Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Jak na vousy, které vám budou slušet

Sestavili jsme tipy, triky a produkty, bez kterých se neobejdete, jestli chcete mít měkké, plné a zdravé vousy. Ať už si teprve necháváte růst svoje první strniště, nebo jste hotový Viking, není na škodu se ujistit, že vousy lichotí vašemu tvaru obličeje.

Je to naprosto bez diskuze – vousy jsou v módě!

A mužskou ozdobou byly vždycky. Hladké oholení je z historického hlediska jen takový trend. V západním světě je hladké oholení populární od viktoriánské doby, ale za posledních 10 let mezi námi prudce přibylo vousáčů.

Každý muž by si za svůj život měl aspoň jednou zkusit vypěstovat plnovous. Možná nebude vypadat dokonale nebo vám prostě nebude slušet, ale to zjistíte jedině tak, že si ho necháte narůst.

A jsou rozhodně i jiné důvody, proč si nechat narůst vousy, než pouhá zvědavost.

Lidské vousy se vyvinuly s vlastní evoluční a sociální hodnotou:

  • Jsou známkou dobrého zdraví a kondice.
  • Ukazují, že jste v sexuálně aktivním věku (nechcete přece, aby si někdo myslel opak).
  • „Konkurentům“ signalizují, že máte dokonalou formu, dokážete být agresivní a jste připraveni bojovat (takže doslova frajer).

V době, kdy se o mužnosti mluví ve všech pádech, mnohdy s negativní konotací a její význam je naprosto subjektivní, z biologického hlediska není pochyb o tom, že vousy mužné jsou – už na první pohled.

Časopis Evolution and Human Behaviour zjistil, že mezi muži s plnovousem, knírem, bradkou a muži oholenými dohladka hodnotily ženy muže s plnovousem jako nejatraktivnější.

Ale nejen to.

Podle názoru žen jsou muži s plnovousem mužnější, zralejší, lépe vypadají, jsou dominantnější, sebevědomější, odvážnější, liberálnější, nekonvenčnější a víc pracovití. No kdo by takové vlastnosti nebral?

Že máte obavy, jestli se vousy hodí do práce? Tak vězte, že dobře upravené vousy vypadají stejně elegantně a profesionálně jako hladká tvář vašeho kolegy.

Teď už vám nic nebrání v tom nechat si je narůst!

1 Jak na vousy, které vám budou slušet1.1 Jaký tvar vousů si mám nechat narůst?1.2 Jaký zvolit tvar vousů podle tvaru obličeje1.3 Jak si nechat narůst první plnovous1.4 Dopřejte svým vousům něco dobrého do začátku1.5 Vy se ptáte – my odpovídáme

Jaký tvar vousů si mám nechat narůst?

Vousy jsou osobitou záležitostí, i tak je ale dobré mít aspoň nějakou představu, čeho chcete dosáhnout. Pěstování vousů si žádá trpělivost. Jediné neobratné střihnutí tě může stát týdny nebo měsíce práce, tak si dej záležet.

Ať už si chcete nechat narůst jenom krátké strniště, nebo plnovous, jako má Gandalf, cílem je, aby vám vousy slušely a podtrhly tvar obličeje. Nespokojíte se přece s vousy, které jen kopírují kontury obličeje ve zvolené délce.

Při výběru vhodného stylu berte v úvahu víc než jen tvar obličeje.

  • Délka – jak dlouhé vousy chcete. Může to záviset na osobním vkusu a sociálním nebo profesionálním prostředí.
  • Holá místa – každému rostou vousy jinak. Kde a jak velká holá místa máte, určí, který styl pro vás bude nejvhodnější.
  • Hustota – záleží na genetice a někteří muži si prostě nikdy nevypěstují hustý a huňatý plnovous, ať se snaží jakkoli.

Jaký zvolit tvar vousů podle tvaru obličeje

S vousy, které mají všude stejnou délku, přicházíte o potenciál. Chcete dosáhnout toho, aby vousy a linie tváře společně vytvářely sourodý a symetrický celek.

Tady je několik tipů, jak toho u různých tvarů obličeje dosáhnout.

Oválný obličej

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Hranatý obličej

Chce to vousy, které jsou delší na bradě a kratší po stranách. Delší, užší plnovous obličej prodlouží, aniž by ho opticky rozšiřoval.

Jak vousy rostou, snažte se je zaoblit do oválného tvaru. Ten bude dobře kontrastovat s hranatými liniemi obličeje.

