Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 875 Kč-
Kontaktujte nás

Pánské prsteny - Váš dokonalý průvodce

Dozvíte se vše, co je třeba vědět o prstenech pro muže. Od materiálů k určení správné velikosti a vše mezi tím. A to vše za 20 minut.

Muži nosí prsteny už od starověku, aby vyjádřili bohatství, výsady a jejich rodinný stav. Dokonce i dnes uvidíte muže s prsteny, které značí příslušnost ke klubu, vysoké škole nebo společnosti. Mají skrytý význam a jsou pro ně osobní.

1 Pánské prsteny - váš dokonalý průvodce1.1 Výhody nošení prstenu1.2 Na kterém prstu by měli muži prsten nosit?1.3 Typy pánských prstenů 1.4 Materiály, ze kterých se pánské prsteny vyrábějí1.5 Drahé kameny zasazované do prstenů1.6 Prsteny, které pečují o vaši pokožku1.7 Jak prsten čistit1.8 Jak si na párty poklábosit o historii prstenů1.9 Otázky a odpovědi

Výhody nošení prstenu

  • Zlatý kroužek na Vašem prsteníčku dává jasně najevo, že jste zadaný a mimo hru. Měl byste si užívat na párty s kamarády bez toho, abyste byl obletován ženami.
  • Hračky proti stresu jsou pro děti. Opravdový muž si může krátit čas pohráváním s prstenem.
  • Prsteny přirozeně podtrhnou Váš outfit a dodají 'je ne sais quoi' každému outfitu. Například
    prsten s drahým kamenem podtrhne barvy Vašeho outfitu.
  • Ukažte svou příslušnost prstenem na malíčku. Svou lásku k fotbalovému týmu, vysoké škole nebo dokonce politické straně můžete vyjádřit decentním
    pečetním prstenem.
  • Zlato je drahé. Pokud chcete ukázat, že jste úspěšný, není lepšího způsobu, než si pořídit hrst prstenů z tohoto drahého kovu.

Na kterém prstu by měli muži prsten nosit?

Prsten můžete nosit na kterémkoli prstu. Nejsou žádná pravidla nebo zákony (alespoň ne v Česku), které řídí, co si na prsty můžete navléct.

Nicméně, stále jsou určitá očekávání. Existují tradiční normy a mravy - z nichž některé přežily do moderní doby a jiné, které byly historií zapomenuty.

1: Prsteny na palec

Prsteny na palci jsou v Česku stále poměrně neobvyklé, i když jejich popularita narůstá. Pokud už nosíte dva prsteny, palec může být nejvhodnějším místem, kde další prsten nosit, aby na pohled nebylo kolik prstenů vidět na ostatních prstech.

2: Prsteny na ukazováček

Ukazováčkem ukazujeme. V dřívějších dobách někteří vysoce postavení lidé nosili na ukazováčku pečetní prsten s rodinným erbem. Nicméně, dnes je to méně běžné než nošení prstenu na malíčku. Pokud chcete, aby byl Váš prsten opravdu viditelný, noste ho na ukazováčku a hodně ukazujte.

3: Prsteny na prostředníček

K nošení prstenu na prostředníčku se žádná historie neváže. Takže se nemusíte bát, že si lidé budou myslet, že jste ženatý nebo anachronistický písař a můžete na něm nosit jakýkoli prsten. Nicméně, objemný prsten nemusí být nejlepší volbou, protože může vadit, pokud nosíte prsten i na prsteníčku a/nebo ukazováčku.

4: Prsteny na prsteníček

Jak jméno napovídá, tohle je prst, na kterém se předpokládá, že muž prsten nosit bude. Obzvláště to platí o svatebním prstenu na levém ukazováčku. Nejsou žádná pravidla, že se tím musíte řídit. Svatební prsten můžete nosit na kterémkoli prstu nebo ho nemusíte nosit vůbec. Ale pokud prsten na tomto prstu nosíte, většina lidí bude předpokládat, že jste ženatý.

5: Prsteny na malíček

Historicky byl tento prst vyhrazen pro pečetní prsteny, které se používaly k podepisování právních a úředních dokumentů přitisknutím prstenu do horkého vosku a následným vytvořením pečeti. Nicméně, od dob kuličkových per a samolepicích obálek se již nepoužívá. Za posledních sto let se tak stal malíček domovem klubových a vysokoškolských prstenů. Obvykle s ozdobnými rytinami, erbem nebo pečetí, ale ne vždy.

