Z důvodu velikonočních svátků budou objednávky odeslány v úterý 2. dubna

Z důvodu velikonočních svátků budou objednávky odeslány v úterý 2. dubna

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Kapesníček do saka - Váš dokonalý průvodce

Zde se dozvíte naprosto vše o kapesníčcích do saka. Od teorie barev a volbě textilií až po výběr kapesníčku ke zvláštním příležitostem a všechno mezi tím. A to vše za 20 minut.

Kapesníček do saka může skvěle podtrhnout Váš outfit, ale je třeba vědět, jak na to. Nemusíte být géniem, abyste správně zvolili dokonale ladící doplněk. Nicméně, není jednoduché správně vybrat kapesníček do saka tak, aby dokonale ladil, podtrhl Váš outfit, a přitom nebyl až příliš výrazný.

Co je to kapesníček do saka? Kapesníček do saka je dekorativním kusem tkaniny čtvercového tvaru, který se vloží do náprsní kapsy saka ke zvýraznění Vašeho outfitu.

Tento průvodce Vám vysvětlí vše, co potřebujete vědět, abyste svůj outfit dokončili s elegancí a kapesníček do saka sebevědomě nosili bez ohledu na příležitost.

1 Kapesníček do saka - váš dokonalý průvodce1.1 Jaký je rozdíl mezi kapesníčkem do saka a běžným látkovým kapesníkem? 1.2 Základy barevné teorie1.3 Výběr vhodné tkaniny na kapesníček do saka1.4 Tkaniny kapesníčků do saka - jejich klady a zápory 1.5 Typy okrajů kapesníčků do saka1.6 Jakou velikost by měl mít kapesníček do saka?1.7 Jak kapesníček do saka nosit1.8 Jak kapesníček do saka skládat1.9 Oblékání pro zvláštní příležitost - různé styly1.10 Jak kapesníčky do saka uložit1.11 Kombinace kapesníčků do saka, které nezklamou1.12 Proč zrovna tyto kombinace?1.13 Nezapomeňte1.14 Jak si na párty poklábosit o historii kapesníčků do saka1.15 Otázky a odpovědi

Jaký je rozdíl mezi kapesníčkem do saka a běžným látkovým kapesníkem?

Nejdříve musíme zmínit, že běžný látkový kapesník SE LIŠÍ od kapesníčku do saka. Nicméně, čistý a vyžehlený bavlněný kapesník může v nouzových situacích kapesníček do saka nahradit.

Kapesníček do saka slouží pouze jako dekorativní doplněk. Nemá žádné praktické využití. Jeho jediným úkolem je postarat se o to, abyste vypadali skvěle. Látkový kapesník je však určen k utírání potu, smrkání, je nabízen dívkám v nouzi nebo toreadorovi za impozantní býčí zápas. Stručněji řečeno - jeden na nos, druhý na parádu.

Pokud hovoříme obecně, zde je několik příkladů, které rozdíl mezi oběma alternativami vyznačují.

Kapesníčky do saka

  1. Vyrábí se z různých materiálů, včetně bavlny, hedvábí a plátna
  2. Nosí se v náprsní kapse saka
  3. Mají dekorativní účel. Nejsou určeny na otírání ani čištění
  4. Hedvábné a plátěné kapesníčky musí do čistírny a snadno se špiní
  5. Jedině hedvábné mají praktický účel - čištění Vašich brýlí
  6. Jsou menší než běžné látkové kapesníky

Běžné látkové kapesníky

  1. Vyrábí se z bavlny
  2. Vkládají se do jakékoli kapsy
  3. Jsou větší než kapesníčky do saka - pozor na vyboulení kapsy!
  4. Jsou určeny pro praktické účely. Mohou být použity prakticky na všechno - smrkání, otírání potu z tváře a nečekané býčí zápasy.

V krátkosti, jeden na nos, druhý na parádu.

Základy barevné teorie

Aby outfit vypadal skvěle, barvy musí dokonale ladit.

Platí to jak pro Váš kapesníček do saka, tak každou část oděvu i barvu pleti a vlasů. Nezapomeňte, že hlavním účelem oděvu je zdůraznit Vaše obličejové rysy. Kapesníček do saka může být elegantním způsobem, jak toho dosáhnout.

Je důležité, aby kapesníček do saka nebyl až příliš dominantní. Jeho úkolem je vylepšit, ne převládnout. Pokud uvidíte nějaký outfit a pomyslíte si: „Pěkné, ale chtělo by to větší decentnost,“ je to proto, že fyzické vlastnosti oděvu byly potlačeny výraznými detaily.

Tvoříme barevný kruh

Tak, to jsme si ujasnili, a teď zpět na základní školu.

Nejjednodušší způsob, jak koordinovat barvy, je znát a používat barevný kruh, který je tvořen primárními, sekundárními a terciárními barvami. Nazýváme je odstíny.

  • Primární barvy: červená, modrá a žlutá. Jedná se o základní barvy, které nelze vytvořit mícháním jiných barev. Jejich přirozený odstín je velmi jasný a jsou velmi nápadné. Často se používají jako zvýrazňující barvy v motivech a vzorech, které kontrastují tmavšímu pozadí.
  • Sekundární barvy: zelená, fialová a oranžová. Jedná se o barvy, které lze vytvořit smícháním primárních barev. Každá je na kruhu barev umístěna přímo naproti primární barvě a zajišťuje maximální kontrast. Nazýváme je komplementární barvy a jejich úkolem je upoutat pozornost.
  • Terciární barvy: rumělka (červeno-oranžová), jantarová (žluto-oranžová), chartreuse (žluto-zelená), kachní modř (modro-zelená), fialková (modro-fialová), fuchsiová (červeno-fialová). Těchto šest barev se vytvoří smícháním primární a sekundární barvy.

