Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Zásnubní prsteny pro muže

Rostoucí trend

Pokud jste cisgenderový hetero muž odkudkoli mimo Jižní Ameriku a severní Evropu, můžete si položit otázku: „Zásnubní prsteny pro muže? To existuje?"

Ano. V mnoha částech světa nosí muži i ženy na prsteníčku prsten, který symbolizuje jejich zasnoubení. Na Islandu se zásnubní prsteny prodávají výhradně jako sady dvou prstenů. Díky rostoucímu uznání manželství osob stejného pohlaví a rovnosti pohlaví se tato tradice šíří i do dalších částí světa.

Odkud ale pochází tradice zásnubních prstenů a proč se začínají prosazovat u mužů teprve teď?

1 Zásnubní prsteny pro muže1.1 Krátká historie zásnubních prstenů1.2 Dnešní zásnubní tradice1.3 Jak nosit pánský zásnubní prsten1.4 Různé typy zásnubních prstenů pro něho1.5 Snubní prsteny vs. zásnubní prsteny1.6 Zkrátka...

Krátká historie zásnubních prstenů

Znamení vlastnictví se změnilo ve znamení oddanosti

Římané věřili, že se na čtvrtém prstu levé ruky nachází Vena Amoris neboli „žila lásky“. Přes svůj romantický název byly zásnubní prsteny v té době znakem vlastnictví. Většina zásnubních prstenů byla vyrobena z konopí, kůže nebo kosti a jen ti nejbohatší muži dávali svým nastávajícím manželkám prsteny ze zlata nebo stříbra, a to jen proto, aby ukázali své bohatství.

Používání zásnubních prstenů se ve středověku rozšířilo po celé Evropě kvůli dlouhé čekací době mezi zasnoubením a svatbou. Přesto je nosily pouze ženy a naznačovaly spíše vlastnictví než partnerství.

Teprve ve 20. století se začalo manželství považovat za rovnocenné partnerství a tradice spojené se zásnubami a manželstvím se v důsledku neustále mění. Každá kultura má trochu jiné tradice a v globální komunitě, ve které nyní žijeme, je opravdu jen na vás, jak oslavíte svůj vztah čí zasnoubení.

Dnešní zásnubní tradice

Bufet možností

Kromě párů stejného pohlaví se i mnoho mužů rozhodlo nosit zásnubní prsten, aby uctili své nastávající manželky. Proč by jenom ona měla nosit znamení, že je zadaná? Požádali jste ji vy, ale její souhlas znamená, že jste oba již zadaní. Je také stále běžnější, že o ruku žádají i ženy.

Prsteny čistoty a prsteny slibu jsou někdy považovány za rovnocenné zásnubním prstenům, jelikož znamenají určitou formu věrnosti. Stylově je mezi nimi jen velmi malý rozdíl.

Zásnubní prsten je příslib. Slib, že budete svému partnerovi věrní, i když to zatím není ze zákona povinné. V tomto smyslu je zásnubní prsten působivější než snubní prsten. Zásnubní prsten znamená, že jste svému partnerovi věrní. Snubní prsten znamená, že to děláte kvůli daním. Některé páry se dokonce rozhodnou, že zůstanou zasnoubeni navždy.

Jak nosit pánský zásnubní prsten

Neexistují žádná pravidla, pouze pokyny

Zásnubní prsten se nosí na prsteníčku – kterém je jen na vás. Místní zvyky se liší. V některých kulturách se zásnubní prsteny nosí na levém prsteníčku a následně se používají i jako snubní prsteny. V jiných byste ho nosili na pravé ruce a snubní prsten pak na levé. V jiných kulturách byste ho nosili na levé ruce a přesunuli na pravou, abyste uvolnili místo pro snubní prsten, nebo ho zavěsili na řetízek kolem krku, případně ho přestali používat úplně. Britští gentlemani nosili svůj snubní prsten pod rodinným pečetním prstenem.

Stručně řečeno, volba je opravdu jen na vás. Pokud chcete dodržovat místní zvyky, zeptejte se svého klenotníka, ale mějte na paměti, že je to váš vztah, váš příběh a vaše volba.

Různé typy zásnubních prstenů pro něho

Pohodlí nebo bezpečí? Okázalost nebo dlouhá životnost?

Materiály

Stejně jako snubní jsou i zásnubní prsteny tradičně vyrobeny ze zlata, platiny nebo stříbra, nicméně jako většina tradic se i tohle mění. Pravděpodobně znáte někoho staršího, kdo po desetiletí nosí zlatý snubní prsten. Prohlédněte si ho a uvidíte, že je hrbolatý a plný škrábanců, i když se ho mnohokrát snažili vyleštit (prsten, ne pána). Je to proto, že kromě toho, že je zlato, platina a stříbro drahé, jsou také měkké.

Moderní materiály jako je titan, keramika, uhlíková vlákna, chirurgická nerezová ocel, wolfram a dokonce i silikon nabízejí alternativy, které jsou pevnější, pohodlnější, dostupnější a mají delší životnost.

Titan je pevný, lehký a hypoalergenní; keramika je nevodivá; chirurgická nerezová ocel je cenově dostupná, pevná a snadno tvarovatelná; a silikon je elastický, pohodlný a snadno se dá nahradit. Výběr materiálu již není omezen tradicí. Vyberte si materiál, který nejlépe vyhovuje vám a vašemu životnímu stylu.

Povrchové úpravy

Přiznejme si to: prsteny z ryzího zlata a platiny stojí ruku a obě ledviny. Proto mnozí volí pokovené zásnubní prsteny. Nejběžnější z nich jsou chemicky pozlacené prsteny z ryzího stříbra, na jejichž povrchu je nanesena vrstva zlata. Tento typ pokovení vytváří jen tenkou vrstvu, která časem ztrácí svou barvu, a protože se jedná o jeden kov navrstvený na druhém, při poškození se odlupuje. Jakékoli škrábance odhalí kov pod ním, a protože stříbro i zlato jsou měkké, budete se o něj muset opravdu dobře starat, pokud chcete, aby vám prsten vydržel.