Typy pánských prstenů

Pečetní prsteny

Pánské pečetní prsteny jsou jako ze staré školy. Jak jméno napovídá, pečetní prsteny by měly mít vyrytý znak nebo symbol. Většinou je to erb, motiv klubu nebo vysoké školy. Ale nic Vás nezastaví, abyste si nepořídili prsten se znakem Vašeho oblíbeného fotbalového týmu. Můžete si dokonce vytvořit vlastní design.

Pečetní prsteny jsou obvykle vyrobeny ze zlata a nosí se na malíčku pravé i levé ruky. Někdy se také nosí na ukazováčku.

Svatební prsteny

Pánské svatební prsteny se většinou nosí na prsteníčku levé ruky, jsou vyrobeny ze zlata nebo stříbra a mají jednoduchý design vetšinou bez ozdob.

Další materiály, jako je platina nebo wolfram , začínají být také populární. Není také výjimkou, že muži nosí svatební prsteny s diamanty.

Prsteny určené na malíček

Prsteny na malíček mohou mít jakýkoli design, jen jsou znatelně menší. Často to jsou pečetní prsteny, ale nemusí tomu tak být vždy.

Jsou menší, aby Vám nepřekážely v tom, co právě děláte. Mohou být vyrobeny z jakéhokoli materiálu, od zlata až k plastu nebo dokonce kůže.

Prsteny určené na palec

Jak už jsme se zmínili, palec je skvělý na nošení prstenů, pokud nechcete nosit více prstenů na ostatních prstech.

Jelikož je palec objemnější, prsteny na palec mohou být větší a výraznější. Obzváště prsteny s lebkou jsou v poslední době velmi populární. Z materiálů, jako je nerezová ocel až po tanzanit, nošením prstenu na palci rozhodně zaujmete.

Materiály, ze kterých se pánské prsteny vyrábějí

Výběr materiálu pro Váš prsten je stejně důležitý jako rozhodování o tom, na kterém prstu ho budete nosit. Koneckonců, leží na Vaší pokožce, takže nechcete mít na prstu něco, co bude nepříjemné, způsobí alergickou reakci kůže nebo se snadno deformuje, když narazí na tvrdý předmět.

Zlaté prsteny

Čisté zlato má okamžitě rozpoznatelný naoranžovělý tón a je tradičním materiálem pro svatební prsteny. Je to také jeden z nejsnadněji zpracovatelných kovů a byl to pravděpodobně první kov, který se začal používat k výrobě šperků.

Když kupujete prsten, je nepravděpodobné, že si nakonec vyberete prsten z čistého zlata (24 karátů) a myslíme, že byste ho ani nechtěli. Čisté zlato je měkké, snadno se zdeformuje a je drahé. Většina vysoce kvalitních zlatých prstenů má 18 karátů - což znamená, že 18/24 nebo tři čtvrtiny slitiny tvoří zlato.

  • Pro: Nadčasové a klasické
  • Pro: Okamžitě rozeznatelné
  • Pro: Neztrácí lest
  • Proti: Čisté zlato je měkké a snadno se poškrábe
  • Proti: Zlaté slitiny, mají příměsi, které mohou reagovat při kontaktu s kůží
  • Proti: Drahé

Pánské prsteny z bílého zlata

Bílé zlato je slitina zlata a drahých kovů. Poměr kovů ve slitině se může lišit, jelikož neexistují žádná omezení při výrobě. Při nákupu prstenu z bílého zlata bude Váš prsten s největší pravděpodobností ze slitiny zlata, stříbra, mědí, platiny a niklu. Mnohé prsteny z bílého zlata jsou následně pokoveny rhodiem, Které zajistí dokonalý lesk a jasně bílý povrch.

Kromě toho, že stříbrná barva bílého zlata je žádaná, prsteny z bílého zlata mají jiné fyzikální vlastnosti kovu, než prsteny z ryzího zlata. Ryzí zlato je měkké a snadno se poškrábe nebo deformuje. Bílé zlato vyrobené ze slitiny niklu je tvrdší a pevnější.