Terciární barvy byste měli chápat jako samostatné tóny v tónu, ne jako o pouhé „odstíny“ primárních a sekundárních barev. Jako takové mají svoji vlastní doplňkovou barvu na opačné straně barevného kruhu.

Palety barev

Palety barev jsou kombinacemi barev z barevného kruhu. Je třeba jim porozumět, pokud chcete zvládnout a vylepšit svůj styl.

Platí pravidlo, že čím vzdálenější jsou barvy v barevném kruhu, tím složitější bude jejich kombinace k vytvoření barevně sladěného outfitu.

  • Neutrální paleta: bílá, černá nebo jejich kombinace
  • Monochromatická paleta: barvy v jednom odstínu
  • Analogická paleta: tvoří ji barvy, které jsou na kruhu umístěny hned vedle sebe. Umožňují vytvořit téměř monochromatickou kombinaci s nízkým kontrastem
  • Doplňková paleta: jak je uvedeno výše, tvoří ji barvy, které jsou na barevném kruhu umístěny přímo naproti, což vytváří přímý protiklad. Tyto barvy nabízení výrazný kontrast, který zaujme
  • Rozdělená doplňková paleta (triadická): tvoří ji tři barvy, které jsou na barevném kruhu rovnoměrně rozloženy. Rozdělená doplňková paleta poskytuje Vašemu oděvu svěží a harmonickou kombinaci Je méně kontrastní, než barvy z doplňkové palety

Už jsme se zmínili, že zvolená barevná kombinace by měla vyhovovat tónu Vaší pleti.

Vysoký kontrast neboli doplňkové barvy na kravatě a kapesníčku do saka v tomto případě ladí, protože model má světlý tón pleti a tmavé vlasy.

Tak například, muži s vysokým kontrastem, např. se světlým tónem pleti a tmavými vlasy mají tendenci vypadat lépe v barvách s vysokým kontrastem, jako jsou doplňkové nebo téměř doplňkové palety.

Mužům s nízkým kontrastem, např. se světlým tónem pleti a světlými vlasy nebo s tmavým tónem pleti a tmavými vlasy, sluší barvy s nízkým kontrastem, jako jsou monochromatické, analogické nebo dokonce triadické barvy.

6 úrovní barevného mistrovství kapesníčků do saka

1. úroveň: Klasický bílý kapesníček do saka. Hodí se ke všemu a vždy vypadá skvěle.

2. úroveň: Neutrální barvy - myslete na šedou, hnědou a bílou. S neutrální kravatou může mít Váš kapesníček do saka každou z těchto barev v závislosti na barvě Vašeho saka.

3. úroveň: Monochromatická paleta - kombinujte různé odstíny stejné barvy pro jednoduše decentní kontrast, např. světle hnědou s béžovou barvou.

4. úroveň: Použijte analogickou paletu sousedních barev, abyste svému oděvu dodali harmonii s nízkým kontrastem. Například žlutou, jantarovou a oranžovou. Kombinujte dva nebo více studených nebo naopak teplých tónů pro dokonalou harmonii.

5 úroveň: Rozdělená doplňková paleta vyvažuje teplé a studené tóny barev, aby Váš vzhled měl charakter, aniž by byl tak nápadný jako s barvami z doplňkové palety.

6. úroveň: Tak teď už se pohybujete mezi mazáky! Konečně jste připraveni kombinovat doplňkové barvy - ty nevýraznější. Odvážnou volbou je oranžový kapesníček do saka se sakem v námořnické modré, nebo můžete zaujmout kombinací zeleného kapesníčku do saka se sakem v tmavě červené a udělat tak dojem.

Výběr vhodné tkaniny na kapesníček do saka

Volba vhodného druhu tkaniny pro výrobu kapesníčku do saka je důležitá. Tři nejoblíbenější jsou hedvábí, bavlna a plátno, nicméně, kapesníčky do saka z vlny a polyesteru jsou také velmi oblíbené.

Každá tkanina má jiné vlastnosti, Vy se však zaměřte na texturu. Co se týče vzorů a motivů, zaměřte se na promyšlený kontrast. Vyberte kapesníček do saka z takové tkaniny, která bude nejvhodnější pro Váš oděv. Chce to koordinovat každý kus Vašeho oděvu tak, aby ladil se zbytkem outfitu a zároveň by měl dobře vypadat i samostatně.

Tady hladký hedvábný kapesníček do saka skvěle ladí s hrubší vlněnou kravatou, protože nabízí kontrast textur.

Takže, pokud máte na sobě jemnou hladkou kravatu, zvolte hrubší bavlněný nebo vlněný kapesníček do saka. V případě, že má Vaše kravata výraznou texturu, zvolte hladký hedvábný kapesníček do saka. Totéž platí pro saka a košile.

Tkaniny kapesníčků do saka - jejich klady a zápory

Níže najdete nejčastěji používané tkaniny na výrobu kapesníčků do saka i jejich výhody a nevýhody.

