Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Domácí péče o vousy: 5 rychlých kroků

Pokud si necháváte narůst vousy, protože si myslíte, že nejsou nenáročné na údržbu... Znovu se zamyslete. I když vyžaduje vaši pozornost, po několika jednoduchých krocích ve správném pořadí vám ho budou ostatní závidět.

Většinou máte ráno zapnutého autopilota – vyčistit, vyplivnout a opláchnout. Jde to jako po másle a přesně víte, jak dlouho trvá, než se ráno připravíte.

Jednoho dne se rozhodnete nechat si narůst vousy a celá vaše ranní choreografie se zhroutí. Jak z vousů vytěžit maximum, aniž byste se kvůli nim museli stresovat? Nejdřív olej na vousy a pak balzám? A kdy si mají rozčesávat?

Vytvořili jsme snadný a rychlý pětibodový návod pro domácí péči o vousy. A výsledky... Ty budou mluvit samy za sebe.

1 Domácí péče o vousy: 5 rychlých kroků1.1 1. vousy si kartáčujte1.2 2. vousy si zastřihněte1.3 3. vousy si myjte1.4 4. používejte oleje a balzámy na vousy1.5 5. vousy si vykartáčujte a upravte1.6 Vy se ptáte – my odpovídáme

1. Vousy si kartáčujte

Než se půjdete sprchovat, vykartáčujte si vousy (nasucho).

K exfoliaci a zvednutí vousů použijte kartáč s kančími štětinami. Nejlepší je, když budete kartáčovat pomalu, proti směru a napříč růstu vousů. Pokud máte sušší pokožku s lupy, uvidíte, jak se šupinky kůže usazují na špičkách štětin. Ale nebojte se... Jednoduše je ve sprše smyjete.

Poté kartáčem s měkkými štětinami (nebo gumovými zoubky), který nedráždí pokožku, jemně krouživými pohyby masírujte pokožku pod vousy. Budete stimulovat folikuly a průtok krve. Navíc je to velmi příjemné.

2. Vousy si zastřihněte

Druhým krokem je zastřihování vousů, což však nebudete dělat každý den.

Nečekáme, že budete pokaždé zastřihovat všechny vousy, Jde o udržovaní jejich tvaru zarovnáním kníru, oholením krku a horní části tváří.

Pokud je potřeba zastřihnout celé vousy – nebo se bojíte, že to sami nezvládnete – poraďte se svým holičem. Jsou to zkušení umělci, kteří s vousy dokážou zázraky.

Před sprchováním to může být snazší, protože mokré vousy jsou delší než suché. Mohlo by se stát, že při zastřihování mokrých vousů je zkrátíte až příliš.

Ať už používáte zastřihovač nebo nůžky, ujistěte se, že jsou vaše nástroje čisté a ostré. Stříhání vousů tupými nástroji je stejně kontraproduktivní, jak to zní – místo úhledného sestřihu zůstanete s konečky, které se mohou začít přepit.

Linie knírku

Použijte zastřihovač či nůžky a zbavte se nežádoucích chloupků, zejména pod nosem a v okolí. A nebojte se ani zastřihávání chloupků v nose.

Poté vyčešte knír směrem dolů a odstraňte všechny chloupky pod linií rtů. Přesahující vousy jsou jen pastí pro vaši svačinku.

Krk a horní část tváří

Nechceme změnit tvar vousů na krku a tvářích, ale zbavit se nežádoucích vousů kolem.

Připravte si tvář stejně, jako při klasickém holení dohladka, jen použijte menší množství přípravku, aby byl tvar vousů pod ním stále viditelný.

Nejlepších výsledků dosáhnete, když krátkými přesnými tahy obtáhnete linii vousů holicím strojkem s plátkovou žiletkou – strojky s výměnnými hlavicemi s více čepelemi mají tendenci se ucpávat. Dejte si záležet, abyste nenarušili tvar vousů. Můžete použít i elektrický holicí strojek, ale oholení nebude tak dokonalé.

