopu. Budete se tedy muset vypravit do květinářství.

Ať už zvolíte kterýkoli typ korsáže, následující rady mohou prodloužit její životnost:

Posprejujte vodou: tohle je jednoduchý trik, který zajistí, že Vaše korsáž vydrží celý den/noc. Jen to nepřežeňte - nechcete vypadat jako vodník nebo si potřísnit sako nebo košili.

Použijte sprej pro čerstvost květin: v květinářství by měli tento sprej mít. Sprej zabrání vypařování vody z květiny, a tím květina vydrží o něco déle.

Použijte minivázičku: ano, rozumíte dobře! Populární v eduardovském období, vázičky byly ukryty pod klopou, aby byly květiny hydratované. Tento způsob může vyboulit klopu obleku, ale dostanete extra bodíky za vintage styl. Dnes jsou modernější takové, které jsou viditelné (skleněné nebo kovové) a sedí přímo na klopě. Pokud zvolíte vázičku, rozhodně budete mít o čem hovořit.

Uchovávejte v ledničce: pokud si korsáž pořídíte delší dobu předtím, než si ji připnete na klopu, uchovávejte ji v ledničce ve skleničce vody.

Ovoce není povoleno: možná to zní zvláštně, ale květiny by se měly držet dál od ovoce. Ovoce, jablka především, uvolňuje ethylen, který způsobuje rychlejší vadnutí květin.

Jak korsáž nosit

Existují určité jednoduché zásady, kterých byste se měly držet, aby korsáž vypadala co nejlépe:

  • Jako to platí u ostatních jehlic do klopy, korsáž by měla být umístěna na klopě v místě knoflíkové dírky nebo tam, kde by dírka případně byla umístěna.
  • Na mnohých formálních sacích najdete šňůrku na zadní straně klopy, která stonek květiny bude držet na místě, pokud se rozhodnete stonek květiny protáhnout knoflíkovou dírkou v klopě.
  • Květ by měl být nasměrován směrem od Vaší hrudi.
  • Všechny listy by se měly schovat za okvětní lístky, aby nebyly viditelné.

Pokud na klopě Vašeho saka knoflíková dírka není, máte dvě možnosti:

  1. Krejčí Vám můžete knoflíkovou dírku vytvořit dodatečně.
  2. Květinu můžete připnout na klopu saka. Ujistěte se, že květinu umístíte přesně podle zmíněných pravidel a stonek květiny leží podél vnějšího okraje klopy.

Další květiny a pánské ozdoby do klopy

Kromě příležitostí, kdy můžete nosit na klopě korsáž, musíme také zmínit příležitosti, které jsou vhodné na připnutí různých ozdob.

Mluvíme o makovém květu v Den válečných veteránů nebo vojenském vyznamenání/medaili.

Makový květ Den válečných veteránů se slaví po celém světě, především v zemích bývalého Commonwealthu - v Kanadě, Austrálii, Novém Zélandu a samozřejmě hlavně v Británii. Zatímco v Australii a Novém Zélandu se slaví 25. dubna tzv. Anzac Day, u nás, podobně jako v Británii a Kanadě, slavíme 11. listopadu už od roku 2001. Ať už lidé slaví kdykoli, makové květy jsou vždy rudé a zisk z jejich prodeje je určen pro válečné veterány. Pravidla jejich nošení jsou naprosto stejná, jako pro ostatní jehlice do saka.

Válečná vyznamenání dodržujte pravidla, i když je budete nosit na civilním oděvu. Samozřejmě platí, že se připínají na levou klopu. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že se připínají horizontálně. Většinou mají zicherkové zapínání. Umístěte je v jedné řadě vedle sebe, mohou se i maličko překrývat. Nejvyšší ocenění se umístí vpravo a zbytek se přidává v sestupném pořadí. V tomto případě se kapesníček do saka nenosí, odvrátil by pozornost od Vašich vojenských úspěchů.

Jaká jehlice do saka vypadá dobře s černým oblekem nebo smokingem?

Bez ohledu na to, jakou barvu kravaty zvolíte nebo jaký kapesníček do saka si vyberete, tyto jehlice do saka budou s černým oblekem vypadat úžasně.

