Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Kravatová spona - Váš dokonalý průvodce

Dozvíte se vše, co je třeba vědět o kravatových sponách, řetízcích na kravatu a dalších doplňcích na kravatu. Od materiálů až k informacích o tom, jak kravatové spony nosit a všechno mezi tím. A to vše za 10 minut.

Kravatová spona, ať už s klipem nebo bez, je stylovým kovovým doplňkem, který upevní Vaši kravatu ke košili. Náš dokonalý průvodce Vám napoví, jak nosit doplňky na kravatu, jako je kravatová spona / kravatová spona s klipem (v tomto článku často jen kravatové spony), abyste využili jejich funkčnosti na maximum a podtrhli tak svůj outfit.

1 Kravatová spona - váš dokonalý průvodce1.1 Proč kravatovou sponu nosit?1.2 Druhy doplňků na kravatu1.3 Jak kravatovou sponu nosit1.4 Extra tipy1.5 Materiály, ze kterých se kravatové spony vyrábějí1.6 Jak si na párty poklábosit o historii kravatových spon1.7 Inspirace1.8 Konečné slovo1.9 Otázky a odpovědi

Proč kravatovou sponu nosit?

Je kravatová spona nutností? Není. Nicméně existuje spousta důvodů, proč si ji pořídit.

  • Je funkční.
    kravata může být neposlušná a doplňky, jako jsou kravatové spony a řetízky, se postarají o to, že zůstane na místě po celý den.
  • Postará se o to, že se Vaše kravata nezašpiní. Už se nemusíte bát, že Vám kravata vklouzne do talíře se špagetami bolognese, zatímco se snažíte sbalit dámu ve stylu Lady a Tramp.
  • Vypadá zatraceně dobře a jako jiné doplňky, chytře tak vyjádříte svůj osobitý styl. Který muž by nechtěl vypadat, jako by právě vystoupil ze stránek pánského časopisu GQ?
  • Je reprezentativní. Kravatové spony s logem nebo s emblémem mohou představit Vaši organizaci, hobby, tým, hnutí nebo společnost, kterou podporujete nebo jste jejím členem, případně zaměstnancem.
  • Jemně zvedá horní část kravaty, pokud je to Váš styl. Tím, že trošku popotáhnete část kravaty nad sponou směrem nahoru a teprve potom ji připnete, si kravata bude držet moderní 'naducanější' tvar, bude u krku volnější a celkově vypadat lépe.
  • Pokud se často hrbíte a ramena nemáte v jedné rovině, Kravatová spona se postará o to, že Vaše kravata bude srovnaná.
  • Může Vás vytáhnout z bryndy v momentech, jako měl Mac Gyver. Nikdy například nevíte, kdy budete muset něco násilím otevřít nebo zneškodnit bombu.

Druhy doplňků na kravatu

Kravatové spony, ať s klipem nebo bez, jsou nejběžnějšími doplňky na kravatu. Nicméně se také zmíníme o jehlici a špendlíku na kravatu, řetízku na kravatu, a poutku na kravatu.

Klasická kravatová spona

Klasická kravatová spona je vyrobena z ohnutého proužku kovu a připomíná tvarem dámské vlásenky. Nasouvá se zároveň na kravatu a košili a drží vše na svém místě.

Je skvělá pro muže, kteří chtějí, aby kravata ležela naplocho na košili nebo v případech, kdy je kravata vyrobena z jemného materiálu.

Kravatová spona s klipem

Kravatová spona s klipem, jak už název napovídá, se ke kravatě přichytí pevných klipem, který má pružinu, podobně jako kolíčky na prádlo a drží kravatu pevně na místě.

Vhodné pro muže, kteří nosí objemnější pletené nebo plstěné kravaty. I když můžete kravatovou sponu s klipem používat i na kravaty z jemnější tkaniny, klip je může poškodit v případě, kdy má klip silnou pružinu.