Pokud omylem přesáhnete linii vousů, nedá se s tím už nic dělat. Vousy budete muset nechat přirozeně dorůst. Oblast krku není nijak zvlášť viditelná a vousy na tvářích nebývají tak husté/dlouhé a poměrně rychle dorůstají.

Kde by měla na krku končil linie vousů?

Ne moc vysoko!

Je tady trend, že si muži oholí vousy na krku, takže končí těsně pod bradou. Což však vytvoři dojem dvojité brady.

Jsou 2 způsoby, jak najít správný tvar – dejte si dva prsty nad ohryzek. V tomto místě na krku by měla končit linie vousů, kterou pak symetricky obtáhnete.

Případně přitáhněte bradu ke krku, abyste si vytvořili dvojitou bradu – linie vousů by měla tento záhyb kopírovat.

Kde by měly být moje lícní linie?

To se liší v závislosti na vašem stylu. Linie vousů by měla vést od poloviny ucha až k ústům. Buď rovně, nebo s mírným zakřivením.

3. Vousy si myjte

Je nám jasné, že vám nemusíme kázat o ctnostech hygieny. Co si možná neuvědomujete je, že vousy se zašpiní rychleji než jiné části těla, a proto vyžadují zvýšenou pozornost.

Na rozdíl od vlasů se vousů během dne opakovaně dotýkáte – nejen vy sami, když přemýšlíte o velkých záhadách života, ale i vaše drahá polovička – takže bakterie z klik dveří, volantů aut a klávesnic počítačů se okamžitě dostanou do vousů.

A nezapomeňte na jídlo a pití, které vám zůstane na kníru, ať jste sebeopatrnější. Taco úterky jsou nejhorší.

Použijte jemný, přírodní šampon a napěňte. Dbejte na to, abyste pokryli celé vousy. Snižte teplotu vody na vlažnou až studenou – horká voda vysušuje pokožku a podporuje tvorbu lupů.

Vousy osušte jemně a opatrně ručníkem, aby nedošlo k jejich poškození.

Pokud si chcete vousy vyfénovat, nepoužívejte horký vzduch, protože ten vousy vysušuje, způsobuje lámavost a třepení konečků. Použijte nejchladnější nastavení nebo vousy osušte ručníkem.

4. Používejte oleje a balzámy na vousy

Po sprchování si vezměte svůj oblíbený olej na vousy nebo balzám na vousy a důkladně si ho vmasírujte do vousů.

Na rozdíl od hustého hydratačního krému je olej dostatečně lehký na to, aby prošel skrz vousy, pokryl pokožku a zanechal ji hydratovanou a chráněnou.

Tyto produkty udržují hydratované jak vousy, tak pokožku.

Jak se má olej na vousy nanášet?

Oleje potřebujete méně, než si myslíte.

Pokud nemáte dlouhý plnovous, bude stačit 8-10 kapek. U lahviček s pumpičkou se jedná o jednu pumpičku. U ostatních lahviček s olejem to jsou asi 3 prstové polštářky.

  1. Olej naneste na polštářky ukazováčku, prostředníčku a prsteníčku jedné ruky (jen polštářek, ne celý prst).
  2. Jakmile máte olej na konečcích prstů, rozetřete ho v dlaních a jemně vmasírujte do vousů. Snažte se olej jemně vmasírovat do pokožky.

Jak používat balzám na vousy

Balzám pomáhá s tvarováním vousů.

  1. Nejprve si třením zahřejte ruce.
  2. Naberte si malé množství balzámu (asi jako půl nehtu) a rozetřete ho v dlaních.
  3. Naneste prsty do vlasů.

5. Vousy si vykartáčujte a upravte

Po nanesení oleje nebo balzámu vezměte kančí kartáč na vousy a přípravek rovnoměrně rozetřete po celé délce vousů.

Jemné a dlouhé tahy proti směru růstu a ze strany na stranu by měly zajistit, že budou všechny vousy pokryty.

