Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Manžetové knoflíčky - Váš dokonalý průvodce

Zde se dozvíte vše, co je třeba vědět o manžetových knoflíčcích. O materiálech, ze kterých jsou vyrobeny, druzích zapínání i o tom, jak je kombinovat, nosit a vše mezi tím. A to vše za 15 minut.

Manžetové knoflíčky jsou malé dekorativní doplňky používané k sepnutí manžet, extra záhybu tkaniny na zápěstí u košile s dlouhým rukávem. Ať už hledáte svůj první pár nebo se snažíte oživit svou sbírku, tento průvodce Vás seznámí se všemi různými druhy a materiály manžetových knoflíčků. Dozvíte se také, jak je kombinovat, nosit a všem mezi tím.

1 Manžetové knoflíčky - váš dokonalý průvodce1.1 Části manžetových knoflíčků1.2 Typy manžetových knoflíčků1.3 Materiály, ze kterých se manžetové knoflíčky vyrábějí1.4 Dekorativní materiály manžetových knoflíčků1.5 Jak manžetové knoflíčky nasadit1.6 Druhy manžet1.7 Kombinování manžetových knoflíčků s outfitem1.8 Kdy co nosit?1.9 Čištění vašich manžetových knoflíčků1.10 Jak manžetové knoflíčky uložit1.11 Jak si na párty poklábosit o historii manžetových knoflíčků1.12 Otázky a odpovědi

Části manžetových knoflíčků

Nejdříve trochu o designu. Pokud budete znát části manžetových knoflíčků, nejenže budete mít o čem hovořit na párty, ale pomůže Vám to pochopit, jak fungují. Správnou volbou manžetových knoflíčků podtrhnete svůj osobitý styl a celý ourfit budete vypadat dokonale.

1. Hlava - Jedná se o ozdobnou přední stranu manžetových knoflíčků s designem, drahým kamenem nebo jiným ozdobným materiálem.

2. Dřík - je ta část, která prochází dírkou v manžetách a spojuje přední a zadní část manžetového knoflíku.

3. Sklopná tyčinka - je ve spodní části manžetového knoflíčku. Otáčí se o 90 stupňů, aby se dírkou v manžetě snadno protáhla a zároveň po vytočení bezpečně držela manžetový knoflíček na místě.

Některé typy manžetových knoflíčků, jako jsou řetízkové, jednodílné a manžetové knoflíčky s hedvábnými uzlíky, nemají sklopnou tyčinku ani dřík. Místo toho mají buď řetízek, zakřivený sloupek nebo hedvábné lanko, které dřík nahrazují. Rubová strana je často podobná hlavě manžetových knoflíčků.

Typy manžetových knoflíčků

Všechny manžetové knoflíčky slouží k tomu, aby spojily manžety k sobě. Nicméně, tak jako existuje mnoho různých typů obleků nebo způsobů jak vařit pivo, existují různé typy manžetových knoflíčků.

Pojďme se podívat, jaké typy jsou k mání, abyste si vybrali ty pravé manžetové knoflíčky právě pro Vás.

Zaklapávací manžetové knoflíčky typu Whale Back

Nazývají se tak, protože sklopná tyčinka připomíná ocas velryby. Tento typ manžetových knoflíčků je praktický i populární.

Použití zaklapávacích manžetových knoflíčků whale back. Pootočením sklopné tyčinky do rovnoběžné polohy s dříkem můžete manžetový knoflíček protáhnout dírkou manžety. Abyste manžetové knoflíčky zajistili, stačí tyčinku vrátit do pravoúhlé polohy s dříkem a manžetové knoflíčky zůstanou bezpečně na místě.

  • Pro: Běžné a oblíbené
  • Pro: Jednoduché použití
  • Pro: Zpravidla levnější
  • Proti: Kratší životnost

Zaklapávací manžetové knoflíčky typu whale back jsou většinou vyráběny sériově, aby byly cenově dostupnější. Manžetami se protáhnou jednoduše a spolehlivě je drží spojené. Problém s jejich konstrukcí však spočívá v tom, že v závislosti na kvalitě a frekvenci použití může opakované používání mechanismu eventuálně způsobit poškození nebo zlomení. A navíc, na rozdíl od jiných typů manžetových knoflíků, pouze přední strana je zdobná.

Zaklapávaní manžetové knoflíčky typu Bullet Back

Tento typ manžetových knoflíčků má název jako z epizody akčního filmu - v poslední scéně, kdy hrdina bojuje na život a na smrt, zůstane se zbraní v ruce, ale už nemá žádné náboje. V okamžiku, kdy je téměř poražen, sáhne po manžetových knoflíčcích, vytáhněte kulku, nebije pistoli a bam!

Ale skutečnost je jiná. Na zadní straně mají příčnou sklopnou tyčinku, která má tvar náboje, z toho se odvíjí jejich název.