Řetízek na kravatu

Řetízek na kravatu zajišťuje kravatu řetízkem, který se na kravatu navleče a zajistí na knoflíku u košile za kravatou. Řetízek je volnější a měl by být alespoň mírně prověšen. Umístění řetízku na kravatu je stejné, jako u kravatové spony. Kovové ouško, kterým se řetízek zajišťuje na knoflíku u košile, by mělo být alespoň o 2 cm užší než samotná kravata, aby nebylo ani při pohybu vidět.

Skvělý pro muže, kteří nemají rádi, když je kravata přichycena napevno a líbí se jim styl retro. Řetízek by měl být volnější, prověšení a rozhodně by neměl kravatu natěsno obepínat nebo dokonce krčit. Čím delší řetízek, tím se kravata bude více pohybovat.

Jehlice a špendlík do kravaty

Jehlice a špendlíky do kravaty si jsou velice podobné. Připíchnou se na kravatu, zajistí koncovkou a často mají řetízek s ouškem, které se nasadí na knoflík u košile. Můžete je umístit v místě, kam byste připnuli kravatovou sponu, případně je můžete umístit hned pod kravatový uzel.

Skvělé pro muže, které zajímá móda více než praktičnost. Čím výše je umístíte, tím nižší účinnost při držení kravaty na místě. Jsou vhodnější na kravaty z hrubších materiálů, protože na kravatách z materiálů jemnějších zanechají stopy.

Poutko na kravatu

Poutka na kravatu jsou docela moderní záležitostí. Tyto malé proužky z plastu nebo tkaniny se protáhnou nášivkou na zadní straně kravaty a připnou ke dvěma knoflíkům na košili. Poutko drží kravatu na místě, ale kravata má 'vůli' nahoru a dolů a umožňuje tak pohodlnější nošení kravaty.

Vhodné pro muže, kteří chtějí zajistit kravatu bez toho, aby si ji poškodili nebo používali výrazné doplňky.

Jak kravatovou sponu nosit

Pánské kravatové spony jsou elegantní a mají snadné použití. Nicméně, rádi Vám dáme pár tipů, jak kravatové spony správné nosit.

Délka kravatové spony

Základním pravidlem při výběru kravatové spony je zajistit, aby její délka byla vhodná a přiměřená šířce kravaty. Zvolte sponu s délkou, která je přibližně 70-80% šířky kravaty. Můžete zvolit i kratší, ale rozhodně ne delší.

Výška kravatové spony

Umístění kravatové spony by mělo být vždy mezi třetím a čtvrtým knoflíkem u košile (od shora). Pokud ji umístíte výš, ztrácí svou funkčnost, když ji umístíte příliš nízko, bude přikrytá sakem, a její vizuální funkce bude ztracena. Měla by být prakticky v úrovni náprsní kapsy.

Úhel kravatové spony

Ujistěte se, že kravatová spona je umístěna horizontálně Rovné linie jsou čistší a úhlednější. Někdo s námi nemusí souhlasit a tvrdit, že se kravatové spony mohou nosit i pod úhlem, ale podle našeho názoru raději nevolte kravatovou sponu vůbec.

Včetně košile

Kravatová spona má svůj úkol - postarat se o to, aby kravata zůstala na svém místě. Znamená to, že nestačí sponu připnout jen na kravatu, musíte ji také připnout ke košili, jinak bude kravata ve větru poletovat.

Nemačkat

Netlačte kravatovou sponu až příliš natěsno ke kravatě. Může to kravatu zvlnit a pomačkat. Ujistěte se, že je kravata po připnutí rovná, hladká a plochá.

Extra tipy

Výše jsme zmínili ta nejdůležitější pravidla, která byste měli znát. Nicméně, zmíníme ještě pár extra tipů, které se Vám rozhodně budou hodit.

Trochu uvolnit

Volnější kravata mezi kravatovou sponou a uzlem dodá hloubku a větší volnost pohybu.

Při připínání kravatové spony lehce zatáhněte za kravatu směrem nahoru. volnější kravata mezi sponou a uzlem umožňuje neomezený pohyb po celý den a dodává také hloubku Vašemu outfitu.