Hedvábné kapesníčky do saka

  • Pro: Snadné skladování
  • Pro: Hladké, luxusní, třpytivé
  • Pro: Dobře kontrastují s vlněným oděvem / sakem
  • Pro: Nejčastější tkanina, ze které se kapesníčky do saka vyrábějí
  • Pro: Univerzální, vhodné pro všechny příležitosti
  • Pro: Měkké okraje jsou ideální pro nadýchaný styl skládání
  • Pro: Obvykle jsou velmi tenké, takže Vám kapsu saka nevyboulí
  • Proti: Jsou dražší
  • Proti: Nejsou vhodné pro složitější skládání
  • Proti: Ničí je pot a bělení
  • Proti: Obtížná péče, musíte s nimi do čistírny
  • Proti: Snadno se pokrčí a obtížně žehlí
  • Proti: Nejsou odolné vůči otěru
  • Proti: Pokud jsou vlhké, snadno se trhají

Bavlněné kapesníčky do saka

  • Pro: Levnější než hedvábí
  • Pro: Snadné žehlení
  • Pro: Snadné skladování
  • Pro: Lze prát v pračce
  • Pro: Pevnější okraje umožňují složitější skládání
  • Pro: Pevné, odolné i vůči oděru
  • Pro: Ladí s košilí/sakem a tím zvýrazní kravatu
  • Proti: V horké vodě se mohou srazit
  • Proti: Snadno se pokrčí, potřebují žehlení
  • Proti: Riziko plísně pokud zvlhnou
  • Proti: Barva může časem vyblednout

Lněné kapesníčky do saka

  • Pro: Extrémně univerzální
  • Pro: Pevnější okraje umožňují složitější skládání
  • Pro: Poddajná tkanina umožňuje skládání i v nadýchaném stylu
  • Pro: Dodávají atraktivní texturu téměř každému saku
  • Proti: Bývají dražší než bavlna
  • Proti: Mohou se poškodit, pokud se perou v tvrdé vodě (s vysokým obsahem minerálů)
  • Proti: Mohou se prát v pračce, ale prací prášky / chemikálie je mohou poškodit
  • Proti: Snadno se mačkají, takže je třeba je žehlit

Vlněné kapesníčky do saka

  • Pro: Nejlepší pro zimní měsíce
  • Pro: Méně běžné, zajímavá struktura kapesníčků do saka
  • Pro: Výběr z různých druhů vlny:
  • Pro: Alpaka vlna - hedvábná, lehká a s leskem
  • Pro: Angorská vlna - velmi měkká s nejlepšími vlastnostmi uchovávajícími teplo
  • Pro: Kašmírová vlna - jemná a luxusní
  • Pro: Velbloudí vlna - známá svou zlatavě hnědou barvou, jemnou strukturou a leskem
  • Proti: Velké cenové variace v závislosti na typu vlny
  • Proti: Obtížnější praní a péče
  • Proti: Nebezpečí napadení moly a jiným hmyzem při skladování
  • Proti: Výrazně se sráží teplem a vlhkostí
  • Proti: Musí do čistírny, šetrné čištění
  • Proti: Silnější tkanina může způsobit vyboulení kapsy

Polyesterové kapesníčky do saka

  • Pro: Velmi levné
  • Pro: Lehké
  • Pro: Rychleschnoucí
  • Pro: Pevná tkanina
  • Pro: Odolné vůči pokrčení
  • Pro: Snadné skladování, nízké riziko plísně
  • Pro: I průběhem času si udržují svůj tvar a velikost
  • Proti: Na světle se mohou lesknout
  • Proti: Skvrny se hůře odstraňují

Typy okrajů kapesníčků do saka

Způsoby začištění okrajů kapesníčků do saka se mohou velmi lišit. Často záleží na druhu tkaniny, ze které je kapesníček do saka vyroben. Kvalita správného způsobu začištění je také důležitá.

V závislosti na tom, který typ skládání kapesníčku zvolíte, je okraj nejviditelnější částí Vašeho kapesníčku do saka. Nekvalitně začištěné okraje se začnou rychle přepit a takový kapesníček již nelze nosit.

Různé typy okrajů závisí na volbě tkaniny. Hedvábné kapesníčky do saka mají pružné a měkké okraje, které jsou ideální pro nadýchaný typ skládání, ale náročnější skládání je téměř neproveditelné.

Naproti tomu plátěné a bavlněné kapesníčky do saka mají tendenci mít pevné okraje, což je činí vhodnými pro náročnější skládání.

Bez ohledu na typ zvolené tkaniny, je dobré zmínit některé informace o kvalitě okrajů, aby se Váš nový kousek nezačal třepit již po prvním použití.

Velká většina známých značek a kapesníčků do saka je strojově šitá. Tento typ kapesníčku je vhodný pro všechny, kromě snad těch nejnáročnějších a přichází s různými druhy okrajů. Nicméně, pro ty, kteří hledají to nejlepší, můžeme doporučit kapesníček s ručně srolovanými okraji.

Níže naleznete přehled různých typů okrajů a prošívání.

Kapesníček s ručně rolovaným okrajem

Nejkvalitnější kapesníčky do saka, ze které můžete utrácet, mají okraje, které jsou ručně rolované do těsného trubicového tvaru s ručním prošíváním, zhruba 5 nebo 6 stehů na 2,5 cm.

Ručně vyrobený okraj není naprosto rovný, což mu dodává na jedinečnosti. Takový důraz na detail také něco stojí, takže v závislosti na Vašich potřebách a rozpočtu můžete zvolit i další možnosti.

Imitace ručně rolovaného okraje

Strojově šitý, tento okraj je rovnější než ručně rolovaný a stehy jsou viditelnější. Jsou umístěny na okraji vnitřního záhybu.

Paralelní okraj

Tento typ okraje je plošší, s jednoduchým švem. Tento typ okraje je také šitý strojově.

Okraj s klikatým stehem

Tento typ okraje je vytvořen strojen a podobně jako u paralelního okraje, je tento typ plochý a je zakončen klikatým stehem.

Prošívaný okraj

Prošívaný okraj je také vytvořen strojem. Jedná se o těsnější a tvrdší spirálu, která Vašemu kapesníčku do saka dodá tužší okraj, takže je pak vhodnější pro náročnější skládání, jako je například skládání cípy ven.

Poslední slovo o okrajích

Poslední připomínka o kvalitě kapesníčků do saka. Je běžné, zejména u polyesterových modelů, že narazíte na hromadně vyráběné kusy s nekvalitně začištěnými rohy a uvolněným stehem. Takové okraje se začnou rychle třepit a nejlépe je, se podobným kouskům vyhnout.