  • Pro: Běžné a oblíbené
  • Pro: Jednoduché použití
  • Pro: Cenově dostupné
  • Proti: Ne vždy mají dlouhou životnost

Použití zaklapávacích manžetových knoflíčků typu bullet back. Ujistěte se, že je příčná sklopná tyčinka souběžně z dříkem. Provlékněte knoflíčky manžetou a vraťte sklopnou tyčinku do původní pravoúhlé polohy s dříkem.

Zaklapávací manžetové knoflíčky typu bullet back jsou také sériově vyráběny a tím jsou cenově dostupnější. Nicméně, opakované zatížení mechanismu může vést k jeho selhání v závislosti na tom, jak často jsou používány a na jejich kvalitě.

Provlékací manžetové knoflíčky Stud Button

Jak název napovídá, tento typ manžetových knoflíčků může připomínat klasické knoflíky. Tím nepoutají tolik pozornosti, jako některé jiné a odvážnější druhy manžetových knoflíčků.

Jak hlava, tak zadní část může být na pohledové straně manžet.

  • Pro: Klasický styl
  • Pro: Oboustranné
  • Pro: Delší životnost
  • Proti: Hůře se provlékají

Použití provlékacích manžetových knoflíčků. Nahněte manžetový knoflíček do 90 stupňového úhlu k manžetě a provlékněte dírkou, podobně jako zapínáte knoflíky. Jelikož jsou vytvořeny z jednoho kusu nebo nemají žádné pohyblivé části, provlékací manžetové knoflíčky mají delší životnost. Pokud o ně budete pečovat, vydrží Vám téměř napořád. Navíc, jelikož jsou často obě strany pohledové, budete vypadat stylově, i když bude viditelná zadní strana manžetových knoflíčků. Navíc jsou provlékací manžetové knoflíčky v klasickém stylu.

Řetízkové manžetové knoflíčky

Řetízkové manžetové knoflíčky jsou jedním z nejstarších typů manžetových knoflíčků. Nosily se již před průmyslovou revolucí. Jsou vyrobeny ze dvou, obvykle identických hlav spojených řetízkem.

Použití řetízkových manžetových knoflíčků. Protáhněte jednu hlavu pod vhodným úhlem dírkou v manžetě a srovnejte, aby pěkně na manžetě seděla.

  • Pro: Tradiční styl
  • Pro: Oboustranné
  • Proti: Volnější
  • Proti: Hůře se provlékají

Řetízkové manžetové knoflíčky jsou na manžetě volnější a obě strany jsou ozdobné.

Provlékací manžetové knoflíčky Ball Return

Zadní část těchto manžetových knoflíčků je kulovitá. K hlavě je připojena zahnutým dříkem nebo řetízkem.

Použití provlékacích manžetových knoflíčků ball return. Nahněte knoflíček na stranu a provlékněte manžetou. Nakonec srovnejte, aby knoflíček dokonale seděl na manžetě.

  • Pro: Klasický design
  • Pro: Prakticky nezničitelné
  • Proti: Hůře se provlékají

Manžetové knoflíky ball return mají tradiční design a jsou odolné, protože nemají žádné pohyblivé části. Obtížněji se však protahují manžetou než jiné typy manžetových knoflíčků.

Uzamykací manžetové knoflíčky Dual-Action

Jedná se o pravděpodobně nejmodernější typ manžetových knoflíčků. Zajistí se inovativním mechanismem, podobným, jako mají náramkové hodinky.

Použití manžetových knoflíčků dual-action. Ujistěte se, že zadní strana je naplocho sklopená, protáhněte ji manžetou, srovnejte a obě strany scvakněte k sobě. Knoflíček tak bude zajištěn a zároveň přitáhne obě strany manžety k sobě.

  • Pro: Moderní design
  • Pro: Dobře drží na manžetě
  • Proti: Nový způsob zajištění

Jakmile si zapínání manžetových knoflíčků dual-action vyzkoušíte, uvidíte, že je rychlé a snadné. Obě strany jsou stejné a ozdobné, takže manžeta bude vypadat skvěle z obou stran. Jedná se z pravidla o manžetové knoflíčky s modernějším designem, takže se nemusí hodit k outfitu v klasickém pojetí.

Manžetové knoflíčky s hedvábnými uzlíky

Jsou zpravidla celé vyrobeny z hedvábí. Na obou koncích mají uzlíky, které jsou spojeny hedvábným nebo elastickým vláknem. Manžetové knoflíčky s hedvábnými uzlíky zpravidla hrají barvami a jsou vhodné pro méně formální příležitosti. Nedoporučujeme je pro velmi formální příležitosti nebo obchodní schůzky, kdy chcete udělat profesionální dojem.