Slaďte kovové doplňky a detaily

Snažte se sladit barvu kovu Vaší kravatové spony a manžetových knoflíčků i spony na opasku. Tímto způsobem dodáte Vašemu outfitu rafinovaný a jednotný vzhled. Více o teorii barev si přečtěte zde. Dozvíte se, jak kombinovat barvy na svém outfitu.

Bavte se

Použijte kravatovou sponu tak, abyste dodali vtip svému outfitu. Kapka barvy nebo lesk kamínku dodá šmrnc i formálnímu obleku a bude skvělým tématem k rozhovoru.

Bez vesty

Pokusili jsme se o to, ale podle našeho názoru je lepší, pokud kravatovou sponu a vestu nenosíte společně.

Nenoste kravatovou sponu zároveň s vestou. Vesta sama o sobě drží kravatu na místě, takže kravatová spona je zbytečná. Jako byste nosili šle i opasek. My jsme to vyzkoušeli, a i když je to dnes trendy nosit obojí, stojíme si za svým, že to není ono.

Buďte sami sebou

Buďte sami sebou a zvolte takovou sponu, která se Vám opravdu líbí.

Vyberte si takovou, co vyhovuje Vašemu osobnímu stylu. Kravatová spona s lebkou, která má v očích zirkony, bude vypadat skvěle, pokud víte, jak ji nakombinovat. Pokud s nošením kravatových spon teprve začínáte, pak doporučujeme kravatovou sponu ve stříbrných tónech, protože tato barva nespadá mezi barvy barevného kruhu, a proto se hodí prakticky ke všemu.

Příležitost

Kravatová spona je vhodná ke každé příležitosti, kromě pohřbu. Na ten si kravatovou sponu raději neberte.

Je vhodnější sponu nechat doma, pokud se chystáte na pohřeb nebo pracovní pohovor - jsou moc výrazné. Ale na svatbu nebo do Monte Carla? Proč ne?

Opatrně s proužky

Vyhněte se nošení pruhovaných kravatových spon s pruhovanou košilí nebo kravatou. Noste je raději s jednobarevnými oděvy.

Materiály, ze kterých se kravatové spony vyrábějí

Většina kravatových spon a doplňků na kravatu je vyrobena z kovu. Výjimečnější kousky jsou vyrobeny z materiálů jako je dřevo, tkanina, drahé kameny, perly, smalt, plast, pryskyřice a sklo. Výběr správné kravatové spony je důležitý a měli byste zvážit její design, funkci i trvanlivost, protože jejich životnost se může lišit.

Kravatové spony ze slitiny

Slitiny jsou směsí dvou nebo více prvků. Vytvoří se tak pevný a tvárný materiál, který se používá při výrobě šperků. Často jsou pokoveny zlatem, stříbrem nebo platinou, čímž se vytvoří obzvláště atraktivními doplňky na kravatu.

  • Pro: Velmi cenově dostupné
  • Pro: Pevný materiál
  • Pro: Může se pokovit
  • Pro: Odolné proti poškrábání
  • Proti: Čištění závisí od hlavní složky slitiny
  • Proti: Mohou obsahovat nikl, což je alergen

Mosazné kravatové spony

Mosaz je slitina mědi a zinku a má zlatou barvu. Mosaz se často používá při výrobě šperků, protože se nepoškodí jako stříbro a je ekonomičtější než zlato. Při správné péči bude mít kravatová spona dlouhou životnost a je atraktivní alternativou dražších kovů.

  • Pro: Vzhledem se podobná zlatu
  • Pro: Levnější než zlato
  • Pro: Nezachází tak rychle jako stříbro
  • Pro: Snadná údržba
  • Proti: Pokud se o ní nepečuje, může časem zajít
  • Proti: Bez pokovení se nedá gravírovat

Pánské kravatové spony z nerezové oceli

Nerezová ocel je jedním z nejpevnějších a nejtrvanlivějších kovů používaných pro výrobu kravatových spon. Můžete se spolehnout na to, že Vám vydrží celý život bez poškrábání nebo poškození. Tento materiál může mít také různé povrchové úpravy, jako je zlatá, zlatá v narůžovělém tónu nebo černá barva, aby se Vám doplněk dobře kombinoval s Vaším outfitem.