Jakou velikost by měl mít kapesníček do saka?

Správně zvolená velikost kapesníčku do saka závisí především na druhu saka a materiálu kapesníčku, který si vyberete. Zde je několik rozdílů, které je třeba mít na paměti.

  • Velikost kapesníčků do saka je většinou od 25 do 45 cm.
  • Ideální velikost zamená, že daný kapesníček Vám nevyboulí náprsní kapsu, ani do ní nezapadne.
  • Americké a anglické značky mají tendenci vytvářet větší kapesníčky do náprsní kapsy s podšívkou.
  • italské značky mají tendenci vyrábět menší kapesníčky do saka pro kapsičky s menší hloubkou.
  • Kapesníčky ze silnějších textilií, jako je plátno, bavlna a vlna, musí být menších rozměrů, zatímco lehčí tkaniny, jako hedvábí, vyžadují rozměry větší.
  • Příliš malé kapesníčky (zejména hedvábné) se mohou v kapsičce ztrácet a zapadat do ní. Ideální kapesníček do saka by neměl být menší než 25 cm.
  • Porovnejte rozměry kapesníčku do saka (délku a šířku) a kapsy, do které bude umístěn, abyste zjistili, zda je velikost vhodná.
  • Zvažte i hmotnost kapesníčku do saka a ujistěte se, že je to ten pravý.

Jak kapesníček do saka nosit

Nyní, když už znáte základy, které mimochodem platí pro Váš celkový styl a nejsou specifické jen pro kapesníčky do saka, potřebujete vědět, jak kapesníčky do saka nosit.

Záleží na dvou hlavních faktorech správného nošení kapesníčku do saka:

  1. Zvolte vhodný druh kapesníčku do saka. Mějte při tom na paměti vše, o čem jsme hovořili výše.
  2. Zvolte správný typ složení pro danou příležitost, oděv a kapesníček do saka. Více se dozvíte níže.

Nyní, když víte vše potřebné (přečetli jse si první část, že?), zde naleznete několik tipů, jak vybrat správný kapesníček do saka a následně přehled nejdůležitějších typů skládání.

Vybírání dokonalého kapesníčku do saka

  • Kardinální hřích oblékání je když jste až PŘÍLIŠ sladění a strojení. Hned je poznat, že se až moc snažíte, což Vašemu vkusu neprospěje. Kapesníčků do saka se to samozřejmě také týká.
  • Váš oblek by měl ladit jako celek. Každý kus by měl kontrastovat nebo doplňovat, aniž by byl v naprosto stejném vzoru a barvě.
  • Kapesníček do saka a způsob skládání vyberte podle toho, jakou máte náladu pro extra šmrnc.
  • Zvolte jeden ‚výrazný' doplněk na outfit. Výrazný kapesníček do saka s odvážným vzorem může být až příliš, pokud se kombinuje se stejně odvážnou kravatou, ale podtrhne jednodušší
    kravatu bez vzoru.
  • Kromě barvy a vzoru zvažte také nejvhodnější tkaninu. Hedvábí a bavlna jsou nejoblíbenější a vždy vypadají skvěle.
  • Podívejte se na barvy ve Vašem šatníku a začněte přemýšlet o tom, s čím byste je mohli kombinovat. Čím odvážnější jste, tím okázalejší můžete být při volbě barev, vzorů a materiálů.
  • Jednobarevné kapesníčky jsou vždy bezpečnou volbou, zejména pro formální nebo obchodní oděv. Čím tmavší barva, tím formálnější. Bílá barva je výjimkou - tu můžete zvolit kdykoliv.
  • Kapesníčky do saka se vzorem jsou méně formálnější. Čím výraznější vzor, tím méně formální bude kapesníček.
  • Váš oufit by se neměl skládat z více jak 3 vzorů.
  • Koordinujte barvy i s ostatními doplňky, např. zemité tóny s hnědou obuví
  • Logo značky nebo štítek je lepší schovat.

Jak kapesníček do saka skládat

Níže najdete několik nejpopulárnějších způsobů skládání, pokud si nevyberete, podívejte se sem: 52 způsobů, jak skládat kapesníček do saka od Trendhim

Prezidentský styl

Jeden růžek ven

Tři růžky ven

52 způsobů, jak poskládat kapesníček do saka

Neexistují téměř žádná nepsaná pravidla týkající se skládání kapesníčků do saka, takže i přesto, že nabízíme návod, jak je složit, můžete si je složit i libovolně, podle svého. V případě, že jste si nevybrali žádný z výše uvedených způsobů a stále potřebujeme inspiraci, vytvořili jsme pro Vás možná nejobsáhlejší řadu způsobů skládání kapesníčků do saka včetně návodu:

52 způsobů, jak skládat kapesníček do saka od Trendhim

Oblékání pro zvláštní příležitost - různé styly

Pohovořili jsme o etiketě, barvách, tkaninách a jak je sladit (nebo naopak nekombinovat). S ohledem na tuto skutečnost je zde několik společenských scénářů s tipy, které Vám zajistí, že nešlápnete vedle.

