Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Co jsou 24hodinové hodinky s jednou ručičkou a proč byste je měli nosit

Odpověděli jsme na nejvyhledávanější otázky týkající se hodinek s jednou ručičkou s 24hodinovým ciferníkem. Od nastavení až po určení času, odlišný pohled na čas vás může inspirovat k tomu, abyste viděli svůj příběh v novém světle.

U 24hodinových hodinek s jednou ručičkou tato ručička oběhne ciferník pouze jednou za den. Svým způsobem je čas méně o sekundách a minutách a více o událostech, které se stanou.

Hodinky s jednou ručičkou jsou určeny pro ty, kdo se rozhodnou, zařídit si čas podle sebe. Jak kdysi řekl moudrý muž: „Všichni se řídíme časem. Je pravděpodobné, že byste mohli využít den volna. Sledujte čas jako naši předkové. Uvolněte se trochu.

Život je ve vašich rukou. Ne v těch, které máte na hodinkách.“

1 Co jsou 24hodinové hodinky s jednou ručičkou a proč byste je měli nosit1.1 Co jsou to 24hodinové hodinky s jednou ručičkou?1.2 Jak hodinky s jednou ručičkou fungují 1.3 Jak určit čas na 24hodinových hodinkách s jednou ručičkou1.4 Jak na 24hodinových hodinkách s jednou ručičkou nastavit čas?1.5 Historie času – proč máme 24 hodin1.6 Proč nosit 24hodinové hodinky?

Co jsou to 24hodinové hodinky s jednou ručičkou?

Většina analogových hodinek, které dnes nosíme, mají 2 nebo 3 ručičky. Ukazují nám hodiny, minuty a sekundy. Analogové hodinky s jednou ručičkou opravdu mají jen jednu ručičku. Pokud se jedná o známý 12hodinový ciferník, bude tato ručička kroužit na ciferníku dvakrát denně - 12 hodin na jednu otáčku. Pokud se jedná o 24hodinový ciferník, ručička každý den oběhne číselník jen jednou - 24 hodin na jeden okruh.

24hodinová stupnice používá k označení jednotlivých hodin čísla od 1 do 24. Myšlenka vyprávět čas pouze jednou ručičkou není novým trendem ani nějakým skvělým marketingovým záměrem. Když byly kapesní hodinky poprvé vyrobeny, ukazovaly pouze hodiny… stejně jako sluneční hodiny před nimi. Teprve v roce 1680 byla přidána i minutová ručička, ale trvalo dlouho, než se stala běžnou záležitostí.

Hodinky s jednou ručičkou a 24hodinovým ciferníkem nelze zaměňovat s outdoorovými hodinkami s více komplikacemi a ciferníčkem pro vojenský čas. Hodinky s jednou ručičkou nejsou určeny pro muže hledajícího vojenskou přesnost. Právě naopak. Jsou speciálně navrženy tak, aby byly minimalistické a zbavily se dvou ručiček, které ostatní hodinky zaplňují.

V dnešní době, se smartphony, oznámeními a upozorněními všude, kam se vrtneme, je docela těžké nevědět, kolik je přesně hodin. Krása těchto zjednodušených hodinek spočívá v tom, že odstraňují stres z toho, že musíme přijít přesně načas a fascinaci každou vteřinou, každou minutou a každou hodinou… už snad chápete.

Poskytují prostor mezi hodinami a umožňují vám zvolit si, jak strávíte čas. A jak co nejlépe využít jednu cestu ručičky kolem ciferníku, kterou budete mít dnes k dispozici.

Jak hodinky s jednou ručičkou fungují

Analogové hodinky s jednou ručičkou fungují stejně jako hodinky se třemi. Záleží na hodinovém strojku, nebo kalibru, díky čemuž fungují. Jsou poháněny buď automatickým, mechanickým nebo hodinovým strojkem quartz.

  • Automatický strojek - Mechanismus uvnitř hodinek je poháněn kinetickou energií vašeho zápěstí.
  • Mechanický strojek - Hodinky k práci vyžadují ruční natažení korunkou.
  • Strojek quartz - Hodinky napájí baterie.

Hodinky s jednou ručičkou mohou být navrženy s 12hodinovým nebo 24hodinovým ciferníkem. Neexistuje univerzální pravidlo, jak jsou uspořádány přírůstky (minuty) mezi čísly.