  • Pro: Super odolný materiál
  • Pro: Různé druhy povrchové úpravy
  • Pro: Odolná vůči poškrábání
  • Pro: Nezachází
  • Pro: Dá se gravírovat
  • Proti: Otisky prstů a šmouhy jsou viditelné
  • Proti: Může obsahovat nikl, což je alergen

Kravatové spony z mincovního stříbra

Mincovní stříbro se skládá ze stříbra smíchaného s jinými kovy, aby se zvýšila jeho tvrdost a trvanlivost. Ačkoli brzy šedne, snadno se čistí. Neobsahuje nikl, takže nezpůsobí alergickou reakci, a proto je vhodné pro výrobu šperků.

  • Pro: Dá se gravírovat
  • Pro: Bez obsahu niklu
  • Pro: Snadno se čistí
  • Pro: Pěkné na pohled
  • Proti: Snadno se poškrábe
  • Proti: Rychle šedne
  • Proti: Jedná se o měkčí kov

Kravatové spony z titanu

Titan je lehký a třikrát pevnější než ocel. Díky neuvěřitelné životnosti je ideální pro výrobu šperků. Titan je levnější než většina jiných kovů a je také hypoalergenní.

  • Pro: Dá se gravírovat
  • Pro: Lehký kov
  • Pro: 100% hypoallergenní
  • Pro: Odolává poškrábání a poničení
  • Pro: Snadno se čistí
  • Proti: Je levnější než zlato a stříbro
  • Proti: Nelze pájet, omezené možnosti designu

Kravatové spony z wolframu

Wolfram je další atraktivní, extrémně tvrdý kov, který je skvělý pro výrobu šperků. Jeho lesklá povrchová úprava je odolná vůči opotřebení a šednutí. je cenově dostupný a hypoalergenní, takže je skvělým materiálem i na výrobu kravatových spon.

  • Pro: Ohromě odolný vůči poškrábání a poškození
  • Pro: Zachovává si svůj lesk
  • Pro: Dá se gravírovat
  • Proti: Těžší materiál
  • Proti: Trendy materiál, který může vyjít z módy

Jak si na párty poklábosit o historii kravatových spon

Doplňky určené na ozdobení kravaty přišly na scénu v polovině 19. století. Původní kravaty byly často vyrobeny z luxusních materiálů, jako je hedvábí a krajky. Jelikož se jednalo o lehké materiály, snadno poletovaly ve větru a nedržely se na svém místě. Začaly se používat špendlíky a jehlice do kravaty a fungovaly výborně. Nicméně v roce 1926 nastala změna. Design kravaty se změnil tím, že se tkanina začala stříhat diagonálně, aby se zabránilo zvedání a pokrčení. Ve stejnou bodu se objevila kravatová spona a brzy se stala populárním doplňkem na zajištění kravaty. Už nebylo nutné do kravaty vpichovat špendlíky nebo jehlice a nošení kravaty tak bylo příjemnější.

Po druhé světové válce se myšlenka firemního brandingu vyvíjela a kravatové spony byly ideálním prostředkem pro spojení s Vaší společností nebo klubem. Jak léta ubíhala, přišla šedesátá léta, začaly se nosit oděvy v ležérnějším stylu a kravatové spony se přestaly nosit. Naštěstí pro dnešního muže, kterému móda není lhostejná, se dnes vracíme ke kořenům klasické módy a kravatové spony si zase získávají na oblibě po celém světě.

Inspirace

Konečné slovo

Už jsme zmínili výhody a nevýhody kravatových spon. Každá generace má své rebely, kteří narušují status quo a nosí, co se jim zlíbí. A jak to platí v módě obecně, záleží jen na Vás, jak a kdy budete kravatové spony nosit, abyste předvedli svůj osobitý styl.

