Z důvodu velikonočních svátků budou objednávky odeslány v úterý 2. dubna

Z důvodu velikonočních svátků budou objednávky odeslány v úterý 2. dubna

Můžete vrátit do 365 dnů – nebudeme se ptát proč!
Doručení 60 Kč - Možnost doručení zdarma od 1 199 Kč-
Kontaktujte nás

Kravata – Váš dokonalý průvodce

Naučte se vše, co potřebujete vědět o kravatách. Od kombinování barev a výběru tkanin až po návod, jak vázat klasické uzly.

Komu z nás se nelíbí, když uslyší: Krásná kravata, když vejde do místnosti? Rozhodně je to lepší, než hromadné ticho a tiché cvrlikání cvrčků v pozadí. Oscar Wilde jednou řekl, "Dobře uvázaná kravata je prvním vážným krokem v životě.” Pokud je tomu opravdu tak,...je na čase udělat první krok.

1 Kravata – váš dokonalý průvodce1.1 Jak kravatu nosit1.2 Tkaniny1.3 Kravaty, které stojí za to1.4 3 způsoby, jak uvázat kravatu1.5 Doplňky ke kravatě1.6 Jak kombinovat kravatu a oblek1.7 Bílé košile1.8 Modrá košile1.9 S modrými proužky nebo károvaná košile1.10 S růžovými proužky nebo károvaná košile1.11 Přidáme oblek1.12 Skvělý tip, jak kombinovat kravatu a oblek. 1.13 Historie vázanek, o kterou se můžete podělit na párty1.14 Vy se ptáte, my odpovídáme

Jak kravatu nosit

Základním principem vázání a nošení kravaty je, že by měla vypadat nenuceně. Elegantní nonchalance, která vychází ze zkušeností, sebevědomí a důvěry, že dokonalost může zůstat doma.

Délka kravaty

Konec kravaty měl viset kousek nad přezkou opasku.

Šířka kravaty

Vázanky se dodávají v různých šířkách od úzkých slim vázanek až po vázanky širší v retro stylu se standardní šířkou 5-7 cm. Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících šířku jsou klopy obleku. Kravata v nejširším místě by měla být zhruba stejná jako šířka klopy.

Obecně, noste užší kravatu s užšími klopami a širší kravatu se širšími klopami.

Zvažte také svou stavbu těla. Máte široká ramena? Vyzkoušejte širší klopy a kravaty. Pokud jste štíhlý a menší postavy, vyberte si tenčí kravatu a klopy.

Anatomie kravaty

Pochopením konstrukce kravaty vám ulehčí nakupování a zajistí, že si koupíte vázanky, které jsou nejen krásné, ale také Vám nějaký ten pátek vydrží.

  1. Lopatka – Hlavní část kravaty.
  2. Hrot – Materiál našitý na opačné straně špičky a ocásku. Vlastní hrot znamená, že byl použit stejný materiál jako kravata. Dekorativní hrot zahrnuje jiný materiál. Pokud byla použita méně kvalitní tkanina, pak se jedná o kravatu pochybné kvality - pravděpodobně šlo o snížení nákladů na výrobu.
  3. Silný steh – Silný steh drží 2 strany dohromady a udržuje tvar.
  4. Štítek – Na štítku většinou najdete jméno výrobce nebo designera.
  5. Poutko – Jakmile si uvážete kravatu, můžete užší konec protáhnout skrytým poutkem na zadní straně kravaty. Ujistěte se, že velikost poutka odpovídá šířce kravaty. Pokud je poutko ze stejné tkaniny jako tělo kravaty, pak je to dobré znamení, že se nešetřilo a kravata je skutečně kvalitní.
  6. Krk – Střední část kravaty.
  7. Plášť – Vnější tkanina kravaty - nazývaná také obálka. Můžete volit mezi hedvábím, vlnou, bavlnou nebo polyesterem.
  8. Šev – Místo sešití tkaniny. