Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Co jsou to hodinky s ukazatelem měsíční fáze a jak je nastavit

Naučte se, jak číst a nastavit jednu z nejstarších komplikací hodinek na světě. Od ukazatele fází Měsíce až po ukazatel jeho stáří, co hodinky s měsíční fází dokáží, jen jen částí jejich příběhu.

Od surfařů závislých na přílivu až po vesničany s pochodněmi, kteří lovili vlkodlaky za úplňku, naše životy jsou spojeny s 4,53 miliardami let starou skálou obíhající kolem naší planety. I když nesurfujete, ani nežijete ve středověku.

Slunce může začít den, ale jsou to fáze Měsíce, které tvoří základ rozdělení kalendáře na měsíce. Tady v Dánsku slovo „měsíc“ také znamená Měsíc – måned.

Historicky je oběh Měsíce kolem Země spojen s plánováním oslav, sklizní úrody a dokonce se zasíláním výplaty.

Stačí se zeptat Tří mudrců … na noční obloze je něco tajemného. Od pradávna nás fascinuje a hodinky s fázemi měsíce jsou příležitostí ji mít neustále u sebe.

Od Antikythéry – starořeckého modelu sluneční soustavy - po renesanční kostely, komplikace fází měsíce je držitelem titulu nejstarší komplikace hodinek na světě.

1 Co jsou to hodinky s ukazatelem měsíční fáze a jak je nastavit1.1 Co jsou to hodinky s ukazatelem měsíční fáze?1.2 Jak fungují hodinky s ukazatelem měsíční fáze?1.3 2 druhy komplikací hodinek s ukazatelem měsíční fáze1.4 Jak nastavit hodinky s ukazatelem měsíční fáze1.5 Proč si lidé hodinky s ukazatelem měsíční fáze kupují?

Co jsou to hodinky s ukazatelem měsíční fáze?

Hodinky s ukazatelem měsíční fáze jsou hodinky, které ukazují různé fáze Měsíce malým otvorem na číselníku. Skrz tento malý otvor uvidíte aktuální fázi Měsíce přesně tak, jak vypadá na obloze, aniž byste museli v noci chodit ven.

Hodinky dostaly své jméno podle tvaru Měsíce, který se mění, jak Měsíc cestuje kolem Země. Tyto fáze - podle tvaru sluncem zalité části Měsíce při pohledu ze Země - se nazývají měsíční fáze nebo lunární fáze.

V průběhu měsíce se tvar ozářené plochy Měsíce postupně mění. Měsíc obíhá kolem Země a Země obíhá kolem Slunce. Clona zakrývá část měsíce, která není viditelná během 29,5denního lunárního cyklu.

Pokud jste zapomněli, co jste se naučili na základní škole, pamatujte, že Měsíc můžeme vidět, pouze pokud na něj svítí slunce. Když je Měsíc mezi Zemí a Sluncem (Nov), neuvidíte ho. Ale pokud je Měsíc za Zemí (naše planeta je mezi Měsícem a Sluncem), uvidíme ho, protože bude osvětlený. Tomu se říká úplněk.

Hodinky s ukazatelem měsíční fáze ukazují 4 z 8 měsíčních fází (jak jsou patrné ze severní polokoule):

  1. Nov - Měsíc je mezi Zemí a Sluncem a na stranu obrácenou k nám nedopadá žádné přímé sluneční světlo - Měsíc osvětluje pouze světlo odražené od Země.
  2. První čtvrt - Měsíc urazil ¼ cesty kolem Země a je od Slunce odvrácen o 90 stupňů. Je z poloviny osvětlený (pravá strana) z našeho pohledu ze Země.
  3. Úplněk - Měsíc je plně osvětlen Sluncem z našeho výhodného bodu na Zemi a je od Slunce odvrácen o 180 stupňů.
  4. Poslední čtvrt (třetí čtvrt) - Měsíc prošel další ¼ své oběžné dráhy kolem Země a svítí na levé straně. Je to přesný opak první čtvrtiny.

Jaký je rozdíl mezi hodinkami Slunce a Měsíc a hodinkami s ukazatelem měsíční fáze?