Svatba a kapesníčky do saka

  • Klíčové tkaniny: Hedvábí, samet, kašmír, vlna, tvíd, bavlna a plátno, pokud se jedná o svatbu na pláži nebo méně "formální" svatby.
  • Co na krk: Vždy -
    kravatu nebo
    motýlka
  • Barvy: Záleží na načasování svatby. Večerní recepce má tendenci být formálnější než ta během dne - volte tmavší barvy. Pokud se svatba koná během dne, volte světlejší barvy - neutrální a pastelové barvy.
  • Pravidla: Nevolte barvy ženicha a nevěsty, abyste je nezastínili. Dodržujte dress code - plážová nebo uvolněnější svatba bude mít uvolněnější estetiku. Smoking volte pouze v případe, kdy to dovolí dress code. Nevolte monochromatické kombinace.
  • Styly skládání:jeden růžek ven,
    nadýchaný styl,
    prezidentský styl

Kapesníčky do saka pro podnikatele

  • Klíčové tkaniny: Bavlna, plátno, tvíd a vlna (zohledněte také počasí)
  • Co na krk:Kravatu
  • Barvy: Cokoliv tmavého - námořnická modrá, vínová, zelená, pálená oranžová. Pokud zvolíte tmavý odstín, chybu neuděláte. bílý kapesníček do saka bude také skvělou volbou.
  • Pravidla: Obecně platí, že v jednoduchosti je krása, zejména v konzervativnějším pracovním prostředí. Pokud si troufáte, uvolněte otěže své kreativity a ukažte svůj osobitý styl.
  • Styly skládání:jeden růžek ven,
    dva růžky ven,
    korunka se třemi růžky,
    Cagney,
    dvojitý nadýchaný styl s křidélky nebo
    prezidentský styl. Můžete nakombinovat i dva ladící kapesníčky najednou (v náprsní kapse)

Kapesníčky do saka na nedělní oběd

  • Klíčové tkaniny: Len, bavlna, tvíd, hedvábí - ale pouze pro kapesníček do saka
  • Co na krk: Nic! Nechte dva horní knoflíky Vaší bavlněné košile rozepnuté a oblečte si sako s kontrastní texturou. Můžete se také rozhodnout pro jednoduché tričko s kulatým výstřihem.
  • Barvy: Volba záleží jen na Vás. Cokoliv, co se vám líbí! Jen se ujistěte, že paleta barev je harmonická
  • Pravidla: Neformální styl je zde žádoucí. Plátěné kalhoty jsou bezpečnou volbou. Tento styl je mnohem jednodušší, protože se nemusíte zabývat tím, jakou kravatu zvolit. Použijte kapesníček do saka, abyste podtrhli barvu košile a / nebo saka.
  • Styly skládání: Doporučujeme, abyste se zde pobavili s extravagantnějšími styly skládání -
    vějíř,
    jeřáb rajský,
    fleur de lis,
    svinutá růže nebo
    dvojitá růže

Jak kapesníčky do saka uložit

Jakmile začne Vaše sbírka kapesníčků do saka narůstat, bude to chtít najít vhodný prostor na jejich uložení, aby bylo možné je snadno najít a chránit před poškozením.

Naštěstí pro nás, většina kapesníčků do saka je vyrobena z velmi odolných tkanin, jako je hedvábí, bavlna a polyester. Dobrou zprávou také je, že se nemusíte obávat molů, i kdyby jste kapesníčky ukládaly na delší dobu. Větší nebezpečí hrozí vlněným kapesníčkům do saka.

Největším nebezpečím z poškození, bez ohledu na materiál, je vznik plísně na zvlhlém kapesníčku, který jste nenechali pořádně vyschnout. Měli byste se vždy ujistit, že kapesníček nenavlhl, což může nastat v dešti nebo neopatrným potřísněním. Vězte, že pokud uložíte vlhký kapesníček do saka s ostatními, nebezpečí z plísně hrozí všem. Takže, a tohle je opravdu důležité, neuchovávejte kapesníčky v plastové krabičce, což Vám mnozí doporučí. Jsou vzduchotěsné a vznik plísně je téměř zaručen.

Uložte si kapesníčky podle toho, jak je nosíte. Pokud je skládáte do jednodušších stylů, vyžehlete je předem a opatrně proskládejte, aby se nepomačkaly. Kapesníčky, které většinou nosíte v nadýchaném stylu nemusíte skládat tak opatrně, ale ani je nemačkejte, aby se nepokrčily. Další možností je položit je naplocho jeden na druhý, nicméně po čase to může být trochu nepraktické a je to vhodné pouze pro menší kolekce.

Tak jak byste je měli ukládat?

Tady je pár možností:

1. možnost - Dřevěné boxy

Zdaleka nejelegantnější, ale také neskladný a nejdražší způsob, jak uložit kapesníčky do saka do dřevěného boxu. Na rozdíl od plastových nejsou dřevěné boxy vzduchotěsné a kapesníčky tak mohou vyschnout, pokud jsou mírně vlhké.

Skvělá volba pro muže s velkým šatníkem, nebo místem, kde takový box může být vystaven. Boxy ve stylu šperkovnic jsou obzvláště užitečné, jelikož mají oddělené přihrádky, které Vám umožní uspořádat Vaše kapesníčky podle barvy, vzoru, tkaniny nebo libovolně.

Rádi používáme starší krabičku na doutníky, případně pěknou cedrovou nebo dubovou krabičku. Nejenže vypadají skvěle, ale kapesníčkům do saka dodají jemnou zemitou vůni.

2. možnost - V zásuvce na ponožky

Podobně jako při použití dřevěného boxu, si můžete vyhradit část své zásuvky na uložení kapesníčků do saka.

Záleží na tom, kolik místa v zásuvce máte, ale kapesníčky moc místa nezaberou, pokud je úhledně složíte.

3. možnost - Ve Vašem saku

Dalším praktickým a minimalistickým řešením je ukládat je do kapes sak při jejich zavěšení. To vám umožní si je předem složit tak, jak je budete chtít nosit, takže se nebudete muset trápit se skládáním na poslední chvíli.

To je také perfektní řešení, pokud budete cestovat a sako budete ukládat do zavazadla.

Pokud máte víc kapesníčků než sak, můžete je vložit i do vnitřních kapes saka, abyste maximalizovali úložný prostor.