Některé značky hodinek používají 12hodinový číselník se 144 značkami v 5 minutových krocích, zatímco jiné navrhují 24hodinový číselník se 144 značkami v 10 minutových krocích.

Ať už nosíte hodinky s jednou ručičkou s 12 nebo 24 hodinovým ciferníkem, jehla představuje hodinovou ručičku a funguje stejně jako tradiční 3-ručičkové hodinky. Pouze ignorují minuty a sekundy. Představte si to jako svou šanci skutečně uniknout času.

Jak určit čas na 24hodinových hodinkách s jednou ručičkou

Určení času na 24hodinových hodinkách s jednou ručičkou vyžaduje trochu cviku. Nejsou to hodinky, na které byste se mohli podívat a určit naprosto přesný čas… takže, pokud vám jde o přesnost, byli jste varováni.

24hodinové hodinky napodobují samotný pohyb Země - s ručičkou, která se za 24 hodin otočí pouze jednou.

V závislosti na designu hodinek najdete obvykle poledne v horní části ciferníku (kde vždy bylo) a půlnoc v dolní části (kde je na standardním ciferníku 6 hodin). Toto uspořádání napodobuje východ slunce během dne - dosahující vrchol v poledne - a západ slunce v noci.

Některé 24hodinové náramkové hodinky mají půlnoc umístěnou v horní části a poledne dole. Některé je mají na tradičních pozicích 9 a 3. Ať je rozložení jakékoliv, tyto dva časové údaje - půlnoc a poledne - budou vždy umístěny proti sobě.

Pokud chcete určit čas na 24hodinových hodinkách s jednou ručičkou, musíte to chápat tak, že den odpovídá jednomu celému okruhu. A zapomenout na to, co jste se na základní škole naučili o ciferníku.

Podívejte se na náčrty níže. Uvidíte, že číselník je rozdělen na desetiminutové kroky. Takto je téměř nemožné určit čas přesně na minutu. Ale bude to tak hrozné, pokud se místo ve 14:58 dostavíte ve 14:56?

Pro nás Evropany není 24hodinový formát nic neobvyklého. Ale pro naše přátele v USA jsou 24hodinové dny obvykle vyhrazeny pro vojenský personál a vědce, kteří si musí zvyknout na to, že i mezi 13 a 23:59 existuje nějaký čas.

Jaká je největší nevýhoda používání 24hodinových hodinek s jednou ručičkou?

Hlavní nevýhodou hodinek, které mají pouze jednu ručičku, je, že si musíme na nové určení času zvyknout. Ať už vám vyhovuje sledování času na stupnici od 1 do 24 nebo ne, zvyknout si na nové umístění indexů vyžaduje čas.

Když je ručička na pozici 3 u běžných hodinek, na 24hodinových hodinkách bude 18:00. Hodinky Aviator byly navrženy s ikonou trojúhelníku v horní části (poledne), abyste okamžitě věděli, kolik je hodin. Tak na tohle okamžité určení času můžete s hodinkami s jednou ručičkou a 24hodinovým ciferníkem zapomenout.

Ale i přesto je na kruhu, který ručička každý den oběhne, něco symbolického. Bude se počítat každý okamžik. A kruh života bude s vámi každý den.

Jak na 24hodinových hodinkách s jednou ručičkou nastavit čas?

Nastavení času u analogových hodinek s jednou ručičkou je stejné jako u hodinek se třemi ručičkami. Čas se nastavuje otáčením korunky. Protože hodinky různých značek se mohou lišit, postupujte podle pokynů dodaných s hodinami.

Doporučujeme nastavit čas na hodinu nebo půlhodinu. Podle těchto indexů bude nejjednodušší čas nastavit, a bude co možná nejpřesnější.

Pokud jste ve světě 24hodinového režimu nováčkem, v této tabulce srovnáváme hodiny 12hodinového s 24hodinovým režimem. Uvádíme je pouze od poledne, protože ty před tím (ráno) jsou stejné na obou stupnicích.

Historie času – proč máme 24 hodin

Ve většině částech světa je 24hodinový režim běžnou metodou časomíry. I když naši američtí přátelé mohou nesouhlasit, 24hodinová stupnice odstraňuje zmatek a nebudete se dohadovat jestli je 10:00 nebo 22:00. Očíslováním hodin od 0 do 24 se již nikdy nebudete muset bát, že jste přišli na letiště o 12 hodin dříve, na let v šest, když víte, že startuje v 18:00.