Hodinky s ukazatelem měsíční fáze mají komplikaci, která sleduje měnící se fáze měsíce. Hodinky Slunce a měsíc mají číselník, který ukazuje slunce během dne a měsíc v noci.

Zatímco na hodinky s ukazatelem slunce a měsíce se dobře dívá, v zásadě jsou hodinkami ukazujícími dopoledne a odpoledne. Stejně jako hodinky s komplikací ukazující měsíční fáze se nosí spíše pro svůj design a styl, než aby ukazovaly denní světlo.

Jsou užitečné, pokud žijete na místě, jako je Dánsko, kde se zdá, že se denní světlo během zimy zkracuje na pouhé minuty. Vždy je příjemné vědět, že Slunce by mělo ještě svítit… i když tomu tak není.

Povšimněte si rozdílu mezi hodinkami Slunce a Měsíc (1) a hodinkami s ukazatelem měsíční fáze (2).

Jak fungují hodinky s ukazatelem měsíční fáze?

Než se ponoříte do mechaniky komplikace ukazatele měsíční fáze, je důležité pochopit, jaký hodinový strojek hodinky pohání. Tady je krátké rozdělení hodinových strojků: Automatické hodinky generují energii z vašeho pohybu. Mechanické hodinky potřebují, abyste je pravidelně natahovali korunkou. A hodinky s hodinovým strojkem quartz jsou napájeny baterií.

V hodinkách s měsíční fází s hodinovým strojkem quartz jsou interní funkce naprogramovány a vše je obecně přesně vypočítáno. U mechanických a automatických hodinek je proces o něco techničtější, protože ke sledování polohy Měsíce je zapotřebí ozubených koleček.

Za číselníkem typických hodinek s ukazatelem měsíční fáze je disk, na kterém jsou 2 stejné měsíce. Disk se otáčí o jeden celý cyklus každých 29,5 dnů. Napodobuje tak oběžnou dráhu Měsíce kolem Země - kolem 29 a 1/2 dne.

Tento disk je poháněn 59zubým převodem, který se každých 24 hodin posouvá o jeden zářez. Je to právě tento nepatrný pohyb číselníku, díky kterému si mnozí poprvé nositelé měsíční fáze myslí, že jejich hodinky nefungují.

Na každém disku jsou použity dva měsíce, protože po uplynutí jednoho 29,5denního lunárního cyklu se v cloně objeví 2. měsíc.

Měsíční cyklus = 29,5 dne

59 zubů na ozubeném kolečku = 29,5 x 2

Nejběžnější subdiální clona měsíční fáze je ve tvaru půlkruhu se 2 hrbolky po stranách. Ty představují siluetu Země.

Pokud jsou hodinky s ukazatelem měsíční fáze nastaveny správně, budete sledovat Měsíc tak, jak se jeví zpoza Země nalevo, a nakonec zmizí napravo. Ukáže vám také zda Měsíc dorůstá nebo couvá.

Jsou hodinky s ukazatelem měsíční fáze přesné?

Většina hodinek s ukazatelem měsíční fáze není přesná. Za méně než 3 roky je potřeba je znovu synchronizovat. Je to proto, že lunární nebo synodický měsíc ve skutečnosti trvá 29 dní, 12 hodin a 44 minut. Výrobní omezení způsobuje, že ozubené kolečko má 59 zubů.

Ryan Schmidt, autor Příručky k náramkovým hodinkám (The Wristwatch Handbook), říká: „Protože přesný lunární cyklus trvá 29,530588853 dní, nejjednodušší způsob, jak toho mechanicky docílit, je použít dva obrazy Měsíce na 59zubém kole se zuby, které jsou poháněny jediným prstem připojeným k hodinovému kolu. To znamená, že každý Měsíc na disku projde otvorem každých 29,5 dní. Kvůli rozdílu 0,03 dne ztratí indikátor den přesnosti, pokud bude spolehlivě fungovat 3 roky.“

Pokud vám nevadí upravit komplikaci jednou za 3 roky, zjistíte, že komplikace měsíční fáze je dostatečně přesná pro každodenní nošení. Pokud je představa mírné nepřesnosti každý třetí rok příliš velká na to, abyste ji zvládli … nakupujte astronomické hodinky s měsíční fází a převodovkou se 135 zuby. Ale i se 76 zuby navíc a zvýšenou přesností budete muset tuto komplikaci napravit každých 122 let.