4. možnost - v krabičce na papírové kapesníčky

Méně elegantní, ale velmi praktické řešení je použít prázdnou krabičku na papírové kapesníčky. Můžete je pak vytahovat jeden po druhém tak, jak to budete potřebovat. Vhodné především, pokud máte tendenci nosit kapesníčky v nadýchaném stylu, protože je nemusíte skládat.

Kombinace kapesníčků do saka, které nezklamou

Nevíte které vázanky nebo motýlky ladí s vaším kapesníčkem do saka? Mrkněte na 5 našich nejlepších kombinací kapesníčku do saka.

Proč zrovna tyto kombinace?

Jejich barvy se dokonale doplňují bez toho, aby soutěžily o pozornost, a navíc jsou dostatečně decentní, aby se daly nosit na širokou škálu akcí.

Nenechte se oklamat slovem decentní – jsou dostatečně eklektické, aby byly zajímavé, a to nemůže nikdy uškodit!

Nezapomeňte

Vyvarujte se klasické chyby a nekombinujte kapesníček do saka s vaší kravatou nebo motýlkem stejné barvy nebo vzoru (červená kravata s červeným kapesníčkem do saka). Nevypadá to dobře a rozhodně to není stylové!

Raději zvolte barvy, textury a vzory, které se skvěle doplňují.

A pokud stále nejste přesvědčeni, jaký druh kapesníčku do saka zvolit, sáhněte po jednoduchém bílém kapesníčku a jednoduše si ho poskládejte. Tím nikdy nic nepokazíte.

Jak si na párty poklábosit o historii kapesníčků do saka

Od obyčejného kapesníku až po symbol vyššího postavení, debata o původu kapesníčku do saka je stejně tak vášnivá, jako debaty o politice.

Zde jsou hlavní body, které byste měli znát:

  • Někteří historikové se domnívají, že kapesníčky byly používány už v antickém Řecku. Bohatí Řekové používali parfémovaný kus tkaniny, jako ochranu před zápachem. Mnohem později pak angličtí a francouzští šlechtici nosili voňavý kus tkaniny s atraktivní výšivkou.
  • Jiní věří, že kapesníčky do saka mají své kořeny, které se připisují katolické církvi. Úředníci, kteří nosili na své levé paži bílý kapesníček, prokazovali svou oddanost Bohu.
  • Dvořanové britského krále Richarda II. tvrdí, že vynalezl kapesníček, ze kterého se následně stal kapesníček do saka, protože si ho muži ukládali do kapsy.

Ať už je původ jakýkoli, nejsou dohady o tom, že 15. století bylo pro kapesníček do saka zlatým věkem. Přicházeli ve všech tvarech, velikostech a byly vytvořeny z různých materiálů. Nejkrásnější, často vyšívané hedvábím a jemnou krajkou, byly předávány jako rodinné dědictví.

V 18. století zavedl francouzský král Ludvík XVI. pravidla týkající se kapesníčků. Na přísný pokyn jeho manželky Marie Antoinette oznámil, že 16 palců, neboli 40 cm, bude standardní velikostí pro všechny kapesníčky.

Otázky a odpovědi

Jak zabráním, aby kapesníček sjížděl do kapsy?

Kapesníčky do saka, které v náprsní kapse ztrácí svůj tvar nejsou ničím výjimečným. Tady je pár jednoduchých triků, aby Váš kapesníček do saka vypadal dokonale a elegantně po celý den.

Za prvé, pokud kapesníček skládáte jednoduše, stačí, když prodloužíte jeho délku tak, aby kapesníček v kapse dokonale seděl. Tento styl skládání totiž vychází z obdélníku, který se ohýbá na potřebnou délku. Takže, pokud Váš kapesníček sjíždí hlouběji do kapsy, než byste si přáli, vytvarujte si ho na potřebnou délku.

Za druhé, ujistěte se, že je kapesníček do saka co nejširší a kopíruje tak rozměr náprsní kapsy. V takovém případě bude kapesníček 'podepírán' i po stranách kapsy a bude tak stabilnější.

Za třetí, pokud jde o složitější obdélníkové typy skládání jako prezidentský styl, můžete do kapesníčku vložit kousek papíru, aby si dokonale držel svůj tvar.

Můžete také použít lehkou vložku do náprsní kapsy saka, která bude kapesníček držet na místě po celý den.

Co mám dělat, když je náprsní kapsa saka zašitá?

Většina sak, ať už na míru nebo z konfekce, přicházejí s kapsami (i zadními rozparky) sešitými. Zapošívání se používá během výrobního procesu, aby si sako zanechalo svůj tvar. Zapošívání má své opodstatnění i během přepravy ze stejných důvodů.

V oblasti pánské módy probíhá debata o tom, zda byste měli zapošité švy odstranit nebo ne. Mají tu výhodu, že i při nošení zajišťují, že si sako drží svůj tvar. Nevýhodou je, že nemůžete využívat své kapsy a může to být trochu trapné, pokud si toho někdo všimne.

V každém případě budete muset odstranit šev na náprsní kapse, pokud budete chtít dovnitř vložit kapesníček do saka. Postupujte velmi opatrně, nejlépe, pokud šev nastřihnete nůžkami na nehty a jemným tahem postupně uvolňujte šev a po jednom nastřihnete. Buďte VELMI opatrní, abyste nenastřihli tkaninu saka. Doporučujeme to dělat v klidu a ne v době, kdy jste právě dorazili domů z párty.

Ať už zvolíte jakýkoliv způsob, šev netrhejte, mohlo by to poničit i tkaninu, což už se napravit nedá.

Nejlepším nástrojem pro práci je páradlo švů, které je speciálně navrženo tak, aby odstranilo švy bez poškození materiálu.

Můžu nosit kapesníček do saka bez kravaty?

