Z důvodu velikonočních svátků budou objednávky odeslány v úterý 2. dubna

Z důvodu velikonočních svátků budou objednávky odeslány v úterý 2. dubna

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 875 Kč-
Kontaktujte nás

Co znamená UV ochrana na slunečních brýlích

Co to je, jak to funguje a proč by tě to mělo zajímat.

Jednu věc je potřeba zmínit – UV ochrana nemá nic společného s tím, jak tmavé čočky na slunečních brýlích jsou. A polarizace s tím také nesouvisí. Všechno jsou to důležité vlastnosti, které je potřeba vzít v úvahu při výběru vhodných slunečních brýlí, ale podrobnosti o tom, co je co, není snadné najít, nebo dokonce pochopit. Takže tady pro vás máme všechno, co potřebujete vědět o UV ochraně slunečních brýlí.

1 Co znamená uv ochrana na slunečních brýlích1.1 Ochrana vůči uv záření1.2 Odstín (nebo tón)

Ochrana vůči UV záření

Stejně jako skoro všechno ve vesmíru, i světlo přichází ve vlnách. Světlo různých vlnových délek vyvolává zrakový vjem, který si náš mozek překládá do podoby barev. Viditelné světlo má vlnovou délku 400–700 nanometrů (nm) – vlnové délce 700 nm odpovídá červené a vlnové délce 400 nm odpovídá fialové světlo. Tento rozsah elektromagnetického spektra vnímáme jako barvu. 

Infračervené záření má vlnovou délku nad 700 nm. Infračervené světlo nevidíme, ale cítíme ho, když nám zahřívá pokožku. Ultrafialové záření má vlnovou délku nižší než 400 nm. UV záření se dělí do 3 kategorií: UVA (315–400 nm), UVB (280–315 nm) a UVC (100–280 nm). Převážnou většinu UVC záření při vstupu do atmosféry zablokuje ozonová vrstva. 95 % UV záření je UVA záření, které má negativní vliv na pokožku a přispívá k jejímu stárnutí. UVB záření způsobuje spáleniny i opálení a představuje zbylých 5 % záření. Jak UVA, tak UVB poškozují DNA kožních buněk a způsobují mimo jiné i mutace, které mohou vést k rakovině kůže.

Když si koupíte brýle se 100% ochranou před UV zářením, znamená to, že jsou vyzbrojené filtrem, který blokuje UV záření všech vlnových délek (10–400 nm). UV400 v podstatě znamená, že dané sluneční brýle blokují vlnové délky až do 400 nm.

Takže jaký je rozdíl mezi UV400 a 100% UV ochranou? Žádný. První je odborný termín (UV400) a druhé tenhle termín srozumitelně popisuje. Obojí znamená, že sluneční brýle ochrání oči před UV zářením a umožní vám trávit čas bez obav, že si poškodíte rohovku. Ale jak už jsme řekli, nijak to nesouvisí s tím, jak tmavé čočky na brýlích máte. Podobně jako opalovací krémy, i téměř průhledné čočky můžou nabídnout plnou UV ochranu, protože blokují vlnové délky světla, které nevidíme.

UV záření nás ohrožuje po celý rok, a proto je nošení slunečních brýlí, které poskytují 100% UV ochranu (UV400), nejjednodušší způsob, jak snížit riziko vzniku několika závažných očních chorob.

Odstín (nebo tón)

Vzhůru do temnoty! Když vám svítí do očí a přivíráte je, tvoří se vám vrásky v okolí očí a podél nosu. Když to budete dělat často a dlouhodobě, vytvoří se na těchto místech trvalé vrásky. Navíc se kůže v těchto rýhách neopálí, takže bude docházet k nerovnoměrnému zbarvení kůže.

Tmavé čočky umožní uvolnit svaly kolem očí a trávit venku čas i bez neustálého přivírání očí a namáhání obličeje. Možná proto lidé se slunečními brýlemi vypadají uvolněněji a sebevědoměji než jejich mžourající kamarádi.

Ale pozor. Hodně lidí věří, že tmavší sluneční brýle jim poskytnou lepší ochranu vůči UV záření. Není to ale pravda. Můžete si koupit dostupné (řekněme to na férovku: levné) sluneční brýle, které sníží jas, ale neblokují žádné UV záření z neviditelného spektra. Takové sluneční brýle jsou nebezpečné. Proč? Když se oči přizpůsobí tmavým čočkám, zorničky se rozšíří, aby propustily víc světla. Pokud sluneční brýle snižují jas, zorničky propustí mnohem víc UV záření, než když nemáte vůbec žádné sluneční brýle. Šedý zákal, makulární degenerace, a dokonce i oční melanom – vzácná forma rakoviny – jsou pravděpodobnější, když jsou zorničky častěji rozšířené a propustí tak mnohem víc UV záření. Proto je důležité znát rozdíl a přesně vědět, jaké vlnové délky brýle blokují. Každé sluneční brýle, které prodáváme, mají hodnocení UV400, takže vás ochrání před 100 % UV spektra – bez ohledu na to, jak tmavé nebo světlé čočky mají.

Pro maximální ochranu, která zabrání tvorbě vrásek i poškození očí a okolní pokožky UV zářením, zvolte polarizované sluneční brýle ve stylu wraparound s UV400. Takové brýle vás ale ochrání jen před světlem procházejícím čočkami, takže všechny vlny, které se vplíží ze strany, přes obroučky nebo pod nimi, mají dál volný přístup k očím a citlivé pleti kolem nich. 5–10 % všech případů rakoviny kůže začíná kolem očí.

Pro všechno ostatní o slunečních brýlích si přečtěte náš dokonalý průvodce slunečními brýlemi.

Pokud si chcete koupit sluneční brýle se správnou ochranou, podívejte se na celý náš sortiment slunečních brýlí.

PŘIHLASTE SE A VYHRAJTE 10 000 KČ

Přihlaste se k pravidelnému odběru stylových tipů, speciálních nabídek a informací o nových produktech. Automaticky se zúčastníte měsíčního slosování o dárkový poukaz v hodnotě 10 000 Kč.

Jsem si vědom/a Zásad ochrany osobních údajů Trendhim. Kdykoli se můžete odhlásit.