Použití manžetových knoflíčků s hedvábnými uzlíky. Jelikož jsou zpravidla obě strany stejné, provlékněte jeden z uzlíků manžetou.

  • Pro: Neformální
  • Pro: Cenově dostupné
  • Proti: Nemají velmi dlouhou životnost

Jedná se o cenově nejdostupnější a neformální manžetové knoflíčky. Jejich nevýhodou je, že nemají velmi dlouhou životnost a nejsou vhodné pro velmi formální příležitosti. Rozhodně nebudou součástí dědictví.

Materiály, ze kterých se manžetové knoflíčky vyrábějí

Tak jako jiné pánské doplňky nebo šperky i manžetové knoflíčky jsou vyrobeny z různých materiálů. Pojďme se podívat na ty nejběžnější. Mimochodem, všechny níže uvedené materiály mohou být pouze na hlavě nebo na obou hlavách manžetových knoflíčků vyrobených z jiného materiálu. Jinými slovy, manžetové knoflíky z nerezové oceli mohou obsahovat inkrustaci z jakéhokoli jiného materiálu.

Manžetové knoflíky z nerezové oceli

Kromě toho, že nerezaví, což je rozhodně její velkou výhodou, nerezová ocel má šedavý lesk, který nespadá do barevného kruhu, a proto je snadné ji kombinovat, což z ní dělá 'bezpečnou' volbu.

V závislosti na provedení má nerezová ocel čistý, téměř průmyslový vzhled. Je to jako by říkala - jsem tady - na ozdobu - tak jdeme na to! Nerezová ocel má velmi dlouhou životnost. Při výběru vždy volte chirurgickou nerezovou ocel - je hypoalergenní.

Manžetové knoflíčky z titanu

Pojmenovaný podle mytologických Titánů, titan je vysoce odolný a biokompatibilní kov.

Titan je poměrně nový doplněk ke kovům používaným pro výrobu šperků. Jako takový má modernější vzhled, což většina šperků z titanu také odráží. Stejně jako nerezová ocel a stříbro má neutrální šedavý tón, který leží mimo barevný kruh, takže se snadno kombinuje.

Platinové manžetové knoflíčky

Platina je stříbrně bílý vzácný kov, který se často používá pro výrobu pánských šperků. Platina je hypoalergenní a na rozdíl od stříbra lesk neztrácí.

Podobně jako jiné kovy má krásný stříbrný lesk, a proto není náročné manžetové knoflíčky z platiny kombinovat.

Měděné manžetové knoflíčky

Měď má krásný teplý tón. Je tmavší než zlato a vypadá méně formálně. Měděné manžetové knoflíčky nejsou tak běžné jako stříbrné nebo zlaté.

Žluto-načervenalý tón mědi by měl být podle toho kombinován. Čistá měď si časem vytvoří patinu, ztmavne a dokonce se na ní začnou tvořit nazelenalé skvrny. Ty manžetovým knoflíčkům dodají zvláštní vintage kouzlo, což Vám, v závislosti na Vašem vkusu, může nebo nemusí vyhovovat.

Bronzové manžetové knoflíčky

Bronz má také teplé tóny, nicméně má méně načervenalý nádech než je tomu u mědí. Barevně je tedy někde mezi zlatou a měděnou.

Stejně jako měď, bronz si časem vytvoří patinu a vyžaduje tak promyšlenost při jejich kombinování.

Stříbrné manžetové knoflíčky

Stříbro je podobné nerezové oceli, ale s lehce teplejším leskem. K výrobě šperků se používá mnohem déle než nerezová ocel a bylo vždy spojeno s dobrým vkusem a vyšší třídou.

Opět, barevný kruh se na něj nevztahuje, takže je velmi snadné stříbrné šperky kombinovat. Neměli byste mít problém nosit stříbrné manžetové knoflíčky se svými stávajícími košilemi a obleky. Vyberte si raději mincovní stříbro než čisté stříbro. Je lesklejší, výraznější, pevnější a déle si zachovává lesk.

Zlaté manžetové knoflíčky

Zlato bylo vždy symbolem úspěchu a bohatství. Manžetové knoflíčky ze zlata rozhodně udělají dojem. Na rozdíl od stříbra v neutrálních tónech má zlato tóny žluté, a to byste měli mít na paměti, když manžetové knoflíčky kombinujete.

Zvolte zlaté manžetové knoflíčky, když chcete udělat dojem, jako například pří důležitém obchodním jednání, svatbách nebo jiných velmi formálních příležitostech.

Manžetové knoflíčky ze slitiny kovů

Vyrobené z různých kovů, manžetové knoflíčky z kovových slitin jsou obvykle leštěné, aby vypadaly jako stříbrné nebo nerezové, ale mohou mít také zlatý povrch. Zvolené kovy a sériová výroba takových manžetových knoflíčků z nich činí velmi cenově dostupné doplňky.

