Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Jak nosit bekovku a vypadat dobře

Nejste si jisti, jestli vám bekovka sluší? Jsme tady, abychom vaše obavy rozptýlili a ukázali, že s bekovkou nemůžete nic pokazit. Vždyť přežila 400 let trendů a stále se nosí.

Módní trendy přicházejí a odcházejí. Kolik mužů dnes uvidíte nosit cylindr? Trendy se střídají, protože jsou to jen… trendy. Bekovky nezačaly jako trend, začaly se nosit, protože byly nutností a po staletí byly základem pánské módy.

Pokud se vám při zmínce bekovky vybavuje ‘Oběd na vrcholu mrakodrapu’ nebo děda hrající golf v Miami, byla by to jen polovina pravdy. Klasický tvar a konstrukce bekovky jsou dodnes tak populární, jako tomu bylo v době, kdy noviny nosili newsboys, a děda… no, ten si vždycky dělal, co chce.

1 Jak nosit bekovku a vypadat dobře1.1 Co je to bekovka1.2 Bekovka – populární od roku 15701.3 Bekovka newsboy versus klasická bekovka - v čem je rozdíl? 1.4 Jak ve dvou krocích zjistit velikost čepice1.5 Jak bekovku nosit1.6 Inspirace a outfity s bekovkou1.7 Jak ručně vyprat bekovku1.8 Vy se ptáte – my odpovídáme

Co je to bekovka

Než se pustíme do definice bekovky, odpovězme na otázku - Jaký je rozdíl mezi kloboukem a čepicí?

Klobouk je pokrývka hlavy s okrajem, zvaným krempa, který klobouk obepíná kolem dokola. Představte si fedoru nebo kovbojský klobouk. případně si vyhledejte Bruno Marse nebo Indiana Jonese.

Bekovky se svým designem liší od klobouků. Místo krempy mají jen kšilt a korunu (horní část), která nemá pevný tvar (ve srovnání s fedorou s vysoce strukturovanou korunou). Některé pokrývky hlavy, například baseballové kšiltovky, kšiltovky snapback a strapback přidali strukturu koruně, ale žádný okraj jako ten, který najdete u kovbojském klobouku.

Klasickým příkladem tradiční pokrývky hlavy je bekovka.

Klobouky mají kruhovou krempu, ale bekovky ne.

Ve své základní formě je tělo bekovky nataženo dopředu přes kšilt, kde je přišité nebo připevněné na druk k hornímu okraji kšiltu. Bekovky poznáte podle trojúhelníkového profilu a jsou vhodné pro většinu typů tváří - od Davida Beckhama až po muže, který si myslí, že mu klobouky nesluší.

Pánské bekovky, tradičně vyrobené z tvídových vláken (vlny) nebo bavlny, se dnes vyrábějí z různých materiálů, jako je veganská (umělá) kůže, len, bavlna a syntetické směsi.

V závislosti na materiálu budou bekovky udržovat vaši hlavu v zimě v teple a v létě budou chladivé, zatímco doplní vše od letního obleku po vlněný kabát.

Bekovky mají mnoho různých názvů - ivy, Gatsby, driving, sixpence, duckbill, paddy a mnoho dalších. Ať už jim říkáte jakkoliv, bekovka se slušivější než fedora a s oblekem vypadá lépe než kšiltovka snapback.

Prozkoumejte celou naši kolekci bekovek pro muže a zjistěte, proč jsou nezbytnou součástí pánského šatníku více než 400 let.

Bekovka – populární od roku 1570

Bekovka se nosí už nějaký ten pátek - od 70. let šestnáctého století, abychom byli přesní. Od 70. do 90. let šestnáctého století se britská vláda snažila podporovat vlněný průmysl a vyžadovali, aby všichni muži v neděli nosili vlněnou čepici. Tento zákon se nevztahoval na vznešené Angličany… myslím, že bychom to byli právě my, kdo by vlněnou čepici nosil.

Zákon netrval dlouho, ale bekovka zůstala součástí uniformy pracujícího muže.

Mrkněte na jakoukoli fotografii z let 1910 až 1920 a uvidíte moře bekovek. Začalo to nutností, ale brzy byla bekovka nezbytnou součástí života. Bekovka si získala na popularitě v 90. letech 20. století, kdy rapeři i popové hvězdy nosili bekovky ivy a udělali z nich populární módní doplněk.

Dneska je bekovka stále populární. Možná je to tím, že vypadá skvěle s ležérním i formálnějším oděvem... možná je to tím, že je slušivá. Nebo je to tím, že dobré věci nikdy z módy nevyjdou.

Bekovka Newsboy versus klasická bekovka - v čem je rozdíl?