Ano, dnes je to naprosto běžné.

Zatímco nošení kravaty je formálnější, sako s kapesníčkem do saka v náprsní kapse, které si obléknete k džínsům nebo plátěným kalhotám, je ležérnější a vhodné nosit za horkých letních dnů.

Jak odolné jsou kapesníčky do saka?

Jak dlouho Vám kapesníček do saka bude sloužit, záleží na tom, jak se o něj budete starat. Nejvíce se ničí, pokud je používáte jako běžný kapesník na utírání a čištění. Obzvláště hedvábné kapesníčky jsou na to citlivé. Na bavlněných se mohou objevit skvrny a už nebude možné je nosit.

Dalším nebezpečím je plíseň, která se může tvořit, pokud kapesníčky nejsou správně uloženy. Přečtěte si, jak tomu předejít v části „Jak kapesníčky do saka uložit“.

Dá se říci, že určité materiály, jsou vhodnější na určitý typ skládání než jiné? Například hedvábí na skládání v načechraném stylu, plátno na styl s cípy ven...

Ano. Zatímco bavlna a plátno jsou vhodné pro téměř všechny styly skládání, hedvábí si tak dobře tvar nedrží, a proto je vhodnější na načechraný styl skládání

Jaké tkaniny kombinovat?

Obecně platí, že čím je materiál tenčí, tím je formálnější.

Při kombinování kapesníčku do saka se sakem, je dobré kombinovat hrubší tkaninu s jemnější. Hladší sako s vysokým počtem vláken kombinujte s bavlněným kapesníčkem a hedvábný kapesníček do saka s hrubším bavlněným sakem.

V jakých případech mohu kombinovat různé vzory?

Pokud jste začátečníkem, raději se držte jednoho vzoru.

Až budete zkušenější, můžete kombinovat 2 nebo dokonce 3 vzory, ale uvědomte si, že to není vůbec jednoduché. Nejlepším příkladem je zvolit rozdílný vzor na kapesníčku do saka, košili a kravatě.

Důležité je, že vzory musí mít různou velikost.

Můžete také kombinovat podobné odstíny stejné barvy a vzory (hlavně se vyvarujte až přílišné podobnosti. Budete vypadat nepřirozeně). Zlatým pravidlem je kombinovat vzory různých velikostí. Pokud máte kapesníček do saka s jemnými puntíky, nevolte kravatu s tenkými proužky, ale naopak proužky širšími.

Stejné vzory podobné velikosti dodají Vašemu outfitu vzhled až přílišné škrobenosti, kterou rozhodně nikdo neocení. Tak nepřirozeného vzhledu, byste se měli za každou cenu vyvarovat.  


Existuje styl, který se hodí ke každé příležitosti?

Nic nepokazíte, pokud zvolíte bílý plátěný kapesníček do saka, tmavě modré sako a čistě bílou košili.

Kde nejlépe nakoupím kapesníky do saka?

Když kupujete kapesníček do saka, je důležité nejen, jak vypadá samostatně, ale také, jak Vám bude slušet, až ho vložíte do kapsy saka.

V závislosti na Vašich požadavcích, doporučujeme buď navštívit kamennou prodejnu, kde si ho můžete vyzkoušet, nebo nakupujte online u renomovaného prodejce, ale ujistěte se o kvalitě a stylu kapesníčku alespoň z fotografií a popisu výrobku.

Bez kterých kapesníčků do saka se žádný muž neobejde?

Absolutní minimum, které by všichni muži měli mít ve svém šatníku, je bílý plátěný kapesníček do saka. Většina mužů, kteří nosí obleky, má alespoň 5 kapesníčků, které střídají, aby vždy vypadali dokonale.

Bílý plátěný kapesníček do saka můžete skládat téměř do každého stylu a s jakýmkoli outfitem. Bude to ten neuniverzálnější doplněk ve Vašem šatníku.

Můžu nosit kapesníček do saka s třídílným oblekem nebo by to bylo už moc?

Ano, ale ujistěte se, že nejste až příliš upravení. Měli byste vypadat přirozeně, jako byste si s tím žádnou práci nedávali.

Trojdílný oblek je už tak velmi formální a hrozí, že to přeženete a s kapesníčkem do saka budete vypadat až příliš škrobeně.

Každopádně, pokud se Vám to podaří, rozhodně budete skórovat.

Jaký kapesníček do saka by měl nosit ženich?

To záleží na druhu svatby. Kde se koná, jaký je dress code a podobně.

Opravdu záleží na okolnostech. Za předpokladu, že se jedná o tradiční svatbu, čistě bílý hedvábný kapesníček do saka bude dokonale vyváženým doplňkem ve formálnějším stylu.

Můžu nosit kapesníček do saka v náprsní kapse kabátu?

Stále častější vidíme kapesníčky i v náprsních kapsách kabátů. Ale je to tak správně?

Podle našeho názoru to vypadá trošku nuceně. Není důvod mít v náprsní kapse kabátu kapesník nebo kapesníček do saka a doporučujeme se tomu vyhnout.

Pokud však s námi nesouhlasíte, věřte, že nejste sami.

Jak dosáhnout větší originality při skládání? Například kombinací dvou kapesníčků.

Rozhodně můžeme zvolit jiný typ skládání pro každou příležitost, nicméně v 95% se budete chtít držet jednoho z klasických způsobů skládání.

Pokud máte pocit, že chcete vyzkoušet něco opravdu neobvyklého, určitě můžete experimentovat s kombinacemi a přijít s vlastním a naprosto novým způsobem skládání. Jen se ujistěte, že to skutečně vypadá dobře. 


Platí, že některé barvy jsou vhodnější pro ležérní styl?

Obecná teorie barev říká, že světlejší tóny jsou méně formální. Představte si světle šedý oblek vedle uhlově černého.