Pokud Vám Váš rozpočet nedovolí nákup manžetových knoflíčků z dražších kovů nebo s manžetovými knoflíky právě začínáte, knoflíčky z kovové slitiny jsou skvělým způsobem, jak vyzkoušet vody předtím, než se v nich začnete brodit.

Hedvábné manžetové knoflíčky

Hedvábí je proteinové vlákno, které se vyrábí z kokonů bource morušového. Může být barvena jakoukoli barvou. Hedvábné manžetové knoflíčky jsou vhodné pro neformální příležitosti, ať už do práce nebo přátelská setkání, kdy chcete vypadat dobře, ale ne až příliš škrobeně.

Hedvábí se může brzy třepit, takže nemá tak dlouhou životnost, jako jiné materiály, ze kterých se manžetové knoflíčky vyrábí. Na druhou stranu, hedvábí je to velmi cenově dostupné.

Dekorativní materiály manžetových knoflíčků

Nyní, když už jsme pohovořili o materiálech, ze kterých se manžetové knoflíčky vyrábějí, podívejme se na materiály, které často zdobí především hlavu manžetových knoflíčků.

Tkanina

Manžetové knoflíčky s tkaninou jsou buď typu bullet back nebo whale back, kdy tkanina zdobí hlavu knoflíčku.

Manžetové knoflíčky s tkaninou na přední straně jsou ležérnější a vhodné pro neformální příležitosti.

Smalt a sklo

Tradičně se vyrábějí ručním nanášením jemně broušeného skla na šablonu. Manžetový knoflíček se pak umístí do pece, než se přidá další vrstva. Proces se několikrát opakuje a konečné leštění vytváří vysoce lesklý a atraktivní povrch. Vzhledem k tomu, že smaltované a skleněné manžetové knoflíčky jsou dodávány ve všech provedeních a barevných kombinacích, měly by se kombinovat opatrně. Mohou, ale nemusí být vhodné pro formálnější příležitosti v závislosti na designu.

Jelikož je výroba kvalitních smaltovaných manžetových knoflíků tak náročná, odráží se to v jejich ceně. Vyberte si takový design, který se Vám hned tak neomrzí a bude se Vám dobře kombinovat. Možná i Váš syn nebo vnuk si je jednou oblékne.

Polodrahokamy a drahé kameny

Od extravagantních rubínů a smaragdů až po snadno dostupné polodrahokamy, všechny tyto kameny mohou zdobit hlavu manžetových knoflíčků.

Kromě hloubky a lesku, barva kamenů se řídí pravidly barevného kruhu, a proto by barva kamene měla ladit se zbytkem outfitu. Pokud nejste vévoda nebo biskup, ujistěte se, že víte, co děláte, když zvolíte velmi výrazné manžetové knoflíčky.

Dřevo

Dřevo má teplé, zemité tóny a vždy má zcela jedinečnou strukturu. Dřevěné manžetové knoflíčky nebo manžetové knoflíčky s dřevěnou intarzií jsou fantastickým způsobem, jak přinést kouzlo dřeva u milovníka přírody a neformálnímu oděvu.

Jsou také skvělým způsobem, jak ukázat osobní styl. Na rozdíl od klasických materiálů je dřevo na manžetách poměrně moderní záležitostí. Pokud se správně nakombinuje, bude skvělým vizuálním kontrastem. Ne vždy je však vhodné pro formální příležitosti.

Kůže

Kůže má mužnou, robustní přitažlivost a je skvělým způsobem, jak podtrhnout Váš osobitý vkus.

Stejně jako dřevo, kůže je na manžetách mužů modernější záležitostí a je vynikající pro neformální příležitosti, kdy se chcete lišit, nicméně, kůže není vhodná pro velmi formální příležitosti.

Perleť

Vyrobené z krásně duhové mušle měkkýšů, perleťové manžetové knoflíčky jsou klasikou mezi doplňky pro gentlemany.

Pěkný pár perleťových manžetových knoflíků s elegantním oblekem může působit silným a nadčasovým dojmem. Tento typ manžetových knoflíků je předáván z generace na generaci a je velmi ceněn.

Jak manžetové knoflíčky nasadit

Pro ty, kdo neví, jak manžetové knoflíčky nasadit.

  1. Začněte s košilí s rozloženou francouzskou manžetou
  2. Francouzskou manžetu přehněte napůl směrem nahoru
  3. Překlopte sklopnou tyčku manžetového knoflíčku do vzpřímené polohy a protáhněte ji mezi první dvě vrstvy tkaniny
  4. Protáhněte manžetové knoflíky přes zbývající 2 kusy tkaniny. Celkem tedy 4 vrstvami
  5. Sklopte tyčinku zpět kolmo k dříku
  6. Hrdě si užívejte nasazených knoflíčků. Máte hotovo.