Kulatý obličej

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Obdélníkový obličej

Pro rovnoměrný vzhled si nechte vousy plnější po stranách než na bradě, protože je váš obličej delší než širší.

Tím štíhlou tvář opticky rozšíříte.

Trojúhelníkový obličej

Když máte trojúhelníkový tvar obličeje, není to jen tak vytvořit vousy, které vám budou slušet, protože máte čelist širší než čelo.

Nejjednodušší je zastřihnout vousy nakrátko.

Případně si můžete nechat narůst vousy, které jsou po stranách delší než na bradě, a vytvarovat je tak, aby tvář vypadala oválnější.

Diamantový obličej

Podobně, jako je tomu u trojúhelníkového obličeje, může být těžší vytvarovat vousy tak, aby dobře podtrhly diamantový tvar obličeje.

Chce to vousy, které jsou na bradě kratší a po stranách trochu delší. S výraznými lícními kostmi vám vousy, které jsou na bradě o něco kratší než na jiných místech, pomůžou dosáhnout pěkného zaobleného tvaru.

Jak si nechat narůst první plnovous

Na základě tvaru obličeje a dalších faktorů jste se rozhodli, čeho chcete dosáhnout.

Ale čím začnete?

Není to zase taková věda. Začněte tím, že se přestanete holit.

Jak přimět vousy, aby rostly rychleji? Každému vousy rostou jinak. Někomu rostou rychleji a někdo má vousy hustší. Nejdřív si musíte nechat vousy narůst, než se rozhodnete, jak je vytvarovat.

Vousy, které si necháte přirozeně a bez zásahu narůst, odhalí všechny nerovnoměrnosti a možná úskalí. Při následném tvarování už budete vědět, jak je nejlépe vytvarovat.

Tohle období růstu může být náročné. Záleží, jak husté vousy jsou – jemné a řídké chmýří na bradě nebude ze začátku vypadat dobře.

Pokud se bojíte, jak budete ze začátku vypadat, nejjednodušší je, když si touto fází projdete během dovolené nebo v období Movemberu.

Svědění na začátku – co dělat, když vousy svědí

Když si necháváte narůst vousy, svědění je běžným problémem. U většiny mužů přestane po několika týdnech… ale jestli máte citlivou pleť, svědění může přetrvávat.

Mnoho mužů tuto fázi růstu vousů nikdy nepřekoná bez ohledu na to, kolikrát se o to pokusí. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se muži po několika týdnech oholí, je to, že svědění drsného strniště s pichlavými konečky nesnesou.

Jakmile ale tuto fázi překonají, vousy změknou a svědění se vytratí.

Pokud se svědění nevytratí nebo se po čase vrátí, pravděpodobně za to nemůžou vousy, ale suchá nebo problematická pleť. Se správnou péčí zůstane pleť jemná a hydratovaná.

Kdy vousy zastřihnout

Tvarování vousů byste měli nechat na holiči a jeho zkušenostech, ale několik věcí můžete udělat i doma.

Jednou z nich je zastřižení knírku tak, aby končil u okraje horního rtu.

Následně si oholte krk a horní část tváří a oddělte tak partie s vousy a partie bez vousů.

Klikněte sem a dozvíte se víc o tom, jak si zastřihnout knír a upravit vousy na tvářích.

Vousy a zdraví

Jedním z nejpřehlíženějších aspektů pěstování vousů je celkové zdraví. Tohle není žádný článek o fitness, ale zmíníme aspoň 4 základní body pro optimální růst vousů, kterým musíme věnovat pozornost – spánek, hydratace, výživa a testosteron.

Spánek: Nejen, že se při nedostatku spánku cítíte hrozně, ale zvyšuje se také hladina kortizolu (stresového hormonu), který je pro vlasy i vousy škodlivý.

To, kolik hodin byste měli spát, může záviset na věku, kondici a na tom, jak moc své vousy máte rádi. Obvykle je to 7 až 9 hodin denně.

Hydratace: Prvním krokem ke zdravým, jemným a dobře hydratovaným vousům je postarat se, abyste měli dost tekutin.

Jsou různá pravidla popisující, kolik vody vypít, ale ta jsou vesměs nahodilá a můžou se hodně lišit. Jestli nemáte tmavší moč a ani neodbíháte na záchod každých 5 minut, je to v pohodě.

Výživa: Už jste to asi slyšeli mockrát, ale je to tak – cukr a nezdravé jídlo vousy oslabují. Je pak pravděpodobnější, že vousy budou mít roztřepené konečky a také ztrácet přirozený lesk a jemnost.