  • Pro: Vypadá dobře s kombinaci se všemi drahými kameny
  • Pro: Nezachází
  • Pro: Odolává škrábancům
  • Proti: Slitina obvykle obsahuje nikl, který může způsobit alergickou reakci
  • Proti: Pokovení rhodiem se časem otírá

Platinové pánské prsteny

Cennější než zlato, platina je vzácný kov s vysokou hustotou. Těží se hlavně v Jižní Africe, ale jen zhruba 160 tun ročně. Kromě své výjimečnosti je platina ideálním materiálem pro výrobu pánských prstenů, protože je tvrdá a trvanlivá. Ani zlato se jí nemůže rovnat.

Pokud chcete do prstenu zasadit drahý kámen, platina ho bude dobře držet na místě a navíc je odolnější než jeho žlutá alternativa.

  • Pro: Pevná a odolná
  • Pro: Skvělá pro zasazení drahého kamene
  • Pro: Hypoalergenní, skvělá pro citlivou pokožku
  • Proti: Drahá
  • Proti: S vysokou hustotou, je těžší

Titanové pánské prsteny

Titan má tu výhodu, že kromě svého lesku a stříbrné barvy má skvělý poměr pevnosti a hmotnosti. Má sílu oceli, přesto neváží téměř nic.

Prsten vyrobený z titanu bude vážit asi pětinu prstenu stejného designu vyrobeného z platiny a kolem čtvrtiny váhy prstenu ze zlata. Pokud chcete, aby Vaše prsteny vypadaly dobře, ale nechcete při jejich nošení posilovat, titan je kov, který Vám bude vyhovovat.

  • Pro: Lehký
  • Pro: Pevný
  • Pro: Dá se recyklovat
  • Proti: Drahý
  • Proti: Je tak lehký, že zapomenete, že prsten nosíte

Pánské prsteny z mincovního stříbra

Klasické a nadčasové. Stříbro se používá k výrobě prstenů už nejméně 4500 let. Když bylo poprvé představeno ve starobylém Egyptu, bylo cennější než zlato. Stříbrné prsteny jsou jednoduché, krásné a poměrně levné.

Většinou se k výrobě stříbrných prstenů používá mincovní stříbro 925. To znamená, že 92,5 % slitiny je ryzí stříbro a zbytek tvoří měď. Na rozdíl od ryzího stříbra, které je měkké a temperované, příměs mědi mincovnímu stříbru dodá tvrdost a odolnost. Nicméně je poněkud náchylnější a časem ztrácí svůj lesk.

  • Pro: Pevné
  • Pro: Mnohem levnější než zlato
  • Pro: Krásná barva a lest
  • Proti: Náchylnější, ztrácí svůj lesk
  • Proti: Příměs mědi v mincovním stříbře 925 může způsobovat alergickou reakci.

Markazit

Markazitové prsteny nejsou vyrobeny z minerálu markazit - ve skutečnosti jsou vyrobeny z železitého pyritu, blízkého bratrance markazitu, známého také jako kočičí zlato, protože svou barvou zlato připomíná.

Markazitové prsteny byly velmi populární v pozdní viktoriánské době jako levnější alternativa zlata a jsou často se kombinují s černým kamenem, jako je onyx.

  • Pro: Velmi levný
  • Pro: Kousky pyritu mu dávají lesk
  • Proti: Snadno se poškodí a náročně opravuje
  • Proti: Těžko se Vám bude vysvětlovat, že se jedná jen o kočičí zlato

Prsteny z wolframu a karbidu wolframu

Wolfram je nejtěžší a nepevnější kov na zemi. Možná v celém vesmíru. Je to kov, který je tak odolný jako vy a prsten z wolframu bude prakticky nerozbitný. Nicméně, wolframové prsteny se mohou poškrábat, takže nezůstanou lesklé navždy na své cestě na věčnost.

Naproti tomu karbid wolframu je dokonce tvrdší než čistý wolfram a nepoškrábe se, takže si zachová svůj lesk dlouho po tom, co vy odejdete. Důležitou vlastností je, že díky své extrémní tvrdosti a odolnosti nemůžete u wolframových prstenů upravit velikost. Takže se ujistěte, že zakoupený prsten Vám dokonale padne a pokuste se nepřibrat.

