Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Sluneční brýle | Kupte 2 a ušetříte 20 %

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Jak jsme vytvořili hodinky Ryka

Krásné jsou jen náhodou

Buďme upřímní. Ne všechny hodinky by ve volné přírodě přežily. Jsou jako lidé – působivé ve společenském prostředí, ale lezení po norských skalách by jim moc nešlo. Ryka nejsou běžné hodinky. Ani jsme je pro průměrného muže nenavrhovali.

Máme spoustu nádherných hodinek. S hodinkami Ryka jsme měli jiné záměry. Chtěli jsme vytvořit hodinky, které přežijí téměř všechno. Hodinky, se kterými byste mohli běhat v blátě, poté je opláchnout a byly by jako nové. Hodinky, které můžete přenechat svému vnukovi, až tady nebudete. Chtěli jsme navrhnout hodinky tak robustní, pevné a odolné, že byste je mohli přejet tankem. Nechápejte nás špatně, stále byste hodinky rozbili, ale na zlomek vteřiny byste pochybovali, že se rozmáčknou. Všechno ostatní jsme však splnili.

Hodinky Ryka jsme navrhli tak, aby byly odolné a praktické. Že jsou nádherné nebylo naším původním záměrem.

1 Jak jsme vytvořili hodinky ryka1.1 Začíná to hodinovým strojkem1.2 Vytvoření prakticky nezničitelných hodinek

Začíná to hodinovým strojkem

Hodinky jsou jen tak odolné, jak je odolný jejich nejslabší článek.

Jaký smysl má vytvořit vodotěsné a odolné hodinky, když minutová ručička upadne při nárazu do zdi nebo začnou běžet 26 hodin denně, protože jste je nechali pár hodin na přímém slunci? Strojek je vždy nejdůležitějším článkem každých hodinek a každá další funkce by byla zbytečná, pokud bychom nevybrali ten správný hodinový strojek. Zdá se ale, že na to mnoho návrhářů hodinek zapomíná.

Pro hodinky Ryka jsme zvolili ultra spolehlivý a robustní strojek Miyota Cal. 6S21 chronograf. Není to jen fantasticky spolehlivý kousek japonského inženýrství, ale funkce chronografu nám umožnila přidat do designu hodinek Ryka funkci, která byla na samém vrcholu našeho seznamu „nejžádanějších funkcí“... stopky.

V drsných podmínkách se stopky opravdu hodí – od odhadu vzdálenosti bouřky při kempování, přes bezpečné vaření zvěřiny ve volné přírodě až po načasování při přípravě na Tour de France... chronograf promění odolné hodinky Ryka na nástroj pro survivalisty.

Vytvoření prakticky nezničitelných hodinek

Nejsou... ale mohly by být

Když se na hodinky Ryka podíváte a podržíte v ruce, pocítíte jejich váhu a budete si myslet, že jsou nezničitelné. Právně to však nesmíme říkat. Ale jak něco tak malého a složitého může být tak odolné?

Kromě pravidelných výměn baterie je výměna sklíčka jedním z nejčastějších úkolů, kterým hodináři denně čelí. Málokdy však musí měnit safírové sklíčko.

Safírové sklíčko

Jak vyrobit syntetické diamanty víme od roku 1879. V roce 1902 se objevil první v laboratoři vypěstovaný rubín. Safír následoval brzy poté v roce 1909. Drahokamy jsou mnohem tvrdší než sklo.

Tvrdost určuje, jak snadno se povrch deformuje a poškrábe. Měří se pomocí Vickersovy stupnice (HV).

  • Diamant 10000HV – nejtvrdší známý materiál.
  • 2200HV safírové sklo – nejtvrdší materiál používaný pro výrobu sklíček do hodinek.
  • 800HV tvrzené minerální sklo – nejběžnější typ skla používaný pro výrobu sklíček do hodinek.
  • 500HV hesalitové sklo – většinou používané ve starších, levnějších hodinkách quartz a digitálních hodinkách.
  • 30-80HV Železo – pro kontext.

Hodinky Ryka mají dvojité klenuté safírové sklíčko a jen těžko budete hledat silnější a odolnější ochranu hodinek. Ploché safírové sklíčko se vyrábí poměrně snadno, ale výroba klenutého –⁠ natož dvojité klenutého sklíčka –⁠ je mnohem složitější, a proto drahý proces. Díky klenutému tvaru je však sklíčko strukturálně pevnější, což mu umožňuje odolávat mnohem vyššímu tlaku (například při potápění) nebo lépe absorbovat nárazy (například když děláte mužné věci mužnýma mužskýma rukama).

Jedna kupole zkresluje pohled na číselník, takže pokud se na hodinky nedíváte přesně z jednoho konkrétního úhlu, budete mít problém určit správný čas. Dvojitá kopule je z vnější i vnitřní strany zakulacená, takže toto zkreslení ruší. Poté je přidána antireflexní vrstva, aby vás netrápily sluneční odlesky.

Pouzdro hodinek

Na číselník hodinek se budete dívat, ale s pouzdrem hodinek budete manipulovat. Bylo pro nás důležité, aby se vám snadno určoval čas za každých podmínek, ať už v hloubce 100 m pod vodou nebo 8000 m nad mořem. Proto jsme zvolili klasické rozložení potápěčských hodinek s výraznými ručičkami a indexy se švýcarskými lumeny, aby se vám dobře určovat čas i v noci.

Luneta je hrubá a tlačítka a korunka také. To vám umožní plně hodinek využívat, aniž byste si sundávali rukavice. Snowboardujte s hodinkami Ryka připevněnými na vnější straně rukavice a stopněte si, jak dlouho vám trvá sjet až dolů. Zadní strana hodinek a korunka jsou přišroubovány, nikoli vlisovány, pro extra odolnost a pevnost.

Povlak PVD

Skočte do místního železářství a mrkněte se na ocelové vrtáky. Ty dražší budou mít barvu dozlatova. To je nitrid titanu, který chrání vrták před tím, do čeho vrtá – před jinou ocelí.

PVD povlak zahrnuje přehřátí nitridu titanu na plazmu a vystřelení na objekt uvnitř vakuové komory. Ve srovnání s většinou povrchových úprav je šetrný k životnímu prostředí. Žádné namáčení v chemikáliích a žádné vypouštění zbytků barev do vodních zdrojů.

Tento proces snižuje tření a vrták je mnohem tvrdší a odolnější. Když se PVD povlak neodlupuje z vrtáku, který si razí cestu skrz pevnou ocel, nebude se odlupovat ani z hodinek. Přidání malého množství pigmentu do směsi nám umožňuje vytvořit růžové, zlaté a stříbrné tóny, stejně jako duhové, modré, černé, měděné, kávové, gunmetal-šedé a další barvy.

Nižší tření znamená, že předměty, které přijdou do kontaktu s ocelovým povrchem, s větší pravděpodobností sklouznou, než aby se zachytily a zanechaly trvalé stopy. Díky této kombinaci nízkého tření, tvrdosti a tónovaného lesku je PVD povlak ideální pro vytváření trvalých, odolných šperků z chirurgické oceli a doplňků všeho druhu. To, že je mnohem levnější než drahé kovy, je jen bonus navíc.

Řemínek

Vše na hodinkách Ryka je navrženo s důrazem na funkčnost. Americký vojenský řemínek je extrémně pevný a prodyšný, je vyroben z nenasákavého nylonu a je snadno vyměnitelný – jednoduše se zasune pod pružinové lišty na pouzdře hodinek. Po obzvláště náročném dobrodružství ho můžete dokonce hodit do prádla. Pouzdro hodinek důkladně vydrhněte.