Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Význam pánských prstenů na každém z prstů

Na kterých prstech by muži měli prsteny nosit?

Internet je plný „starověkých“ moudrostí o tom, kde by muži měli prsteny nosit a jaký typ se hodí na který prst a ruku. Některé platí... jiné jsou naprostý nesmysl. Než vám začneme radit, které moudrosti smysl dávají a pomohou vám pořídit si ty správné kousky pro vás, ujasněme si jednu věc: je to váš styl, váš příběh a nikdo vám nemůže říkat, že to děláte špatně. Noste třeba pečetní prsten na palci u nohy, pokud chcete. Doplňky totiž nemůžete nikdy nosit „špatně“.*

*Některé skupiny a organizace mají pravidla, jak nosit doplňky nesoucí jejich znak.

Prsteny vysílají signály. Označují, zda jste nebo nejste svobodní, že jste vystudovali konkrétní univerzitu, věrnost klubu nebo dokonce vaše sexuální preference (nebo jejich nedostatek). To, zda lidé zprávu dostanou nebo ne, je vedlejší. Vy ji vysíláte.

1 Význam pánských prstenů na každém z prstů1.1 Na které ruce by muži měli prsteny nosit?1.2 Co prsty symbolizují?1.3 Co vyjadřují prsteny na různých prstech1.4 Obecná pravidla pro nošení pánských prstenů1.5 Vy se ptáte – my odpovídáme

Na které ruce by muži měli prsteny nosit?

Některé kultury rozdělují ruce na mužné a femininní. Není divu, že pravá ruka je ta mužná. S pravou rukou pracujete – levá zůstává pasivní, je vyhrazena na delikátní práci. Je v tom zrnko moudrosti, i když to genderuje vaše ruce a zcela ignoruje leváky.

I obouruční (ambilaterální) muži mají dominantní ruku. Obouručnost je naučená dovednost, která je extrémně vzácná. Drtivá většina z nás má dominantní ruku a když mluvíme, pohybujeme jí, děláme gesta a ukazujeme na věci. Naše dominantní ruka poutá pozornost. Proto je ideální pro vyjadřování. Je to skvělé, protože většina z nás nosí hodinky na ruce, která dominantní není, takže zdobení dominantní ruky to srovná.

Dobrým pravidlem je považovat nedominantní ruku za dlouhodobé úložiště a dominantní ruku za krátkodobé. Pokud chcete, aby váš snubní prsten vydržel věčně, měli byste ho nosit na prsteníčku nedominantní ruky. Co si dáte na pravou ruku, se dříve poškodí, protože je to vaše mužná ruka, se kterou neustále něco děláte. Zdědili jste rodinný pečetní prsten? Nasaďte si ho na nedominantní ukazováček nebo malíček.

Nedominantní ruka
Identita
Trvalost
Kým jste

Dominující ruka
Vyjádření
Dočasnost
Jak se cítíte

Co prsty symbolizují?

Kratší verze

  • Malíček (pinky) – vyjádření – znamená intelekt a komunikační schopnosti.
  • Prsteníček – stav vztahu – tam si dáte snubní prsten.
  • Prostředníček – individualita – sděluje řád a účel.
  • Ukazováček – oddanost – vedení a ambice – používá se hlavně pro členské prsteny.
  • Palec – síla charakteru – ukazuje sílu vůle a svobodu myšlení.

Co vyjadřují prsteny na různých prstech

Delší verze

Malíček (pinky)

Indické filozofie spojují malíček s džalou, prvkem vody. Západní tradice mají tendenci spojovat malíček s Merkurem, římským bohem obchodu, finančního zisku, komunikace a výmluvnosti. Prsteny na malíčku jsou považovány za symbol intelektu a mazanosti. Vysoce postavení podnikatelé, politici a jiní vlivní muži, často na malíčku prsteny nosí.

Prsteny nošené na malíčku přitahují hodně pozornosti. Odhaluje se tak i více povrchu prstenu, než kdyby byl na prostředníčku. Pokud nosíte pouze jeden prsten, je dostatečně daleko od těla, aby působil jako samostatný doplněk. Jednoduché prsteny se hodí na nošení na malíčku, ale nic není „šmrncovnějšího“ než pečetní prsten. Vzhledem k tomu, že malíček je nejméně používaná část ruky, složité vzory a povrchy vás během dne nebudou tolik obtěžovat.

Prsteníček

Prsteníček je spojován s prthvi, což je v indické filozofii element země. Západ ho spojuje mimo jiné s Apollónem, bohem hudby, pravdy, léčení a poezie. Je nejlépe známý jako prst, na který se navléká zásnubní nebo snubní prsten, jakmile se rozhodnete se usadit. Proto je běžně spojován s oddaností všeho druhu.

Manželské páry na něj navlékají snubní prsteny. Mnoho zasnoubených na něj navléká i zásnubní prsten. Mnozí ve vážných vztazích nosí prsteny slibu, dokud nejsou připraveni se do toho vrhnout naplno. Náboženství oddaní mohou nosit prsteny čistoty.

Pokud se snažíte vyjádřit, že jste zadaní, nejjasnější zprávu vyšle jednoduchý prsten. Nejsme zvyklí vídat velké pečetní prsteny nebo složité zdobené prsteny, které by označovaly stav vztahu. To by jen vysílalo nesprávné nebo neočekávané signály. Ale možná je to přesně to, o co vám jde… protože vztahy „jsou komplikované“.