Připouštíme, že rozdíl mezi klasickou bekovkou a bekovkou newsboy není až tak velký. Nehrozí, že by se ukázala módní policie a odvedla vás do vězení, ale schopnost rozpoznat rozdíly mezi těmito dvěma styly vám pomůže určit, který je pro vás vhodnější ... a neuškodí o tom něco vědět, až na tohle téma přijde řeč.

Bekovka newsboy - známá také jako čepice newsboy, paperboy nebo newsy - se začala nosit někdy na konci 19. a začátkem 20. století prodavači novin. Je podobná klasické bekovce, protože obě jsou obvykle vyrobeny z tvídu a mají zaoblený, nízký profil a malý kšilt.

Největší rozdíl spočívá v tom, že bekovky newsboy jsou nafouklejší a větší než standardní bekovky. Bekovky newsboy jsou sešity z 8 panelů, které vypadají jako plátky pizzy a téměř vždy mají nahoře v místě, kde se panely setkávají, knoflík.

Pokud máte pochybnosti, hledejte plátky pizzy a budete vědět, jestli se jedná o newsboy nebo klasickou bekovku.

Jak ve dvou krocích zjistit velikost čepice

Kšilt bekovky by měl pohodlně sedět na čele podobně jako u kšiltovky snapback nebo baseballové kšiltovky. Nenoste příliš velké nebo bolestivě malé bekovky.

  1. Krejčovský metr nebo kousek provázku pevně oviňte kolem hlavy asi 0,5 cm nad uchem (uprostřed čela).
  2. Rozměry si zapište, objednejte si bekovku a dobijte svět.

Jak bekovku nosit

Protože se tento typ čepice hodí jak ke každodennímu ležérnímu stylu oblékání, tak v případech kdy se chcete dobře obléknout pro formálnější příležitosti, nošení a styling bekovky je jednodušší než si myslíte.

  • Zvažte klasiku – Pamatujte, že přírodní materiály nabízejí lepší izolaci a prodyšnost. Držte se originálních tkanin - tvídu (vlny), bavlny a lnu.
  • Udělejte to podle sebe – Vytvarujte si kšilt, aby byl mírně zakřivený jemným tlakem po stranách kšiltu. Bude pak lépe obepínat tvář a bude slušivější.
  • Noste ji správně – Bez ohledu na to, jaká píseň hraje v pozadí, noste bekovku tím správným způsobem, a ne obráceně ve stylu 90. let. Může se zdát protichůdné říct "udělejte to podle sebe" a potom požadovat, abyste ji nosili správně, ale považujte to za přátelské doporučení.
  • Myslete i na roční období – Prodyšný len a lehká bavlna jsou ideální pro jaro a léto, zatímco tvíd / vlna a silnější bavlna jsou skvělé na zimu.
  • V jednoduchosti je krása – Jako je tomu u
    motýlků, vyhněte se kombinování příliš mnoha staromódních doplňků v jednom outfitu. Pánské bekovky se dobře nosí s motýlky, šlemi a vestami ... ale pokud je budete nosit všechny najednou, hrozí, že budete vypadat jako na karnevalu s tématikou steampunk.
  • Výběr vzoru – Pokud jste si vybrali bekovku se vzorem, ujistěte se, že ostatní vzory, které nosíte, se navzájem doplňují. Považujte svou bekovku za doplněk a ne jako náhlé rozhodnutí. Měli byste si ji vědomě vybírat místo toho, že si ji rychle nasadíte, když vycházíte ze dveří.
  • Prohlédněte si podšívku – Stejně důležitá jako exteriér bekovky je i páska na pocení na vnitřní straně (látková páska na vnitřní straně čepice, která se přímo dotýká pokožky). Měli byste se na ni také zaměřit. Všechny bekovky od Fawler jsou ručně vyrobeny v Itálii a obsahují měkkou pásku na pocení, která nezpůsobuje svědění. Pomáhá nejen s prodyšností, ale díky ní se budete cítit pohodlně během celého roku.

Inspirace a outfity s bekovkou

Klasické bekovky a bekovky newsboy se hodí jak k džínsům a tričku, tak k letnímu obleku. Pokud začnete s neutrální barvou (čepicí v černé, hnědé, šedé nebo béžové), budete mít více možností, co se týče stylingu a rozhodování, co s ní nosit.

Níže jsme sestavili 3 kompletní outlooky. Všimněte si celkově neutrálních barevných tónů a ležérního vzhledu.

Přečtěte si více o tom, jak sladit doplňky, barvy a vzory v našich 7 základních pravidlech pro kombinování pánských doplňků.

1. outfit

Vrstvy jsou nutné pro chladnější zimní měsíce. Při vrstvení uvažujte o bekovce jako o stylové součásti oděvu místo něčeho čistě funkčního.

V tomto outfitu jsme kombinovali silnou vlněnou šálu v černé barvě s texturovanou hnědou bekovku. Hnědá není naprosto stejná, jako barva kabátu (což ani nechcete) a hodí se ke koženým botám a hnědé kožené tašce.