Druhy manžet

Abychom Vám to opravdu usnadnili, na následujících obrázcích jsou zobrazeny všechy varianty manžet, které jsou na trhu. Ok, možná ne úplně všechny, možná byste našli další. Prohlédněte si je a přečtěte si o rozdílech mezi nimi. Budete vědět, které jsou vhodné pro manžetové knoflíčky a které ne.

Jednoduché manžety Barrel cuffs

Jednoduché manžety barrel cuffs jsou manžety, které nejčastěji najdeme na běžných košilích a obvykle mají 1 až 3 knoflíky. Na tento typ manžet se manžetové knoflíčky zpravidla nepoužívají.

Existuje alespoň 9 typů jednoduchých manžet Barrel cuffs

  1. Jednoduchá manžeta rovná (může mít 1, 2 nebo 3 knoflíky)
  2. Jednoduchá manžeta šikmá (může mít 1, 2 nebo 3 knoflíky)
  3. Jednoduchá manžeta kulatá (může mít 1, 2 nebo 3 knoflíky)
  4. Manžeta Continental cuff(podobný design má i francouzská manžeta, podívejte se níže)
  5. Manžeta Envelope cuff
  6. Manžeta Cone cuff
  7. Manžeta Napolitan cuff
  8. Manžeta Tab cuff
  9. Manžeta Italian cuff

Francouzské manžety

Francouzské manžety jsou manžety, které jsou dvakrát tak dlouhé jako normální manžety a jsou následně přeloženy na sebe. Nemají knoflíky, ale místo toho se zapínají manžetovými knoflíčky. Tradičně byly krajkové a mohly být dokonce velmi prominentní a zdobené, převážně u královského oděvu a oděvu duchovenstva. V minulosti se nosily pouze se saky, ale dnes uvidíte muže, kteří nosí košile s francouzskými manžetami bez saka.

Vzhledem k jejich jménu sázíme na to, že jsou nějak spojeny s Francií, ale na tom nezáleží. Hlavní je, že když je manžeta nazývaná francouzská, znamená to, že je vhodná pro použití s manžetovými knoflíky.

Existují 4 typy francouzských manžet

  1. Francouzská dvojitá manžeta rovná
  2. Francouzská dvojitá manžeta šikmá
  3. Francouzská dvojitá manžeta kulatá
  4. Francouzská dvojitá manžeta continental cuff

Speciální manžety

Takže, máme jednoduché manžety barrel cuffs, Francouzské dvojité manžety a ty, které nezapadají ani do jedné z těchto kategorií.

Prvním je konvertibilní rovná manžeta. Můžete ji použít jak s manžetovými knoflíčky, tak bez nich. Záleží jen na Vaší náladě.

Druhá je Vaše jednoduchá rovná manžeta, kterou přeměníte na manžetu vhodnou na nošení s manžetovými knoflíky. Není to ideální, ale pokud nemáte jinou možnost, jak ukázat své manžetové knoflíčky, můžete toho využít. Měli byste ovšem využít služby krejčího, aby vám dírku obšil.

2 typy speciálních manžet

  1. Konvertibilní manžeta
  2. Po domácku vytvořená 'francouzská' manžeta

Kombinování manžetových knoflíčků s outfitem

Při kombinování manžetových knoflíčků s ostatními částmi outfitu, mějte na paměti barvu, design a to, zda se jedná o formální, čí neformální příležitost.

Jak již bylo zmíněno dříve, manžetové knoflíky s jednoduchým designem, které mají jen jednu neutrální barvu, jako je černá, bílá, šedá, béžová nebo stříbrná, se snadno kombinují a hodí se téměř ke všemu, jelikož se na tyto barvy nevztahuje barevný kruh.

Pokud ale zvolíte jiný design, pojďme se podívat, jak na to.

Bezpečné kombinace

Pokud to nechcete nijak komplikovat, stačí se ujistit, že barva manžetových knoflíčků odpovídá barvě jiného kusu oděvu, nebo dokonce všech - v závislosti na tom, co si plánujete obléci. Pokud máte na sobě modrou kravatu, sako a kalhoty… ano, vyberte si pěkné modré manžetové knoflíčky.

Stejná barva kovu na doplňcích vždy vypadá skvěle. Jak napovídá fotografie výše, kde prsten, náramek, hodinky, manžetové knoflíčky a kravatová spona mají zlatou barvu.

Pak je třeba posoudit vhodnost designu knoflíčků a formálnost společenské příležitosti. Jen proto, že vlastníte pár diamantových manžetových knoflíků, neznamená, že byste je měli nosit na grilování. Diamantové manžetové knoflíčky by se měly nosit pouze ve večerních hodinách, nikdy během dne. Pravděpodobně byste také neměli nosit manžetové knoflíky s lebkou na svatbu. Vkusné znamená vhodné pro danou příležitost.