Důležité u barevných variací je, abyste sladili barvu outfitu s barvou Vaší pleti/vlasů.

Například, pokud máte světlejší tón pleti a tmavé vlasy, bude Vám slušet výrazné a kontrastní barvy, ale pokud máte světlejší tón pleti a světlé vlasy, pak Vám bude slušet kombinace méně kontrastních barev.

Kolik kapesníčků do saka bych si měl pořídit?

To je zcela na vás. Řekněme alespoň jeden bílý plátěný kapesníček do saka, ale ostatní závisí na Vašem vkusu, stylu a rozpočtu.

Začněte s jedním a postupně svou sbírku kapesníčků rozšiřujte. Inspiraci najdete u blogerů nebo kolegů a kamarádů. Využijte také své fantazie.

Jedna věc, kterou je třeba zmínit, je, že za kapesníčky do saka nemusíte utratit jmění, abyste si mohli pořídit kousky z kvalitního materiálu a s krásnými vzory.

Můžu místo kapesníčku do saka použít klasický kapesník?

Můžeme říct, že ano.

Často můžete použít obyčejný kapesník místo kapesníčku do saka (ujistěte se, že je čistý), ale velikost může být někdy omezujícím faktorem.

V žádném případě nechcete, aby byla náprsní kapsa saka vyboulená, protože běžné kapesníky mohou být znatelně větší než kapesníčky do saka. To může způsobit, že náprsní kapsička je pro kapesník moc malá a vytvoří se vyboulenina.

Takže správnější odpověď je ano ... ale pozor na velikost.

Jak se má kapesníček do saka žehlit?

Kapesníčky do saka by se měly žehlit z rubu a na rovné ploše. Dejte si pozor na ručně rolované okraje - ty byste žehlit neměly.

Pro jistotu žehlete přes běžný kapesník, předejdete nechtěnému lesku.

I kapesníčky se vzorem by se měly žehlit z vnitřní strany. Pokud je kapesníček hodně pomačkaný, jemně napařte žehličkou z rubu ještě před žehlením. Při napařování si dejte velký pozor - žehlička občas 'vyprskne' vodu, což může způsobit skvrny.

Co vypoví typ skládání o tom, jaký jsem muž?

Každý způsob skládání má svůj čas, místo a náladu.

Čím jednodušší tvar, tím formálnější vzhled. Mějte na paměti, že obzvláště výrazný outfit může být 'zkrocen' formálnějším stylem složení kapesníčku do saka a vytvoří tak harmonický celek.

Zajímavější a složitější styly skládání jsou, na druhou stranu, méně formální a výraznější.

Takže jako vždy, je důležité, k jaké příležitosti budete kapesníček skládat a také záleží na Vaší náladě.

Je nebezpečné odstranit z kapesníčku do saka štítky?

To závisí na tom, jak pevně jsou přišité. Hrozí, že zanechávají stopy švů. Proto, pokud chcete odstranit štítek, postupujte opatrně pomocí páradla švů nebo manikůrními nůžkami.

Kapesníček do saka je jako ledovec, 90% je ukryto v kapse. Takže, i když štítek neodstraníte anebo ho odstraníte a bude to viditelné, jednoduše ho poskládejte tak, aby to viditelné nebylo.

Záleží na typu kapsy?

Zatímco převážná většina sak a blejzrů má výpustkové kapsy, které jsou přišité z vnitřní strany a jsou velmi nenápadné, ležérnější (italská) saka mohou mít kapsy měchové, které jsou na saku přišité zvenčí a jsou nápadnější.

Při výběru saka s měchovými kapsami mějte na paměti, že náprsní kapsy u takových sak jsou zpravidla menší a bavlněné nebo plátěné kapesníčky takovou kapsu vyboulí, což není žádoucí.  

Má kapesníček ležet na plocho nebo má být načechraný?

Je žádoucí, aby kapesníček v kapse byl co možná nejplošší, aby Vám nenarušil siluetu. Vyboulená kapsa není elegantní, a proto je důležité při koupi saka mít toto na paměti.

Dá se zakoupit již poskládaný kapesníček do saka?

Předem skládané kapesníčky do saka existují, podobně jako předem vázané motýlky. Většinou se jedná o dokonale poskládaný kus tkaniny, který je přišit k tvrdé (většinou) papírové vložce, která se vloží do náprsní kapsy saka. Mějte na paměti, že styl takového kapesníčku do saka se nedá měnit.

Jak poskládat klasický kapesník?

Obyčejný kapesník složíte podobně jako kapesníček do saka. Čistý bavlněný kapesník je stejně tak versatilní, jako kapesníček do saka.

Každopádně, běžné kapesníky jsou často větší než kapesníčky do saka a tkanina je často hrubší a silnější, záleží na kvalitě. Obojí může vést k nevzhlednému vyboulení kapsy, takže kapesník vybírejte s rozvahou.

Jak poskládat kapesníček do saka ve stylu Jamese Bonda?

Nejlepší Bondové, Sean Connery i Daniel Craig, jsou oba fanoušci kapesníčků do saka. Bond v podání Conneryho vždy nosí bílý kapesníček do saka, zatímco Craig střídá bílé se světle modrými, aby mu ladily s jeho košilemi.

Oba preferují prezidentský styl, jednoduchý ale elegantní obdélníkový tvar.

PŘIHLASTE SE A VYHRAJTE 10 000 KČ

Přihlaste se k pravidelnému odběru stylových tipů, speciálních nabídek a informací o nových produktech. Automaticky se zúčastníte měsíčního slosování o dárkový poukaz v hodnotě 10 000 Kč.

Jsem si vědom/a Zásad ochrany osobních údajů Trendhim. Kdykoli se můžete odhlásit.