Výsledkem je promyšlený vzhled, který je zároveň dostatečně uvolněný, aby byl pohodlný.

Získejte tyto doplňky

2. outfit

Předveďte, že víte něco o oblékání ve světle šedém obleku s námořnickými detaily. A doplňte ho károvanou bekovkou newsboy se vzorem pepito.

Ujistěte se, že zvolená bekovka není naprosto stejná, jako oblek. V tomto případě vzor pepito doplňuje jednobarevný oblek, zatímco jemné barvy čepice podporují námořnické detaily na kravatě a kapesníčku do saka.

Získejte tyto doplňky

3. outfit

Pokud jste typ muže, který rád nosí džíny, tato verze neformálního oděvu může být pro vás tou nejvhodnější.

Tmavě šedá bekovka dokonale ladí se světlým sakem, bílým tričkem a šedými kalhotami. Outfit vypadá svěže díky stejné neutrální barevné paletě. Zakončete ho detaily v černé a bílé barvě a koženými mokasíny nebo bílými teniskami.

Stále dáváte přednost džínám? Nechte si sako a místo kalhot si oblékněte vaše oblíbené džíny.

Získejte tyto doplňky

Jak ručně vyprat bekovku

Vlněné, lněné a bavlněné bekovky můžete prát ručně. Je velmi důležité, abyste nenavlhčili kšilt a abyste dělali celý proces čištění opatrně – není to práce, při níž byste se měli spěchat.

  1. Naplňte misku teplou vodou. Nepoužívejte horkou vodu, protože by mohlo dojít ke zničení čepice.Přidejte malé množství (asi čajovou lžičku) jemného pracího prostředku bez bělidla.
  2. Namočte malou část čepice (nejlépe tam, kde to nebude vidět), abyste zjistili, zda barva pouští. Pokud ne, pokračujte. Pokud ano, skončete.
  3. Ponořte zadní část bekovky do vody – kšilt nenamáčejte. Jemně čepici myjte ze zadní strany směrem dopředu. Vyhněte se mytí kšiltu, omyjte ho pouze pokud je velmi znečištěný.
  4. Zaměřte se na vnitřní pásku na pocení a vydrhněte ji, abyste odstranili nahromaděnou mastnotu a pot.
  5. Když jste čepici vyprali, vyjměte ji z vody a opláchněte ji studenou vodou, abyste odstranili všechen prací prostředek. Jemně ji vysušte ručníkem, abyste odstranili přebytečnou vodu. Nemačkejte ji ani neždímejte.
  6. Vysušte ji mimo dosah přímého slunečního záření a tepla. Když ji položíte, co nejlépe ji vytvarujte, protože se vysuší ve tvaru, ve kterém už zůstane.
    Ve většině případů budete potřebovat vyprat pouze vnitřní pásku na pocení ... pokud jste tedy nebyli napadeni hejnem holubů.

Vyhněte se namočení kšiltu, protože mnohé z nich jsou vyrobeny z lepenky, a když se namočí prasknou a ztratí svůj tvar. Pokud ho vyčistit musíte, udělejte to s malým množstvím vody a čistým ručníkem.

Vy se ptáte – my odpovídáme

Která bekovka je nejslušivější?

„Nejlepší“ závisí na vás a vašem příběhu.

Pokud se vám líbí plnější, volnější tvar, zvolte bekovku newsboy jako je tato odlehčenou bavlněnou klasiku od Fawler. Pokud chcete vyzkoušet něco trochu modernějšího, zvolte šedou bekovku z umělé kůže.

Můžu nosit bekovku v létě?

Bekovku můžete nosit v létě, pokud je vyrobena z prodyšného lnu nebo lehké bavlny. Poslední věc, kterou chcete, je zpocené čelo.

Ujistěte se, že podšívka stejně dobře odvádí pot jako materiály z vnější strany. Vyzkoušejte tuto bekovku ze 100% lnu.

Může se bekovka nosit i na svatbu?

Bekovky jsou populární s outfity v ležérním stylu, ale dají se nosit i s oděvy ve formálnějším stylu. Nezapomeňte si ji sundat, když jste v kostele.

Další informace o oblékání na svatbu najdete v našem průvodci o svatebním oděvu pro muže.

Jak si vybírat klasickou bekovku a bekovku newsboy?

Řemeslné zpracování a design jsou nejdůležitějšími věcmi, které byste měli mít na paměti při nákupu klasické bekovky nebo bekovky newsboy. Každá z našich bekovek od firmy Fawler je ručně vyrobená v Itálii pomocí tradičních metod a klasických materiálů.

Nakupujte z naší nejnovější kolekce italských klobouků a čepic a oblíbené kousky na zimu exkluzivně pro Trendhim.