Kontrastní kombinace

Pokud si věříte, kontrast je skvělým způsobem, jak vyjádřít svůj osobitý vkus. Máte modrý oblek? Zvolte pár červených manžetových knoflíčků. Můžete si také pohrát s tmavšími a světlejšími odstíny. Tmavě modré sako může být kombinováno se světle modrými manžetovými knoflíčky.

Hravé kombinace

Dokonalý černý oblek s manžetovými knoflíčky s lebkou může udělat výrazné módní prohlášení, ale také je třeba, aby byly lebky výrazné. V podstatě záleží jen na Vás. Nebojte se toho. Jen vy jste tím, kdo rozhodne, jestli se to k sobě hodí nebo ne. A pokud jste spokojeni vy s tím, jak vypadáte, když se nesnažíte být záměrně kontroverzní, mělo by to být v pořádku.

Které manžetové knoflíčky se hodí k bílé košili?

Bílá je neutrální, takže pokud jde o manžetové knoflíčky, můžete experimentovat s barvou a vzorem. Nezapomeňte však na kovy - noste manžetové knoflíčky stříbrné barvy, pokud máte stříbrné hodinky.

Které manžetové knoflíčky se hodí k modré košili?

K modré košili doporučujeme manžetové knoflíky stříbrné barvy s modrými detaily.

Jaké manžetové knoflíčky se hodí k růžové košili?

Pokud máte na sobě růžovou košili, zvolte pestrobarevný pár (s odstíny růžové) nebo zvolte jednoduchost s jednoduchými knoflíčky stříbrné barvy.

Jaké knoflíčky se hodí k černé košili?

Téměř všechny manžetové knoflíčky se hodí k černé košili, ale nic nepokazíte zlatými knoflíčky nebo knoflíčky ve zlatých tónech.

Jaké knoflíčky se hodí ke vzorované košili?

Vše záleží na barvě vzoru.

Pokud nejste moc odvážní, doporučujeme zvolit decentní manžetové knoflíčky, protože stříbro se hodí k většině barev a vzorů. Stejně jako u všech manžetových knoflíčků se ujistěte, že se barva kovů shoduje s barvou kovů ostatních doplňků.

Jak sladit manžetové knoflíčky se zlatými doplňky?

Sladění kovů je snadný způsob, jak udržet váš vzhled čistý a nepřeplácaný.

Rozhodněte se pro manžetové knoflíčky ve stříbrné a zlaté barvě, aby odpovídaly kterékoli z výše uvedených košil a ladily s vaší zlatou kravatovou sponou.

Jak nakupovat manžetové knoflíčky jako dárek?

Manžetové knoflíčky jsou skvělým dárkem. I když nemusí být pro všechny na vašem seznamu, dobře oblečený muž ocení myšlenku, kterou vložíte do hledání dokonalého páru.

První otázkou, kterou je třeba při nákupu manžetových knoflíčků zvážit, je barva hodinek. Pokud má zlaté hodinky, kupte pár manžetových knoflíků ve zlaté barvě. Totéž platí pro stříbrné hodinky ... kupte manžetové knoflíčky stříbrné barvy.

Sladění barvy s barvou jeho hodinek je nejjednodušší způsob, jak si vybrat pár manžetových knoflíčků, které bude opravdu nosit. Pak už stačí zvolit, jestli chcete decentní nebo nápadnější kousky - od Santových sání na Vánoce až po Thorovo kladivo, když je na čase bojovat.

A pokud chcete, aby byl váš dárek mimořádný, přidejte vlastní gravírování. Klikněte sem, pro nápady a inspiraci k tomu, co si nechat gravírovat.

Kdy co nosit?

Manžetové knoflíčky se mohou zdát nepatrným a decentním způsobem, jak vyjádřit svůj styl. Ale v prostředí, kde jsou všichni oblečeni velmi podobně, to může udělat velký rozdíl.

Práce

Existuje více než jeden způsob, jak přinést chléb na stůl. Od malé firmy až po velké korporace, kde kvalita Vašeho oblečení může znamenat rozdíl mezi získáním respektu, uzavřením smlouvy a tím, že Vás nikdo nebude brát vážně už proto, v jakém stylu se oblékáte, protože styl, ve kterém se oblékáte toho také o Vás hodně říká.

Pokud jste velký šéf, můžete nosit cokoli se Vám zlíbí. Ale není nic lepšího, než klasické manžetové knoflíčky ze stříbra, zlata, s perletí nebo drahokamy, abyste dali všem vědět, kdo to všechno řídí.