V anglicky mluvícím světě (i v USA) se 24hodinový režim označuje jako "vojenský čas", protože se nejčastěji používá v armádě a v profesích, kde je přesnost klíčová.

Přesto, že většina lidí na světě používá 24hodinový časový režim a rozumí mu, velká většina analogových hodinek využívá 12hodinový číselník. Není ojedinělé najít na číselníku na některých hodinkách i čísla 13 - 24. Dokonce i některé polní hodinky mají další kruh čísel pod standardními indexy na ciferníku, které představují 13 - 24 hodin.

Když většina světa funguje na základě 24hodinového režimu, proč nejsou všechny analogové hodinky vyrobené tímto způsobem? Pro odpověď se musíme vrátit na počátek určování času… nebo alespoň do starověkého Egypta.

Náš 24hodinový den pochází od Egypťanů. Jako první rozdělili den na dva 12-hodinové segmenty. Začínali 10 hodinami a k soumraku přidali 1 hodinu na začátku a 1 hodinu na konci. Těchto 10 hodin bylo měřeno slunečními hodinami, zatímco noc byla rozdělena na 12 hodin a sledována pozorováním hvězd.

Egyptologové (ne my!) se domnívají, že staří Egypťané nesledovaly minuty ani sekundy. Asi by se jim tehdy líbily naše 24hodinové hodinky! Měsíc rozdělovaly na 3 týdny, každý po 10 dnech. Začátek měsíce byl ve znamení novu… pravděpodobně by se jim líbily i naše hodinky s ukazatelem měsíční fáze.

Proč měříme 60 minut za hodinu a 60 sekund za minutu, když máte stanoveny 24hodinové dny? Za všechny věci spojené s matematikou a astronomií můžeme poděkovat Babyloňanům, kteří používali sexagezimální systém (slovo pro počítání v šedesátkové soustavě). Tento systém odvodili od Sumerů, kteří ho používali kolem roku 2 000 před n. l.. Tak co říkáte na tyto informace, o kterých jste ani nevěděli, že je potřebujete vědět?!

Potom rychle přes čínské svíčkové hodiny, perské vodní hodiny, japonské kadidlové hodiny a pak přicházíme k těm, které známe už i my. Ve středověku se nejvíce využíval 24hodinový ciferník. Jedním z nejstarších příkladů je Pražský orloj… a to stále funguje! Ale tento systém byl v průběhu 14. a 15. století postupně nahrazen 12-hodinovým systémem.

Protože 12hodinová stupnice využívá hodinovou ručičku a každý den dělá kolem ciferníku 2 otáčky, bylo třeba vytvořit nové způsoby rozlišení času. Na rozlišení mezi dnem a nocí se používaly latinské výrazy ante Mérida (a.m. - "před polednem") a post Mérida (p.m. - "po poledni").

Vidíte, že nošení 24hodinových hodinek skutečně není nic nového. Není to nový trend nebo něco, s čím jsme přišli my. Je to způsob, jakým to všechno začalo.

Staří Egypťané stavěli pyramidy, aniž věděli přesnou minutu a sekundu každé hodiny. Pokud to dokázali oni… určitě to během vaší životní cesty dokážete i vy.

Proč nosit 24hodinové hodinky?

Možná pracujete na výzkumné stanici v Antarktidě a netušíte, zda je den nebo noc. Nebo jste astronaut se stejným problémem. Nebo - a vsadíme se, že tohle je ten pravý důvod - si myslíte, že 24hodinové hodinky s jednou ručičkou vypadají jedinečně a chcete, aby vám pomohly vyprávět váš příběh.

Ručička oběhne ciferník jen jednou denně a nevrátí se. Stejně tak i vy dostanete jen jednu možnost, abyste co nejlépe využili daný okamžik - a i když je to právě při obědě nebo čtení tohoto článku, bude to ten pravý okamžik. Je součástí vašeho příběhu. Jeden z mnoha detailů, které spolu vytvářejí život.

A s tímto novým pohledem na čas možná najdete i nový pohled na všechno ostatní. A to vůbec není nic špatného, spíše naopak.