  • Pro: Prsteny z wolframu a karbidu wolframu jsou hypoalergenní
  • Pro: Prakticky nezničitelné
  • Pro: Prsteny z karbidu wolframu zůstanou lesklé navždy
  • Pro: Levnější
  • Proti: Nelze upravit velikost
  • Proti: Těžko se odstřihne při nehodách
  • Proti: Při nárazu na tvrdý povrch se karbidová verze zlomí, ale neohne

Keramické prsteny

Keramické prsteny mohou být vyrobeny z vypálené hlíny, ale častěji jsou vyrobeny z high-tech keramiky, jako je karbid wolframu a karbid titanu. Jsou neuvěřitelně odolné vůči teplu, tvrdé a odolné vůči rozbití na rozdíl od keramiky použité k výrobě Vaší oblíbené vázy.

Neobsahují žádné z materiálů, které způsobují alergické reakce. Pánské keramické prsteny přichází v různých barvách, vzorech a povrchových úpravách. Jsou také cenově dostupné.

  • Pro: Mohou být odlity s nádhernými a zajímavými vzory
  • Pro: Cenově dostupné
  • Pro: Hypoalergenní
  • Pro: Odolné vůči poškození a poškrábání
  • Pro: Lehké
  • Proti: Nelze upravit velikost
  • Proti: Při nárazu na tvrdý povrch se zlomí, ale neohne

Dřevěné prsteny

Příroda je všude kolem nás a může být také na Vašem prstu. Dřevěné prsteny jsou šetrné k životnímu prostředí a jsou obvykle vyráběny klenotníky na zakázku z tvrdých dřevin nebo recyklovaných materiálů, jako jsou železniční pražce.

Dřevěné prsteny jsou hypoalergenní - což znamená, že neobsahují materiály, které by mohly dráždit pokožku nebo způsobit alergickou reakci. Jsou také velmi lehké a jako další bonus jsou pro ochranáře životního prostředí také biologicky rozložitelné.

  • Pro: Šetrné k životnímu prostředí
  • Pro: Hypoalergenní
  • Pro: Lehké
  • Pro: Levné
  • Proti: Mohou být poškozeny vodou a chemikáliemi
  • Proti: Vyžadují zvláštní péči, aby zůstaly v dobrém stavu

Silikonové prsteny

Silikonové prsteny jsou hladké, lehké a mohou mít libovolnou barvu, tvar nebo texturu, jakou si jen můžete představit. Odolávají teplotám od - 50°C do + 500°C bez ztráty svých vlastností.

Silikon je flexibilní materiál, takže deformace nebo zlom v důsledku nárazu nebude problémem. Jedinou nevýhodou silikonových prstenů je to, že u nich nemůžeme spoléhat na dokonalou fixaci kamene.

  • Pro: Odolné
  • Pro: Pružné
  • Pro: Levné
  • Proti: Kámen se lepí, ale nezasazuje
  • Proti: Nemáme pocit, že nosíme 'šperk'

Prsteny ze zamaku

Možná název tohoto materiálu zní, jako by byl z jiné planety. Nicméně, zamak je vlastně galvanizovaná zinková slitina. Navíc obsahuje hliník, hořčík a měď a je nazýván "hrnčířský kov" nebo "bílý kov". Tento neobvyklý název slitiny je odvozen od německých zkratek prvků obsažených ve slitině. Zamak byl vyvinut ve Spojených státech ve dvacátých létech.

Zamak neobsahuje nikl, je hypoalergenní a skvěle se z něho odlévají úžasné rustikální designy, což z něj dělá skvělý kov na výrobu šperků.

  • Pro: Hypoalergenní
  • Pro: Cenově dostupné
  • Pro: Ve vintage stylu
  • Pro: Lehké
  • Proti: Rustikální vzhled
  • Proti: Snadno se poničí jinými prvky

Prsteny pro muže proti úzkosti

Někteří z nás neustále žvýkají žvýkačky. Jiní klepou prsty o stůl nebo nohou o zem. A další, jako někdo z Trendhimu, kdo právě píše o sobě, přivádí své spolupracovníky k šílenství tím, že neustále kliká perem. Nemůžeme si pomoct. Naše mysl bloudí a děláme věci, aniž bychom si všimli, že je děláme. Je to náš podvědomý způsob, jak se přesvědčit, že je vše v pořádku. Normální je normální. Nahoře není dole.

Fidget prsteny pro muže nebo prsteny proti úzkosti, jak jsou běžněji známé, obsahují prvek, díky kterému je téměř nemožné nechat je na pokoji. Některé jsou navrženy speciálně s ohledem na to, aby vás uklidňovaly, ale téměř každý prsten může být prstenem proti úzkosti - stačí, že vás bude uklidňovat.