Otázky a odpovědi

Jak mám kravatovou sponu nosit?

Kravatovou sponu byste měli nosit ve výšce mezi 3. a 4. knoflíkem u košile (od shora). Jednoduše ji vodorovně nasuňte na kravatu a košili. Mělo by to být přibližně v úrovni náprsní kapsy saka.

Můžu nosit kravatovou sponu na pohřeb?

Jelikož se jedná o smuteční záležitost, obecně doporučujeme raději nechat kravatovou sponu doma.

Můžu si vzít kravatovou sponu na svatbu?

Jistě že můžete! Svatba je skvělou příležitostí, abyste předvedli své dědictví a odpoutali pozornost od nevěsty. Jen žertujeme. Buďte na úrovni.

Hodí se kravatová spona ke smokingu?

Vzhledem k tomu, že se smoking nosí s motýlkem, kravatovou sponu v tomto případě nechte doma.

K čemu je bezpečnostní řetízek?

Bezpečnostní řetízek zajišťuje vaši kravatovou sponu tím, že se zavěsí na knoflík u košile. Tím zajistíte, že se kravatová spona neztratí, i když to na firemním večírku roztočíte.

Jak mám o své kravatové spony pečovat?

Většina kravatových spon by se měla čistit podobně jako jiné šperky, v závislosti na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Chraňte je před vlhkostí a leštěte je měkkým hadříkem. I tyto doplňky doporučujeme ukládat do váčku nebo krabičky samostatně, aby se zabránilo jejich poškrábání a vystavení vzduchu.

Jak se mám o kravatové spony starat / ukládat je, v době, kdy je nepoužívám?

Můžete si zakoupit praktickou šperkovnici, která je vhodná i na cestování. Do šperkovnice kravatové spony ukládejte jednotlivě, aby nedocházelo k jejich poškrábání. 

Na kterou stranu košile připnu kravatovou sponu?

Jelikož se kravatová spona musí nasunout na zapínání košile, vždy ji lze nosit pouze jedním směrem.

Mohu nosit kravatovou sponu se sportovním sakem nebo vestou a džíny?

Kravatovou sponu se sportovním sakem nebo vestou a džíny rozhodně nosit můžete. V takovém případě můžete zvolit i méně obvyklé designy, jako jsou kravatové spony s lebkou, o kterých jsme se zmínili výše.

Je nevkusné nosit stejnou kravatovou sponu každý den?

Rozhodně ne, pokud nosíte decentní a neutrální kousek. V případě, že si nošení tohoto doplňku oblíbíte, je samozřejmé, že se Vaše sbírka kravatových spon postupně rozšíří a budete mít z čeho vybírat.

Kravatová spona se má nosit pouze s košilí na knoflíky?

Vzhledem k tomu, že funkcí kravatové spony je připevnit vaši kravatu ke košili, aby ji držela na místě, pak odpověď je docela zřejmá.

Můžu nosit zároveň kravatovou sponu a jehlici do kravaty?

Můžete nosit zároveň kravatovou sponu, manžetové knoflíky a kapesníček do saka . Nicméně, kravatová spona a jehlice do kravaty mají naprosto stejnou funkci, takže nošení obou je zbytečné. Ale proč byste nemohli začít nový trend? Takže, pokud se vám to líbí, proč ne?

Můžu nosit kravatovou sponu s úzkou kravatou slim?

Jistě, můžete nosit kravatovou sponu s kravatou slim, ale jen v případě, že kravatová spona není delší než šířka kravaty.

Můžu nosit kravatovou sponu v jinak než vodorovně?

Pokud je to naprosto nutné, můžete nosit delší kravatovou sponu, než je šířka kravaty, aby kravatová spona nepřesahovala. Ale pouze v případě naprosté nouze. Lepším řešením by bylo raději vyrazit bez ní.