Prostředníček (nejdelší prst)

Neexistuje žádná kulturní tradice nošení prstenů na prostředníčku, díky čemuž je ideální, pokud chcete vyjádřit svou osobitost. Není zatížen žádnými předpojatými představami, které byste měli brát v úvahu, když se rozhodnete na prostředníčku prsten nosit. Indická filozofie spojuje prostředníček s ákášou, prostorovým nebo éterovým prvkem, zatímco na západě má tu čest Saturn.

Nedostatek tradičního významu nezabránil lidem v tom, aby mu v posledních letech přiřazovali význam. Kvůli jeho umístění ho mnozí považují za symbol rovnováhy, řádu a účelu, zatímco jiní dávají význam jeho velikosti a nápadnosti. Prostředníček pak spojují s individualitou, účelem, osobní identitou a sebeanalýzou.

Většina mužů, kteří nosí jak snubní, tak zásnubní prsteny, nenosí prsten na prostředníčku stejné ruky, protože by to mohlo poškodit oba prsteny, jak se o sebe třou. Také mějte na paměti, že ukazováček je nejaktivnější částí ruky, takže velký, objemný prsten hned vedle něj se může po chvíli odírat.

Všimněte si, že černý prsten na prostředníku pravé ruky je známý jako „Ace ring“, používaný členy asexuální komunity jako forma identifikace.

Ukazováček

Tradičně vyhrazený pro pečetní prsteny nesoucí rodinné erby. V některých evropských monarchiích bylo pro rolníky nezákonné na ukazovácích prsteny jakéhokoli druhu nosit, aby nebyli mylně považováni za vlivné muže. Prsten na ukazováčku vyjadřuje vedení, autoritu, ambice, sebeúctu a sebevědomí.

Je spojován s váju, elementem vzduchu v indické filozofii a s Jupiterem, římským bohem oblohy a hromu – králem bohů – na západě. Nošení prstenu na ukazováčku znamená věrnost. Na ukazováčku se nejčastěji nosí třídní prsteny, prsteny bratrství, klubové prsteny a další pečetní prsteny označující příslušnost k organizaci nebo skupině.

Na ukazováčku má prsten spoustu místa, aby zazářil. Prostor mezi ukazováčkem a palcem je nejaktivnější částí ruky, což umožňuje vidět téměř celý obvod prstenu. Ideální místo pro experimentování se složitými vzory a velkými prsteny, takže to můžete roztočit.

Palec

I když technicky nejde o prst, pojďme ho, kvůli stylu, za prst považovat. Indická filozofie ho spojuje s tejas, elementem ohně. Na západě je spojen s Marsem, římským bohem války. Nošení prstenu na palci znamená sílu vůle a charakteru, svobodu myšlení a sebeprosazení. Vhodné asociace, protože nošení prstenu na palci není moc běžné, přesto však stylové.

V některých kulturách nosí muži prsteny na palcích jako znak bohatství a vlivu. Čím více prstenů, tím větší bohatství muže. Díky tloušťce palce a jeho osamocenému umístění se velké, objemné prsteny s propracovaným designem budou na palci cítit jako doma. Nepřehluší ostatní doplňky kolem sebe. S pečetními prsteny ale opatrně, protože díky jejich vystupující plošce mohou na palci nepříjemně trčet do prostoru.

Obecná pravidla pro nošení pánských prstenů

Pravidla jsou k tomu, aby se porušovala, ale měli byste je znát, abyste je mohli porušovat úmyslně. Nechcete s rukama vzhůru říkat: „Promiň, důstojníku, já jsem to nevěděl.

Měl by odpovídat vaší postavě

Pokud jste vysoký muž štíhlé postavy, velké a objemné prsteny na vás budou vypadat zvláštně. Budou na sebe poutat až příliš pozornosti a celkový dojem outfitu bude narušen. Pokud jste menší, podsaditější postavy, jemné prsteny se na vás budou ztrácet. Prsteny nejsou typem doplňků, které by měly být opakem vaší postavy.

Rovnováha je základ

Snažte se nenosit všechny prsteny na jedné ruce a druhou nechat prázdnou. Rovnoměrné rozložení doplňků mezi obě ruce vytváří mnohem soudržnější vzhled.

Slaďte barvu kovů

Stejně jako u každého jiného druhu doplňků, i u prstenů záleží na sladění barev. Stříbrné hodinky, ocelový náramek a ocelové prsteny vypadají mnohem lépe než stříbrné hodinky, červený náramek a prsteny ve všech barvách duhy plus v hnědé a brčálové.

Pokud chcete doplňky kombinovat, slaďte studené barvy se studenými kovy. Stříbrná a modrá spolu vypadají skvěle, stejně jako zlatá a červená. Až budete mít základy zvládnuté, můžete pokračovat ke složitějším kombinacím barev. Nicméně jeden stříbrný prsten v moři zlatých bude vždy vypadat jako přehlédnutí. Pokud chcete nosit zlato i stříbro, snažte se je udržet v rovnováze. Bude to vypadat, jako záměrné rozhodnutí a získáte kombinaci stříbrných a zlatých doplňků, která vypadá sjednoceně.

Znalost osvědčených postupů – těchto „pravidel“ – vám umožňuje je ohýbat nebo dokonce porušovat, pokud se tak rozhodnete. Je velký rozdíl mezi jejich náhodným a záměrným porušením. Rozdíl spočívá v příběhu, který vyprávíte, když se vás na něj někdo zeptá. Protože doplňky jsou jedny z nejlepších způsobů, jak zahájit konverzaci. Vyprávějte svůj příběh po svém.

Pro ještě více informací a pomoc s výběrem prstenů si přečtěte náš dokonalý průvodce pánskými prsteny.

Vy se ptáte – my odpovídáme