Řetízkový ocelový prsten níže je jedním z těch, se kterými si hrát můžete. Řetízek uvnitř je volný, což znamená, že s ním můžete volně kroutit, když budete přemýšlet o tom, jak vyřešit globální oteplování.

Druhý prsten má zajímavou texturu a je pružný. Přitisknutím této textury na kůži z různých úhlů může být přímo hypnotické. Stejně tak můžete mít dobrý pocit z toho, jak vám klouže po pokožce, když s ním otáčíte.

Třetí, je vlastě trojicí pánských prstenů, kterou nelze nechat na pokoji. Jejich nasazení vám připomene hraní na přeskakovanou, když jste byli ještě malí. Kloužou po sobě, dokud nejsou na místě, což také znamená, že by se nikdy neměly zaseknout. Budete s nimi neustále posouvat nahoru a dolů.

Některé prsteny nejsou přímo určeny na hraní, ale mají texturu, která je mimořádně příjemná na dotek. Poslední prsten níže je jedním z takových prstenů. Vyznačuje se vroubkovanou texturou šroubu, což je okamžitý hmatový signál pro každého muže, že je určen k otáčení. Vpravo - utáhnout, vlevo - uvolnit.

Potřebujete něco na hraní, co vám pomůže zbavit se stresu a soustředit se? Fidget prsten může být tím správným doplňkem, který navodí heuréka moment.

Drahé kameny zasazované do prstenů

Drahé kameny dodají eleganci a charakter každému prstenu. Navíc poskytují barevnost, která podtrhne jak oděv, tak tón pleti i barvu očí. Přečtěte si o kamenech, které se na výrobu pánských prstenů používají nejčastěji.

Muži mají diamanty rádi

Čiré, bezbarvé diamanty dokonale odráží světlo, které dokáže rozzářit celou místnost. Diamanty jsou extrémně tvrdé a jsou jedněmi z nejcennějších drahých kamenů na světě. Většina diamantů obsahuje malé přírodní vady nebo nečistoty, tzv. inkluze. Bezchybné, čisté diamanty jsou samozřejmě mnohem dražší.

Úchvatné rubíny

Červené s narůžovělými tóny, rubíny jsou neuvěřitelně krásné a jsou ceněny již od dob Starého zákona. Jsou téměř tak tvrdé, jako diamanty a skládají se z krystalů oxidu hlinitého nazývaného korund. Čím je tmavší a 'krvavější', tím je rubín cennější. Rubíny vypadají nejlépe zasazeny do prstenů ze žlutého zlata.

Ohromující safíry

Strukturou jsou safíry velmi podobné rubínům. Také se jedná o typ korundu, ale s jedním důležitým rozdílem - nejsou červené. Ačkoli jsou safíry obvykle modré, mohou být i zelené, oranžové, fialové nebo dokonce černé, protože jejich barva závisí na druhu nečistot v kamenu. Velmi vzácný je safír s barvoměnou, který mění barvy v závislosti na zdroji světla. Safíry vypadají úžasně ve stříbrných prstenech.

Smaragd

Smaragd je zelený drahokam, který se těží více než 3500 let. Stejně jako diamanty má většina smaragdů vady nebo inkluze, které jsou viditelné pouhým okem. Nalezení dokonalého kamene bez vad a inkluze je extrémně vzácné. Barvy se mohou lišit od bledě zeleného až po tmavě zelený odstín, který je ceněn nejvíce. Smaragdy nemají vysokou tvrdost (co se týče kamenů) a mohou být ryty, aby byl Váš prsten ještě osobnější.

Ametyst

Ametyst je odrůda křemene v různých odstínech fialové. Starověcí Řekové si ho nesmírně vážili, protože věřili, že je ochrání před opilostí a bolestí hlavy následující den. Ve skutečnosti slovo "ametyst" pochází z řeckého slova "bez intoxikace". Poměrně levný a krásný, prsten s ametystem bude skvělým doplňkem, až si vyrazíte s kamarády na párty.

Prsteny s akvamarínem

Dokážete odhadnout, proč se akvamarín nazývá akvamarínem? Název Vám napoví - aqua a marine - jedná se o kámen v barvě mořské vody. Ve světle modré barvě Středozemního moře, abychom byli přesní. Rozhodně to není hnědá barva ústí řeky Labe. Pokud máte modré oči, dokonale leštěný akvamarín na Vašem prstu je bude skvěle doplňovat.