Nezapomeňte sladit barvu kovů - jehlici do saka ve zlaté barvě se zlatými hodinkami a jehlici stříbrné barvy se stříbrnými hodinkami.

Které jehlice do saka se hodí k šedému obleku?

Pokud máte na sobě tmavý nebo světle šedý oblek, zvolte jehlici do saka v šedých nebo kovových tónech.

Přidávají outfitu další rozměr a snadno se hodí k libovolné kravatě nebo kapesníčku do saka.

Které jehlice do saka vypadají dobře s tmavě modrým oblekem?

Pokud je váš oblek nebo sako tmavě modré, zvolte jehlici do klopy ve světlejším nebo tmavším odstínu modré.

Tyto jehlice do klopy jsou vhodné k řadě vázanek, motýlků a kapesníčků do saka a snadno se kombinují.

Jak si vyberete jehlici do saka?

Myslete na to, že jehlice do saka je doplňkem vašeho oděvu a vyberte tu, která outfit nepřebíjí. Co se týče kombinování, použijte výše uvedené nápady jako inspiraci.

A protože jehlice do saka dodají vašemu obleku, saku nebo smokingu na osobitosti, nebojte se zvolit něco odvážnějšího.

Nebuďte překvapeni, pokud jedna z těchto jehlic rozpoutá konverzaci, ať jste kdekoli.

Kam se dává jehlice do klopy na obleku, saku nebo smokingu?

  1. Vždy umístěte jehlici do saka na horní část levého klopy.
  2. Připněte jehlici v místě knoflíkové dírky na klopě.

Jak si na párty poklábosit o historii jehlic do saka

Navzdory tomu, co jste slyšeli, princ Albert nevymyslel knoflíkovou dírku, ani korsáž. Možná jste slyšeli romantický příběh o tom, jak si připnul kytici, kterou mu královna Viktora dala, na hruď, aby tak udělal romantické gesto - ale to se nestalo. Jeho saka dokonce ani neměla klopy...

Klopy na saku se začaly nosit už velmi dávno, kopírovaly tak vojenské uniformy s vysokými límci a klopami, které můžete vidět na uniformě lorda Nelsona. Tyto uniformy měly mnoho knoflíků a knoflíkových dírek, přičemž ta horní byla často ponechána rozepnutá a z toho se následně vyvinuly klopy a knoflíková dírka na klopě dnešních sak.

Korsáže se staly obzvláště populárními během 19. století. Květiny byly často spojovány s mužností a korsáže tak šli ruku v ruce s pánskými oděvy.

Jehlice a jiné ozdoby do klopy se začaly používat namísto korsáží ve 20. století. Ale podobně jako smoking se korsáže začaly nosit pouze při formálních příležitostech, zatímco jehlice do saka a jiné ozdoby jsou určeny pro méně formální příležitosti.

Poslední slovo o jehlicích do saka

Tak, teď už víte vše důležité o jehlicích do saka a jejich formálnější sestřenici korsáži. Ano, možná se zdá, že toho je hodně, ale věřte nám, po nějakém čase experimentování uvidíte, že si sako bez jehlice do klopy už ani neumíte představit. Počet komplimentů, které obdržíte, rozhodně rozptýlí Vaše obavy.

Nezapomeňte, že stejně jako se vším ostatním souvisejícím se stylem, klíčem je sebevědomí. Takže, začněte raději s něčím decentnějším a postupem času můžete zvolit něco mnohem výraznějšího.

Otázky a odpovědi

Proč je na klopě knoflíková dírka?

Dříve si lidé klopy zapínali, aby byli v teple. Knoflíková dírka byla tedy především praktickou záležitostí, podobně jako knoflíkové dírky níže.

Časem se knoflíková dírka v klopě začala používat na umístění korsáže nebo jehlice do saka.

Jak se jehlice na klopu připíná?

Jehlici můžete protáhnout knoflíkovou dírkou na klopě nebo připíchnout v místě blízko ní.

Konec jehlice můžete buď propíchnout zpět skrz klopu, aby byla vidět, nebo ji nechat ukrytou pod klopou.

Koncovka jehlice napomáhá, aby jehlice zůstala na místě.