Jste téměř u konce! Posledním krokem je vytvarování vousů podle vašich představ.

K vytvarování vousů použijte malé množství vosku na knír.

I když je třeba vousy pravidelně kartáčovat či česat, aby nevypadaly a necuchaly se, zejména u začátečníků je tendence to přehánět.

I ten nejdelší plnovous není třeba kartáčovat více než 3-4krát denně. Zvolte hřeben, který má zoubky dostatečně daleko od sebe, aby vousy netahal a netřepil konečky.

A je to. Vypadáte dobře a jste připraveni dobýt svět. Zpočátku se to může zdát náročné, ale celý proces zabere méně než 2 minuty.

A výsledky jsou neuvěřitelné, protože podle výše uvedených kroků budou vaše vousy vypadat mnohem lépe.

Na závěr vám přinášíme několik tipů, které vám pomohou na cestě k majestátnímu mužnému plnovousu.

  • Nechte ho na pokoji. Čím víc se budete vousů dotýkat, tahat za ně a hrát si s nimi, tím nezdravěji budou vypadat.
  • Nepřehánějte to s kartáčováním.
  • Olej na vousy je jejich nejlepší kamarád.
  • Holení růst vousů nezrychluje. Jediný osvědčený způsob, jak dosáhnout silnějších vousů, je zlepšením zdraví, zejména spánku, výživy a hormonální rovnováhy. Ke stimulaci folikulů použijte měkký kartáč.

Vy se ptáte – my odpovídáme

Jak se zbavím lupů?

Lupy, kterých se obávají všichni vousáči, okamžitě změní pečlivě pěstěného gentlemana v neupraveného jeskynního muže.

Naštěstí od běžných lupů tvořících se ve vlasech, které vám mohou neustále padat na ramena, lupy z vousů vypadávají a zanechávají na hrudi slabý poprašek odumřelé kůže a dalších nevábných skvrn jen v případě, když jsou vaše vousy narušeny.

První věc, kterou musíte udělat, když se objeví lupy ve vousech, je jednoduchá, zřejmá, nicméně pro mnohé může být oříškem.

Přestaňte si s vousy hrát.

Uvědomte si, že lupy a suchá kůže se obvykle tvoří pod vousy. Vousy sice chrání vaši tvář před sluncem, větrem a deštěm, ale zároveň představují účinnou bariéru i před přípravky v péči o pleť.

Pokud budete naše rady péče o vousy výše dodržovat, neměly by vás lupy ve vousech příliš trápit. V případě, že se přece jen objeví, tady jsou skvělé rady, jak se lupům ve vousech vyhnout.

Pokud se přesto lupů ve vousech nemůžete zbavit (máme na mysli měsíce, ne dny), může být problém vážnější a měli byste se poradit s dermatologem, abyste se ujistili, že netrpíte nějakým kožním onemocněním.

A rada nakonec – horká sprcha vysušuje pokožku a tvorbu lupů podporuje. Pokud problémy s lupy ve vousech přetrvávají, zvažte snížení teploty vody o několik stupňů a místo toho si vlasy i vousy myjte vlažnou vodou.

Proč mám roztřepené konečky a jak jim mohu předcházet?

Roztřepené konečky jsou problém – především u plnovousu. Vousy pak vypadají nezdravě a neupraveně, což asi není vzhled, o který usilujete... Vousy s roztřepenými konečky poznáte nejen podle toho, že vypadají neupraveně, ale budou také drsnější a začnou vás škrábat.

Roztřepené konečky mají několik příčin, ale všechny vedou ke slabším a suchým vousům. Diagnostika a odstranění příčiny vyžaduje čas, takže nebuďte zklamaní, pokud se situace nevyřeší ze dne na den.

Hlavními příčinami roztřepených konečků vousů jsou:

  • Nadměrné rozčesávání
  • Fénování (zejména horkým vzduchem)
  • Zastřihování tupými nástroji

Nejdříve si vousy zastřihněte, čímž roztřepené konečky odstraníte. Sníží se tím pravděpodobnost, že se vousy budou nadále třepit po vlasovém stvolu, což z drobné nepříjemnosti udělá téměř nenapravitelnou katastrofu.