Prsteny s tanzanitem

Tanzanit je nedávno objevený vzácný modrý nebo fialový drahokam s optickými vlastnostmi, které se mění v závislosti na typu použitého zdroje světla a na úhlu pohledu. Na rozdíl od diamantů, u kterých jsou vady běžné i v těch nejdražších kouscích, téměř všechny tanzanity jsou bezchybné. Tanzanit zasazený do prstenu z bílého zlata, titanu nebo platiny Vás bude lákat, abyste často gestikulovali a užívali si měnících se barev a odlesků v závislosti na zdroji světla.

Prsteny s černým diamantem

Černý diamant je jako jiné diamanty, jen má mnohem více inkluzí (vad) a nedokonalostí, nicméně může zdobit skutečně krásné šperky. V přírodních černých diamantech jsou tyto inkluze často tvořeny grafitovými klastry, což jim dává přirozené černé zbarvení. Ošetřené černé diamanty jsou vytvořeny tak, že se čirý diamant vystaví záření nebo ošetření teplem k dosažení černého zbarvení.

Onyx

Onyx zasazený do šperku má obvykle černou barvu. Jinak se jedná o černý kámen s bílými proužky. Není ani vzácný, ani zvlášť drahý. Ještě běžnější je jeho červená varianta. Už ve starém Římě se vyráběly padělky černého onyxu z onyxu červeného. Červený onyx se ponořil do cukrového roztoku a pak se ošetřil kyselinou, aby změnil barvu. Onyx vypadá báječně, pokud je zasazen do stříbrného nebo markazitového prstenu.

Tyrkys

Je tyrkys modrý nebo zelený? Ani jedno. Je tyrkysový. Na rozdíl od většiny ostatních drahých kamenů, které se zasazují do šperků, tyrkys je zcela neprůhledný a nemá žádné refrakční vlastnosti. S barvami od modrozelené až po zeleno-modrou, tyrkys se těží po celém světě a od antiky je velmi ceněn.

Moissanit

Vizuálně podobný diamantu a téměř stejně tak tvrdý. Přírodní moissanit je velmi vzácný a nachází se pouze v místě dopadu meteorů. Syntetický moissanit vytvořený v laboratoři se začal objevovat na trhu drahokamů ke konci 20. století a je atraktivní alternativou diamantů a za rozumnou cenu. Na rozdíl od diamantů moissanit při zahřátí změní barvu.

Olivín

Olivín, jak už název napovídá, je olivově zelený drahokam, který je často považován za smaragd a do šperků se zasazuje již od dob starověkého Egypta, kdy se těžil pouze na malém ostrově v Rudém moři. Kvůli své chemické nestabilitě je peridot, jak se olivín také nazývá, obyčejně plný vad - což znamená, že většina těchto broušených drahokamů je poměrně malá.

Jantar

Jantar technicky není drahokam a nemá žádný pevný chemický vzorec. Nicméně, je to jeden z nejokouzlujících ozdobných materiálů. Jedná se o pryskyřici borovice, která se fosilizovala po dlouhá staletí. Na rozdíl od jiných drahokamů jsou inkluze v jantaru vysoce ceněné a přítomnost mrtvého hmyzu, jako je komár, jejich cenu zvyšuje. Barva jantaru je většinou od světle žluté až po oranžově červenou, nicméně v Karibiku se těží modrý a zelený jantar.

Tygří oko

Druh křemene, který se překvapivě podobá zkamenělému dřevu, tygří oko je ideálním kamenem pro méně okázalé prsteny. Obvykle je neprůhledný a má matnou hnědou barvu, která je přerušována světlejšími proužky v různých tónech.

Prsteny, které pečují o Vaši pokožku

Někdy Vás Vaše tělo může nenávidět. Běžně klidný imunitní systém, který se rozhoupe k práci, jen aby odvrátil nejhorší nachlazení, může mít přehnanou reakci, když je vystaven materiálu, který je zcela neškodný a způsobí negativní fyzické reakce.

Občas jsou tyto alergické reakce způsobeny kovy ve slitinách, ze kterých se vyrábí prsteny, jako je kobalt, nikl a chrom. Jestliže Váš prsten způsobí svědění, je pravděpodobně nejlepší, když ho odložíte a už se ho nikdy nedotknete.