Proč se vlastně jehlice do saka nosí?

Důvody se mohou různit dle společenské příležitosti a nositele.

Někdy se jedná o projev náležitosti ke skupině nebo k vyjádření podpory - jako jsou například makové květy v Den válečných veteránů. Někdy se jedná o tradici a soulad - například na svatbách. Někdy jen proto, abychom oživili náš outfit.

Na které straně se jehlice nosí?

Všechny druhy jehlic a ozdob se nosí na levé straně.

Proč se jehlice nosí na levé straně?

Někteří tvrdí, aby jehlice byla blízko srdci, ale opravdový důvod tak romantický není.

Původně se totiž jehlice do klopy používaly na zapínání klopy, aby lidé neprochladli. Všechno je to o praktičnosti. Pánské knoflíkové dírky jsou vždy na levé straně, aby se pravákům lépe zapínaly.

Z podobného důvodu jsou knoflíkové dírky dámských sak na pravé straně. Je to proto, že se očekávalo, že ženám bude sáčko zapínat někdo jiný.

Můžu nosit jehlici se smokingem, na klopě kabátu nebo na svetru?

Samozřejmě! Platí stejná pravidla jako u sak a blejzrů.

Mějte na paměti, že se smokingem doporučujeme nosit pouze bílou květinu pro elegantní vzhled.

Pokud jehlici připínáte na svetr, ujistěte se, že nenaděláte zbytečně mnoho dírek. Jehlice v některých materiálem může zanechat stopy.

Jehlici mám připnout tak, aby nebyla koncovka vidět nebo může být viditelná?

Tak na tohle žádná pravidla nemáme. Konec jehlice můžete propíchnout klopou, aby byla viditelná nebo ji ponechat ukrytou pod klopou. Záleží jen na Vás, podle toho, co se Vám osobně líbí víc.

Co je to korsáž?

Květina nebo kytička, která byla vytvořena právě na nošení na klopě. Nejběžnější jsou karafiáty, růže a lilie.

Kdy se korsáž nosí?

Dnes se nosí výhradně při formálních příležitostech, jako jsou svatby, promoce nebo koňské dostihy.

Nicméně živá květina v klopě není pro opravdového elegána nic neobvyklého a rozhodně bude vypadat skvěle!

Na které straně se korsáž nosí?

Tak jako všechny ostatní druhy jehlic do saka - pouze na levé straně.

Co je to květinová jehlice do saka?

Jedná se o moderní doplněk, který nahrazuje pravou květinu do klopy nebo korsáž.

Může se nosit ke stejným příležitostem, jako byste nosili pravou květinu, ale je také vhodná pro méně formální a ležérní příležitosti.

Kdo kupuje korsáž?

To záleží na druhu společenské události.

Na promoce a podobné společenské události kupuje květinu/korsáž partner pro partnerku.

Co se týče svateb, většinou květiny řeší ten, kdo svatbu pořádá. 

Jak vydrží korsáž co nejdéle?

Použijte sprej s vodou každých 30 minut. Jděte na to opatrně, aby se nepotřísnilo i sako.

Můžete si také pořídit sprej na čerstvost květin, který také prodlouží životnost květin.

Pamatujte, nekupujte korsáž až příliš brzy a pokud ji koupíte den předem, uchovávejte ji v lednici, aby zůstala co nejčerstvější.

Má být vidět celá květina nebo se má stonek schovat?

Stonek květiny by se měl schovat za klopu, aby nebyl vidět. Korsáže jsou ale často vytvořeny tak, aby se pouze připnuly na klopu.

Když nemáte na klopě saka dírku, nebo pokud květinu nosíte na svetru nebo košili, stonek bude viditelný. Stačí pokud ho připnete špendlíkem k podkladu, aby držel na místě. 

Můžu nosit jehlici do klopy nebo korsáž zároveň s kravatovou sponou?

Můžete, ale pozor, buďte opatrní. Pokud je vidět hodně kovu, může to vypadat, že se až moc snažíte a naruší to celkový vzhled.  

Můžu si vzít jehlici do klopy i na svatbu?

Záleží to na druhu svatby. Ale dá se říct, že pokud se nejedná o opravdu velmi formální svatbu, pak ano.