Relativně novým typem povrchové úpravy je PVD povlak. Nitrid titanu se zahřeje na plazmu a vystřelí na doplněk ve vakuové komoře. Tím se spojí s povrchem na molekulární úrovni. Protože k tomu dochází ve vakuu a při extrémních teplotách, tento proces je šetrný k životnímu prostředí. Neuvolňují se žádné toxické chemikálie a nevytváří se téměř žádný odpad. Vytvořená tvrdá keramická vrstva je odolná vůči poškrábání, neztrácí lesk, a protože je s kovem spojená na molekulární úrovni, nevybledne ani se neodlupuje.

Velikost a tvar

Snubní prsteny jsou jednoduché, a to z dobrého důvodu. Jsou vytvořeny k nošení po celý život, takže musí padnout každému muži a ladit s každým stylem. Všichni se během života měníme a podle toho měníme i svůj styl, nicméně, naše snubní prsteny musí stále ladit s naším neustále se měnícím stylem.

U zásnubních prstenů tomu tak není. Pokud nemáte v úmyslu použít svůj zásnubní prsten i jako snubní prsten nebo ho přemístit na jiný prst, zásnubní prsten je určen k nošení pouze od chvíle, kdy se zasnoubíte, do chvíle, kdy řeknete „ano“, takže můžete zvolit tak výrazný prsten, jaký jen chcete. Dokud ho budete nosit na prsteníčku, bude vyjadřovat, co chcete, aby vyjadřoval. Prohlédněte si Dokonalý průvodce pánskými prsteny pro více informací o typech a tvarech prstenů.

Pokud máte v úmyslu nosit zásnubní prsten i jako snubní prsten (nebo společně s ním), zvolte jednodušší design, který bude ladit se vším ve vašem šatníku. Pokud je váš odstín pleti teplý, zlatá barva je sázkou na jistotu, a pokud je odstín vaší pleti studený, stříbrný nebo ocelový prsten vám bude slušet. A jako vždy - černá se hodí ke všemu, ale jako zásnubní prsten nemusí být nijak zvlášť slavnostní.

Pánský zásnubní prsten by měl být nápadný a mužný, ale neměl by být až příliš výrazný nebo ozdobný. Vyberte si prsten o tloušťce 6 - 10 mm a budete v zóně zlatovlásky pánského stylu. Pokud pracujete rukama, broušená ocel nebo saténový povrch skryje nevyhnutelné známky opotřebení, které se objeví, a textura nebo vzor je učiní méně nápadnými. Bez ohledu na to, jak je materiál odolný vůči poškrábání, časem se na něm objeví stopy opotřebení. Rozdíl je v tom, kolik a jak výrazné budou.

Profil

Je to pravděpodobně nejvíce přehlížená vlastnost zásnubních prstenů. Prsteny se dodávají v mnoha profilech, jak je vidět na náčrtu níže, a většina zásnubních prstenů pro muže spadá do kategorie klasických zaoblených prstenů court nebo plochých prstenů.

Plochý prsten má ostré hrany a působí drsně. Tyto prsteny velmi dobře sedí, protože je celá jejich šířka v kontaktu s pokožkou a povrchové napětí je udržuje přesně tam, kde je chcete mít. Pokud si však pořídíte široký plochý prsten, může se vám pod prstenem udělat vyrážka, pokud si ho občas nesundáte, aby vaše pokožka mohla dýchat. A kvůli jejich rovným plochám není jejich nasazování a sundávání tak pohodlné jako u zaoblených prstenů.

Pánské prsteny tvaru court jsou zvenčí i zevnitř zaoblené, takže se velmi pohodlně nosí a snadno se sundávají a navlékají. Protože jsou zakřivené, pod prstenem se zachytí méně vlhkosti, takže je méně pravděpodobné, že se u vás objeví vyrážka. Menší část jejich vnitřního povrchu je v kontaktu s vaší pokožkou, takže budou volnější než ploché prsteny.

Tajemství prstenu, se kterým jste oba spokojeni, je vzít při výběru v úvahu svůj styl a životní styl.

Snubní prsteny vs. zásnubní prsteny

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Upřímně, moc ne. Některé kultury používají stejný prsten pro oba účely a jiné nosí oba současně, což znamená, že oba musí mít nadčasový, jednoduchý design. Podívejte se na náš Dokonalý průvodce pánskými snubními prsteny.

Pokud ale hodláte jednoho dne vyměnit zásnubní prsten za snubní, berte to takhle: Váš zásnubní prsten je prozatímní a snubní prsten je navždy. Pořiďte si zásnubní prsten, který oslaví váš vztah a vyjádří, jak se právě cítíte.

Zkrátka...

Buďte sami sebou

Zásnubní prsteny mají dlouhou historii, ale jako každá tradice se neustále vyvíjejí. Totéž platí pro moderní vztahy. Zasnoubení je příslib, že se budete věnovat jedné osobě po zbytek svého života, ale je na vás dvou, abyste si definovali parametry tohoto slibu – a to nemluvíme o polyamorních vztazích a dalších alternativních typech partnerských svazků. Stejně jako nikdo jiný nemůže definovat, jak spolu žijete své životy, nikdo jiný vám nemůže určovat, jak oslavit svou lásku jednoho k druhému.

Vaše zasnoubení je jednou z nejdůležitějších kapitol vašeho příběhu. Jak ji budete vyprávět, je jen na vás.