Co dělat, když jste blázen do nošení šperků, ale trpíte kontaktní dermatitidou nebo alergickou reakcí na tyto kovy?

Testování alergií na kovy ve Vašem prstenu

Vaše první zastávka by měla být u praktického lékaře a nechat si udělat test na alergie. Pokud nevíte, z jakého kovu byl prsten vyroben, je lepší nechat si udělat test na všechny. Je to rychlé, (docela) bezbolestné a výsledky jsou k dispozici okamžitě. Když zjistíte, na které kovy Vaše pokožka reaguje, jednoduše se vyvarujte prstenů, které tento kov obsahují.

Nejčastěji lidé reagují na nikl, což je, bohužel, nejčastější složka ve většině prstenů ze slitiny kovů. Pokud máte možnost a finanční prostředky, zvolte čistý kov bez příměsí, jako je stříbro, 24 karátové zlato nebo wolfram.

Alternativy materiálů pro citlivou pokožku

Možná, že Vaše kůže reaguje na valnou většinu kovů. Může to být alergiemi, ale je možné, že je to tím, že kov je tvrdý materiál, a reakce vzniká z důvodu neustálého tlaku tvrdého kovu s ostřejšími hranami na prst. Některé prsteny dokonce mohou dokonce způsobit puchýře. Zde Vám přestavíme materiály, které mohou být skvělou alternativou:

  • Silikon
  • Dřevo
  • Keramika
  • Wolfram

Jak prsten čistit

Pokud chcete, aby Vám prsteny vydržely co nejdéle, je třeba je pravidelně čistit a dobře ukládat. Nejjednodušší způsob, jak je vyčistit, je využít profesionální služby kvalifikovaného klenotníka. Pokud dáváte přednost tomu, že si je vyčistíte sami, vše, co potřebujete na čištění kovových doplňků bez kamenů, je voda, jemný čisticí prostředek, měkký kartáček na zuby a bavlněný hadřík, kterým je otřete.

Měkký leštící hadřík na šperky je také levným a účinným způsobem jak šperkům vrátit lesk. Pokud Vaše prsteny mají drahé kameny, nenamáčejte je a nepoužívejte žádné brusné prostředky, aby nedošlo k poškrábání. Vatové tyčinky, které jsou ponořeny do peroxidu vodíku, vrátí šperkům lesk. Dřevěné doplňky by se neměly vůbec namáčet. Obecně by se šperky neměly dostat do styku s koncentrovanými chemikáliemi nebo chlorovanou vodou, protože by mohly vážně poškodit a zbarvit kov. Kameny by se navic mohly uvolnit.

Jak si na párty poklábosit o historii prstenů

  • Starověcí Egypťané věřili, že žíla spojuje prsteníček se srdcem.
  • Papežský pečetní prsten byl vyroben ve 13. století a nazývá se "Rybářský prsten". Používal se na podepisování oficiální korespondence až do roku 1842.
  • Ve starověkém Římě mohla nosit zlaté prsteny pouze bohatá patricijská třída. Plebejové se museli spokojit s prsteny železnými.
  • Nejdražší prsten na světě je prsten nazývaný "Pink Star" - který se může pochlubit působivým růžovým diamantem o hmotnosti 59,60 karátů. V roce 2017 se prodal za 57,3 milionů liber.
  • Nošení více prstenů na každé ruce se v Evropě stalo módním v době pozdního středověku.
  • V době renesance byly populární prsteny s tajnou schránkou, kam se mohly uschovat tajné zprávy.
  • Angličtí monarchové tradičně nosili speciální korunovační prsten, který prokazoval, že jsou duchovně spojeni se danou zemí.
  • Dnes se dá z popela zemřelých vyrobit diamant, který se dá následně vsadit do prstenu. Pro někoho morbidní, pro jiné jedinečná památka na své blízké.
  • Nejtěžší prsten na světe se jmenuje Nejmat Taiba - váží více než 60 kg a je zdobený 5 kg vzácných drahokamů.
  • Pokud budete vlastnit prsten nazývaný "One Ring" umožní Vám, abyste byli neviditelní, ale může ovlivnit váš úsudek.

Otázky a odpovědi

Jsem elektrikář a mohu si pořídit pouze nevodivý prsten. Jaké mám možnosti?