Pokud nejste na vrcholku pyramidy, zvolte manžetové knoflíčky pouze pro zvláštní příležitosti, jako jsou setkání s klienty, konference a další důležité obchodní události. Znáte své místo: neukazujte se se safírovými manžetovými knoflíčky, nechcete konkurovat vlastnímu šéfovi.

Pokud máte kreativní pozici, manžetové knoflíčky jsou úžasným způsobem, jak vyjádřit svoji kreativitu. Od Lega přes Hvězdné Války až po srdcové eso, pokud jste nenašli takové, které dokonale vyjádří Vaši osobitost, pak jste moc dobře nehledali.

Pokud je Vaše pracovní prostředí méně formální, elegantní manžetové knoflíčky s hedvábnými uzlíky nebo jednoduché manžetové knoflíčky budou tou pravou volbou.

Společenské události Black Tie

Pokud se chystáte na svatbu, gala, recepci, večírek nebo ples, očekává se, že budete vypadat co nejlépe a manžetové knoflíčky jsou vynikajícím způsobem, jak udělat dojem s elegancí a rafinovaností. Pokud společenská událost výslovně nevyžaduje hravější oděv, vyhněte se manžetovým knoflíčkům ve tvaru zbraně nebo panenky pin-up nebo těch určených k neformálním příležitostem, jako jsou manžetové knoflíčky s hedvábnými uzlíky.

Zvolte klasiku: stříbro, zlato, vkusnou glazuru, perleť, polodrahokamy atd.

Ležérní

Přátelská posezení a párty jsou skvělou příležitostí ukázal svůj jedinečně osobní styl. Můžete zvolit manžetové knoflíčky s lebkou, s námořní tématikou nebo si pohrát s dřevěnými, koženými nebo naprosto výjimečnými manžetovými knoflíčky.

Správné manžetové knoflíčky mohou začít skvělou konverzaci. Bavte se!

Čištění Vašich manžetových knoflíčků

Chcete-li si užívat manžetových knoflíčků po celý život, měli byste je řádně čistit a ukládat. Nejjednodušší způsob, jak je vyčistit, je využít profesionální služby kvalifikovaného klenotníka. Pokud dáváte přednost tomu, že si je vyčistíte sami, vše, co potřebujete na čištění kovových doplňků bez kamenů, je voda, jemný čisticí prostředek, měkký kartáček na zuby a bavlněný hadřík, kterým je otřete.

Měkký leštící hadřík na šperky je také levným a účinným způsobem jak šperkům vrátit lesk. Pokud Vaše manžetové knoflíčky mají drahé kameny, nenamáčejte je a nepoužívejte žádné brusné prostředky, aby nedošlo k poškrábání. Vatové tyčinky, které jsou ponořeny do peroxidu vodíku, vrátí šperkům lesk. Dřevěné a kožené doplňky by se neměly vůbec namáčet. Pokud nechcete riskovat plíseň, kůže by neměla být ani ve vlhkém prostředí.

Jak manžetové knoflíčky uložit

Jakmile víte, jak manžetové knoflíčky čistit, měli byste také vědět, jak je uložit. Ideální místo na ukládání je box na manžetové knoflíčky kde je budete držet mimo dosah přímého slunečního záření a chráněny před vysokou teplotou. Box také pomáhá předcházet oxidaci a ztrátě lesku, které se objevují jako reakce na kyslík. V ideálním případě držte každý pár v samostatné polstrované přihrádce, aby nedošlo k poškrábání jinými šperky.

Neskladujte manžetové knoflíky ve vlhkém prostředí nebo v plastových sáčcích, protože jejich složení může šperky poškozovat. Správná péče o Vaše doplňky se rozhodně vyplatí a některé z nich budou nádherným dědictvím pro další generace. Chcete, aby Vaši synové a vnuci byli stejně styloví jako vy, ne?

Jak si na párty poklábosit o historii manžetových knoflíčků

Košile nosíme po více než sedm tisíciletí, od té doby, co byla vynalezena tkanina. Ale je to docela nedávno - relativně - kdy se košile se stala dekorativním oděvem sama o sobě.

Proč jsme začali nosit košile?

Košile bývala používána jako spodní prádlo, které sloužilo jako překážka mezi pokožkou a hrubým oděvem, aby se neušpinil a zároveň pokožku nedráždil.

Pokud by byly Vaše manžety v té době vidět, bylo by to něco podobného, jako byste dnes chodili s rozepnutým zipem u kalhot.

A později?

Kolem roku 1500 si muži začali svazovat manžety tenkými stužkami nebo šňůrkami.

Ale teprve na začátku 18. století si někteří z odvážnějších gentlemanů začali manžety spojovat knoflíky spojenými řetízkem. Tyto řetízkové manžetové knoflíčky často obsahovaly miniaturní portréty slavných osobností nebo blízké osoby.

Manžety se začaly škrobit s objevem škrobu zhruba v polovině 19. století. Následně začalo být obtížné zapínat knoflíčky u manžet a vyžadovalo to nové řešení.