Následně musíte začít věnovat vousům nezbytnou péči a zajistit jejich správnou výživu pomocí oleje a/nebo balzámu na vousy.

Jak docílit toho, aby byly vousy měkčí?

Správná péče by měla udržet vaše vousy hebké a načechrané.

Jaký kartáč na vousy mám použít na drsné a nepoddajné vousy?

Vousy se vždy snažte rozčesávat či kartáčovat jemně a opatrně.

V žádném případě za vousy netahejte a neškubejte – vousy se tím dlouhodobě poškozují.

Pokud máte drsné a nepoddajné vousy, je třeba je nejprve správnou péčí změkčit. Nepoddajným vousům něco chybí.

Stále je budete muset kartáčovat, ale použijte hřeben se širokými zuby a jemně rozčesávejte.

Měl bych na vousy a knír používat kartáč nebo hřeben?

Použijte jeden z nich nebo oba.

Kartáče z kančích štětin jsou vhodné k zajištění rovnoměrného rozložení olejů a balzámů.

Hřebeny dobře slouží k usměrnění a odstranění rozcuchaných vousů. Ujistěte se, že zoubky sahají až k tvářím.

Na knír si pořiďte mini hřeben na knír. Běžný kartáč může být příliš velký.

Jaké produkty jsou vhodné pro změkčení a úpravu vousů?

Nejlepším přítelem vašich vousů je olej na vousy. Pravidelné používání zajistí hydrataci a vousy zkrotí, takže budou hebké a hladké.

Pro dosažení nejlepších výsledků k mytí vousů ve sprše použijte jemný šampon.

Jaký je rozdíl mezi olejem, balzámem a voskem na vousy?

Rozdíl mezi těmito produkty je v tom, zda jsou spíše vyživující, či tvarující.

Olej na vousy obsahuje přírodní nosné oleje, které dodávají pokožce i vousům potřebnou ochranu a výživu.

Balzám na vousy také obsahuje oleje, ale navíc vousy i tvaruje (podobně jako gel na vlasy), takže balzámem vytvarované vousy si budou držet svůj tvar.

Vosk se obvykle používá k vytvarování a fixaci kníru, až už máte knír či plnovous. Vosk na knír je podobný vosku nebo gelu na vlasy a udrží knír v cajku po celý den. Vosk má často silnější fixaci než balzám.

Je vhodné používat olej na vousy, pokud mám citlivou pokožku?

Ano. Zkontrolujte seznam ingrediencí a vyberte si ten, který neobsahuje syntetické látky. Doporučujeme neparfémované přípravky, protože ty mohou často pokožku vysušovat.

Mohou olej na vousy používat i muži oholení dohladka?

Ano.

Olej na vousy skvěle hydratuje pokožku, ať už jste oholeni dohladka nebo máte strniště.

Nanášejte ho stejně jako na vousy, ale v menším množství, aby mastnota nebyla viditelná.

Je nutné používat kondicionér? Kolikrát týdně?

Vousy můžete ošetřovat kondicionérem, nebo při mytí vousů použít ošetřující přípravek.

Kondicionér pomáhá vousy chránit a změkčovat. Doporučujeme ho používat dvakrát týdně.

Pokud používám balzám nebo vosk, mám použít i olej? V jakém pořadí?

Balzámy na vousy většinou obsahují nosné i esenciální oleje, takže olej používat nemusíte. Pokud však máte suchou pokožku, použijte nejprve olej a poté balzám na vousy.

Společně s holiči z holičství Dashtis doporučujeme pokaždé používat olej na vousy – tento krok byste nikdy neměli vynechat.

Vosky neobsahují oleje a slouží výhradně k vytvarování vousů. Po použití oleje můžete nanést vosk jako obvykle.