2 druhy komplikací hodinek s ukazatelem měsíční fáze

Ať už nosíte klasické natahovací mechanické hodinky, kapesní hodinky, nebo hodinky se strojkem quartz na baterii, je to ukazatel měsíční fáze, co upoutá pozornost závistivých přátel a kolegů.

Na výběr jsou 2 druhy ukazatelů - bosom a radiální.

Hodinky s ukazatelem měsíční fáze bosom - Nejpopulárnější hodinky s fází měsíce mají ukazatel bosom. Používá se clona ve tvaru půlměsíce se dvěma obloučky po stranách, které představují siluetu Země.

Hodinky s ukazatelem měsíční fáze s displejem bosom

Radiální hodinky s ukazatelem měsíční fáze - Radiální displej s fází měsíce ukazuje tvar Měsíce ručičkou. Na radiálním displeji se pohybuje ručička indikátoru, nikoli obrázky Měsíce.

Hodinky s ukazatelem měsíční fáze s radiálním displejem

Jak nastavit hodinky s ukazatelem měsíční fáze

Jak si asi dokážete představit, existují různé typy komplikací měsíční fáze s různou úrovní složitosti. Před nastavením hodinek s ukazatelem měsíční fáze si přečtěte naše rady níže a pokyny, které jste obdrželi spolu s hodinami.

  1. Před nastavením komplikace měsíční fáze vytáhněte korunku a ručičky nastavte na 6:30. Je to preventivní opatření - aby jejich poloha nepoškodila hodinový strojek při nastavování fáze měsíce.
  2. Dále na internetu vyhledejte
    jak vypadá Měsíc právě teď ze Země. Najdete spoustu webových stránek s přesnými informacemi … takže dnes večer nemusíte sedět venku, abyste na to přišli sami.
    Je důležité zjistit, zda Měsíc dorůstá (přechází z Novu na úplněk - levá strana clony) nebo ubývá (úplněk na novoluní - pravá strana clony).
  3. Jakmile znáte fázi Měsíce, posuňte disk tak, aby se zobrazoval úplněk - když je měsíc uprostřed okna.
  4. Odtud počítejte dny od posledního úplňku. Otočením korunky posuňte měsíc do aktuální fáze. Obvykle jeden zářez za každý den.
  5. Zatlačte korunku zpět do normální polohy a můžete vyrazit.

Jak číst číselník na hodinkách s ukazatelem měsíční fáze

Ukazatel poslední čtvrti, úplňku, první čtvrti a novu (bez měsíce)

Jak číst stáří měsíce na hodinkách s ukazatelem měsíční fáze

Zatímco skutečný Měsíc je starý přibližně 4,5 miliardy let, některé hodinky s ukazatelem měsíční fáze měří stáří měsíce jako počet dní od posledního Novu. Čas mezi těmito 2 měsíci je na číselníku zobrazen v přírůstcích 1-29,5 dne.

Proč si lidé hodinky s ukazatelem měsíční fáze kupují?

Upřímně řečeno, existuje aplikace nebo web s mnohem podrobnějšími informacemi o dorůstání a couvání Měsíce. Navíc můžete vždy jít ven a vzhlédnout k nebi - Měsíc se neskrývá. Ale druhý - dovolíme si říci - důležitější důvod pro nošení hodinek s ukazatelem měsíční fáze je ten, jak hodinky vypadají a příběh, který vyprávějí obíhající kolem vašeho zápěstí.

Funkce hodinek s ukazatelem měsíční fáze jsou jen část příběhu, který vyprávějí. Ve společnosti Trendhim věříme, že každý doplněk, který nosíte, je součástí vašeho příběhu. Příběh, který vyprávíte sami sobě a ten, který vyprávíte ostatním. Ať už se oblékáte na pohovor nebo hledáte dokonalé hodinky na první rande … to, co nosíte, se stane součástí vaší cesty a detailem ve vašem příběhu, díky kterému bude výjimečný.