Určitě nepřichází v úvahu prsteny z kovu, jako je zlato nebo stříbro. Dřevěné, silikonové nebo keramické prsteny nejen, že vypadají skvěle, navíc nejsou vodivé a ve Vašem případě jsou nejlepší volbou.

Jaký kov, ze kterého se prsteny vyrábějí, je nejodolnější?

Nejtvrdší a nejodolnější kov, ze kterého se vyrábí prsteny, je karbid wolframu. Je super tvrdý a odolává poškrábání.

Jak dlouho čekáte, než pořídíte prstýnek 'promise ring'?

Prstýnky 'promise ring' nejsou prstýnky zásnubními. Jednoduše značí a slouží jako připomínka Vašeho slibu jiné osobě. Prstýnek může znamenat, že někoho budete mít až do smrti rádi nebo, že po cestě z práce pravidelně koupíte mléko. Doba závisí na vážnosti slibu a záleží jen na Vás, kdy takový prsten pořídit.

Kolik prstenů může muž nosit, aby jich nebylo moc?

Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Záleží jen na Vašem osobním vkusu a jaký chcete udělat dojem. Pokud vyrážíte na akci, kde se budete chtít předvést a ostatní také, pak můžete mít ruce plné prstenů. Nicméně, ve většině případů bychom nedoporučovali více jak 3 prsteny na každé ruce.

Proč se snubní prsten nosí na levé ruce?

Starověcí Egypťané věřili, že z levého prsteníčku vede žíla až k srdci. Tuto domněnku předali Římanům, kteří ji nazvali "Vena Amoris" (žila lásky).

Nosí muži zásnubní prsten?

Záleží na Vás. Nejste ještě ženatý, ale hra pro Vás končí. Zásnubní prsten se postará o to, že se vyhnete nechtěnému zájmu.

Je pravdou, že velikost prstenu odpovídá velikosti obuvi?

Ne.

Proč jsou wolframové prsteny tak levné?

Nejsou. Nebo alespoň by neměly být. Stejně jako se vším, dostanete to, za co si zaplatíte. Pokud je wolframový prsten levný, je pravděpodobné, že byl vyroben z nekvalitních materiálů, bez kontroly jakosti a je legovaný levnějšími materiály.

Jak má prsten sedět na prstu?

Tak, aby se Vám pohodlně nosil. Měl by být dostatečně volný, aby se dal pohodlně otáčet kolem prstu, ale zároveň by se neměl otáčet sám o sobě.

Je jednodušší prsten zmenšit nebo zvětšit?

Pro klenotníka je mnohem snazší prsten zmenšit, než zvětšit.

Co se dá do pánských prstenů gravírovat?

Cokoliv, co se tam vejde. Například jména dětí, slib lásky, slib, že zabijete toho, kdo zabil Vašeho otce, slova Vaší oblíbené písně. Prakticky cokoliv do 200 znaků

Co takhle prsteny pro muže, kteří prsteny nesnáší?

Možná prsteny, které jsou super lehké a tenké, abyste ho na prstu ani necítili. Titan je skvělou volbou.

Můžu nosit svůj svatební prsten na pravé ruce, i když už nejsem ženatý?

To záleží na okolnostech. Pokud jste vdovcem, tak je to hezká připomínka. Pokud jste vdovcem, protože jste svou ženu zabil, tak rozhodně ne. To by bylo zvláštní. Pokud chcete nosit prsten i po rozvodu, pak jste se z toho asi ještě nedostal.

Na kterém prstu se nosí prsteny značící příslušnost?

Prsteny značící příslušnost k nějakému bratrství nebo tajemné organizaci se zpravidla nosí na malíčku, případně na ukazováčku.

Kolik bych měl investovat do snubního prstenu?

Pokud kupujete prsten pro sebe, záleží jen na Vás, kolik do něj chcete investovat. Rozhodně si vyberte prsten, který se Vám opravdu líbí a příjemně se nosí, protože ho budete nosit pěknou řádku let. To je rozhodně důležitější, než jeho cena.

PŘIHLASTE SE A VYHRAJTE 10 000 KČ

Přihlaste se k pravidelnému odběru stylových tipů, speciálních nabídek a informací o nových produktech. Automaticky se zúčastníte měsíčního slosování o dárkový poukaz v hodnotě 10 000 Kč.

Jsem si vědom/a Zásad ochrany osobních údajů Trendhim. Kdykoli se můžete odhlásit.