Klíčem k silným a hustým vousům jsou kromě dobré všestranné stravy také některé vitamíny a minerály.

I když nebylo prokázáno, že zlepšují růst, rychlost nebo tloušťku vousů, nedostatek vitamínů může ztížit cestu k majestátnímu plnovousu nebo ho úplně vyloučit.

Doplňky stravy ale užívejte jen v případě, že vitamíny nezískáváte jinak. V ideálním případě vám všechny potřebné látky zajistí vyvážená strava (pro milovníky posilovny: ta zahrnuje i bílkoviny). Jakmile dosáhnete doporučené denní dávky, nadbytek tělo vyloučí jako odpad nebo vám může dokonce uškodit.

Biotin (vitamín B7): Je odpovědný za zdraví pokožky a produkci keratinu.

Najdete ho v těchto potravinách: brambory, lískové ořechy, vlašské ořechy, ovesné vločky, ječmen.

Vitamín D a železo: Nízká hladina vitamínu D a železa vede k vypadávání vlasů. Stejně jako u biotinu, s doporučenou hladinou vitamínu D a železa vousy neporostou rychleji ani nebudou silnější, ale jde o nezbytné látky pro každého, kdo chce mít zdravé vlasy a vousy.

Vitamín D najdete v těchto potravinách: ryby s vyšším obsahem tuku (tuňák/makrela), sýr, žloutky, vybrané potraviny obohacené o vitamín D (mléčné výrobky, pomerančový džus, obiloviny). Železo najdeš v těchto potravinách: sušené houby, otruby, pohanka, játra, dřín, kešu oříšky, oves, čočka, arašídy.

Vitamín A: Nedostatek vitamínu A může způsobit vypadávání vlasů.

Je také nezbytný pro tvorbu kožního mazu. Jedná se o olejovitou tělní tekutinu, která se přirozeně tvoří ve vlasech a vousech a brání jejich lámání a vysušování.

Najdete ho v těchto potravinách: mrkev, salát, batáty, olej z tresčích jater, krůtí játra, máslová dýně.

Testosteron: Vysoká hladina testosteronu a husté vlasy spolu souvisejí. Rostoucí hladina testosteronu v pubertě způsobuje růst vousů.

Ke zvýšení jeho hladiny můžete naštěstí využít několika přírodních metod.

  • Spěte 7–9 hodin denně. Výše jsme zmínili, že nedostatek spánku má vliv na produkci kortizolu. Výzkum jasně říká, že
    víc spánku znamená víc testosteronu.
  • Netrapte se hlady. Možná chcete shodit pár kil, ale nízkokalorické diety zpomalují reprodukční systém a snižují produkci testosteronu.
  • Zkuste posilovat. Bylo prokázáno, že posilování s činkami, zejména komplexní cviky jako dřepy a mrtvé tahy zvyšují hladinu testosteronu. Navíc podporují růst svalové hmoty a spalují tuk, což také zvyšuje hladinu testosteronu.

Dopřejte svým vousům něco dobrého do začátku

Vy se ptáte – my odpovídáme

Mám si v létě vousy oholit?

Mnoho mužů si v zimě vypěstuje vousy a během léta je oholí ze strachu, že jim bude horko.

Představte si ale vousy spíš jako štít než jako radiátor.

Vousy obličej chrání – v zimě před chladem a větrem a v létě před sluncem. Ochlazují, nezahřívají. Tvář je díky nim neustále ve stínu.

Když si nechávám narůst plnovous, potřebuji olej na vousy?

Olej na vousy je nejlepší kamarád vašich vousů. Je nepostradatelný, pokud si chcete vypěstovat měkké a zdravé vousy.

Podporuje olivový olej růst vousů?

Olivový olej můžete používat jako přírodní olej na vousy. Prospívá jak pokožce, tak i vousům... dokonce ho můžete použít i proti lupům.

Problém je v tom, že olivový olej se hůře absorbuje, takže pokud použijete až příliš velké množství, zanechá na vousech mastný film.

Výhodou většiny olejů na vousy je to, že vás osvěží a rychle se vstřebají.

Proč mě vousy svědí?

Vyrůstající vousy můžou svědit, protože jejich drsné a nepoddajné konečky dráždí pleť.

Problémy většinou po několika týdnech ustoupí, ale pro muže, kteří si vousy nechávají narůst poprvé, to může být výzva.