Na řadu přišly manžetové knoflíčky

Manžetové knoflíčky dokonale vyřešily problém škrobených manžet. A když přišla průmyslová revoluce, jejich popularita ještě narostla.* Jak lidé střední třídy, tak elity začali nosit manžetové knoflíčky v mnoha různých tvarech a z různých materiálů.

Dnes se manžetové knoflíčky nosí častěji než kdy jindy a my muži máme tendenci to brát velmi vážně - nebo hravě - jako způsob, jak předvést svou osobitost odlišit se od našich vrstevníků.

  • Kromě krátkého poklesu popularity v době, kdy byla v roce 1920 vynalezena sportovní košile s knoflíky.

Otázky a odpovědi

K čemu slouží manžetové knoflíčky?

Manžetové knoflíčky se používají ke spojení dvojitých manžet u košile. Jedná se o formální košile, které nemají na manžetách knoflíky. Manžetové knoflíčky tak podtrhují jejich formálnost.

Jaké manžetové knoflíčky si vybrat?

Při výběru manžetových knoflíků byste měli myslet na to, k jaké příležitosti je budete nosit. Pokud je to svatba nebo nějaká jiná black tie akce, chcete vypadat obzvlášť důstojně a formálně. Stříbrná, zlatá, perleťová, elegantní drahokamy nebo smalt budou skvělou volbou.

Pokud je to Váš první pár, doporučujeme elegantní stříbrný design. Bude to bezpečná volba.

Pokud rozšiřujete svou sbírku, můžete si vybrat cokoli, v závislosti na tom, zda se chystáte na formální nebo neformální akci.

Ve kterém místě manžety mám manžetový knoflíček připnout?

Nejprve se ujistěte, že máte na sobě ten správný druh košile - košili s dvojitou manžetou. Manžeta by měla mít speciální otvory pro manžetové knoflíčky a ne knoflíky.

Po přeložení manžety směrem nahoru se ujistěte, že dírky na manžetové knoflíčky se překrývají. Potom vložte spodní příčnou sklopnou tyčku manžetových knoflíčků všemi čtyřmi otvory a sklopnou tyčku vyrovnejte, aby byl knoflíček zajištěn.

Způsob upevnění manžetových knoflíků závisí na jejich zapínání. Podrobné informace o typech manžetových knoflíků najdete v článku výše.

Jak se nosí manžetové knoflíčky a kovové knoflíčky se smokingem? -

Pro manžetové knoflíčky si přečtěte, Kam na manžetu mám manžetový knoflíček připnout?, výše.

Pokud chcete nosit kovové knoflíčky na smokingové košili, Protáhněte knoflík zdobenou hlavou nejdříve spodní knoflíkovou dírkou a následně tou horní. Pokud nosíte kovové knoflíky na košili, klasické knoflíčky ignorujte.

S jakým typem košile se manžetové knoflíčky nosí?

Manžetové knoflíčky se nosí s košilí s francouzskými dvojitými manžetami.

Nicméně, každá košile, která má dírky v manžetách místo knoflíků nebo má obojí, se může nosit s manžetovými knoflíčky.

Můžu si vzít manžetové knoflíčky k pracovnímu pohovoru?

Odpověď zní....záleží na situaci.

Na jakou pozici se hlásíte? V jaké společnosti? Jedná se o menší soukromou firmu nebo o větší podnik?

Pokud chcete udělat dojem sebevědomého a úspěšného muže pak si určitě můžete manžetové knoflíčky obléct a nechat je vyniknout. V tomto případě doporučujeme zvolit klasické manžetové knoflíčky, jako jsou zlaté, stříbrné (nebo s jakýmkoli jiným šedavým a neutrálním kovem), perleťové, s vkusným drahokamem, atd.

Pokud se chystáte k tvůrčí pozici, manžetové knoflíčky jsou skvělým způsobem, jak ukázat svou individualitu.

Nicméně, některým zaměstnavatelům se manžetové knoflíčky mohou zdát až příliš, proto buďte opatrní a snažte se zjistit co nejvíce informací o společnosti a postavení, které vám pomohou při správném rozhodování.

S čím by měly manžetové knoflíčky ladit?

Tady nejsou žádná pravidla, ale pár věcí, které by mohly usnadnit vybírání manžetových knoflíků, byste měli mít na paměti. Volba pak bude bezpečnější.

Barvy mimo barevný kruh, bílá, šedá, černá, stříbrná, jsou vždy snazší kombinovat.

Pokud máte na sobě jiné kovové doplňky kromě manžetových knoflíků, ujistěte se, že spolu budou ladit. Například zlaté hodinky a kravatová spona by měli mít stejné barvy kovu jako Vaše manžetové knoflíčky.