Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Ušetříte 20 % na všech slunečních brýlích

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 65 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Vzpomínka na smrt

Proč jsme vytvořili hodinky s motivem lebky

Hodinky Memento Mori rozhodně upoutají pozornost. Temný design a motiv lebky hodinky sice řadí do šatníku zpěváka heavymetalové kapely, ale inspirace vychází z mnohem univerzálnějšího sentimentu – touhy žít okamžikem. Žít příběh, který stojí za to vyprávět.

Epiktétos, stoický filozof, nabádal své studenty, aby si připomněli, že jsou smrtelní, když líbají své milované jako „ti, kdo stojí za triumfy mužů a připomínají jim, že jsou smrtelní“. Už v době Sokrata filozofové přemýšleli o smrti jako o cestě k naplnění.

Je to morbidní a nepříjemná myšlenka, ale jak vám řekne každý, kdo měl jenom krůček od svého vlastního zániku, nic nestaví život do jasnější perspektivy, než představa nevyhnutelného konce jako na stříbrném tácu – nebo v případě hodinek Memento Mori, v pouzdře z nerezové oceli chirurgické kvality.

S představením kapesních hodinek Memento Mori, vylepšených náramkových hodinek a nových limitovaných edicí jsme se chtěli ponořit do inspirace pro tyto hodinky a do procesu designu nových kousků.

1 Vzpomínka na smrt2 Memento mori3 Ctižádost se snoubí se zdrženlivostí 4 Další kroky

Memento Mori

Co smrt znamená pro vás?

Pro někoho může lebka představovat smrt. Pro jiné, jako je například umělec Quang Ramsing Fleuret, představuje prožitý život. Ať už jsou vaše představy o smrti jakékoli, jediný způsob, jak svou vlastní smrt přežít, bude díky příběhům vyprávěným po našem odchodu. Až budeme na onom světe, do knih o našem životě už žádná další kapitola nepřibyde. Je jen na nás, abychom se ujistili, že to, co bude v těchto knihách vylíčeno, bude epické. Strhující povídka vyhraje nad zdlouhavým popisem všednosti, protože takový život chce prožít většina z nás. Sníme o životech plných zázraků, intrik a dobrodružství, ale jen velmi málo z nás má odvahu si takový život zařídit. Hodinky Memento Mori byly navrženy tak, aby nás nabádaly k životu, který chceme žít, nebo jako dárek pro někoho, o kom víte, že tyto zatím nerealizované sny skrývá.

Umělecký styl Memento Mori k zamyšlení se nad naší smrtelností využívá lebek, přesýpacích hodin, rozkládajícího se ovoce nebo doutnajících svíček. Pro nás byla lebka nejjasnějším způsobem, jak tento koncept vyjádřit. Přesýpací hodiny na hodinkách by byly nadbytečné, zatímco lebka spojuje dva nejsilnější symboly smrtelnosti – plynutí času a jeho konec. Těžší rozhodnutí bylo, jaký hodinový strojek, číselník nebo zadní stranu pouzdra vybrat.

Ctižádost se snoubí se zdrženlivostí

Jak jsme vytvořili hodinky Memento Mori

Hodinový strojek Quartz je lehčí, tenčí a levnější než automatický mechanický a jeho spuštění je spolehlivější. Přesto na natahovacích hodinkách něco je. Posilují myšlenku omezeného času. Doslova tuto myšlenku zhmotňují. Rozhodnutí použít hodinový strojek Quartz mělo více společného s číselníkem než samotným hodinovým strojkem.

Tři nejčastější způsoby, jakými se motiv aplikuje na číselník:

  • Jednoduchý tisk. Lebka je vytištěna na číselník před sestavením hodinek. Jedná se o nejlevnější způsob zdobení ciferníku, který je zároveň také nejméně odolný. Jelikož je ale uvnitř pouzdra, nedochází k poškození, a proto většina výrobců cenově dostupných hodinek zvolí právě tento způsob.
  • PVD povlak/pokovení. Tento proces umožňuje vytvoření ultratenkého a odolného metalického otisku na číselníku před sestavením hodinek. Lesk otisku upoutá pozornost a nepřidá hodinkám na tloušťce. Krásný a lesklý výsledek, který však postrádá hloubku.
  • Ražba. Tenký plíšek tvořící číselník je umístěn do lisu, který ho ohýbá podle tvaru formy. Výsledkem je trojrozměrný vyvýšený motiv, který vrhá stíny a zachycuje světlo. Díky tomuto druhu ciferníku jsou hodinky „živější“ než hodinky s plochým číselníkem. Tento druh číselníku hodinkám přidává na tloušťce i na hmotnosti. Navíc je mnohem dražší na výrobu.

Chtěli jsme, aby hodinky Memento Mori vypadaly úžasně a byly výrazným doplňkem. Proto jsme zvolili dvě nejdražší možnosti na tomto seznamu. Na číselníku je nejprve vyražen design lebky a banner a poté je nanesena matná černá PVD vrstva. Následně jsou písmena i číslice, stejně jako ručičky, potaženy PVD kovovou šedou vrstvou a dodávají designu kontrastní lesk. Větší tloušťka a vyšší hmotnost hodinek nás donutila k výběru hodinového strojku Quartz. S mechanickým strojkem by hodinky byly moc tlusté, těžké a robustní. Měli jsme v úmyslu vytvořit výrazné hodinky, nikoli hodinky, které by na ruce trčely jako bolavý palec.

Výběr hodinového strojku Quartz nám také umožnil ozdobit zadní část pouzdra. Místo nudného plochého krytu z nerezové oceli s informacemi a značkou ATM mají hodinky matně černou zadní stranu s nápisem „Neříkej mi, jak mám žít“, což je přesně v duchu životního stylu Memento Mori.

Další kroky

Náš zdroj inspirace: vy

První edice hodinek Memento Mori byla nesmírně populární a brzy jsme kolekci chtěli rozšířit o další doplňky. Vážíme si zpětné vazby našich zákazníků, protože nám pomáhá najít tu správnou cestu. Máme stovky nápadů, ale bez vás zůstanou jen nápady. Nejžádanějším přírůstkem do kolekce Memento Mori byly kapesní hodinky. A na základě historie nákupů jsme se dozvěděli, že Memento Mori s ocelovým řemínkem budou také vítaným doplňkem.

Poté jsme začali přemýšlet o tom, jak to udělat, aby byly každé hodinky Memento Mori jedinečné. Máme širokou škálu šperků z přírodního kamene a spoustě zákazníků se líbí, že žádný kámen není naprosto stejný. To nás vedlo k úvahám o hodinkách Memento Mori. Co kdyby oči byly tvořeny barevnými drahokamy a každý by byl jedinečný? Co kdybychom vytvořili číselník z přírodního kamene? Žádný z našich nápadů však v praxi nebyl proveditelný. Odpověď spočívá v metodě tváření oceli, kde každý doplněk získává individuální vzor. Damašková ocel se vyrábí skládáním dvou druhů oceli na sebe a následným kroucením nebo ohýbáním k dosažení jedinečných vzorů. Pouzdro i číselník naší nové limitované edice hodinek Memento Mori jsou vyrobeny z damaškové oceli, což znamená, že každý nese jedinečný vzor. Ty, které máte na zápěstí, je jedinečně vaše.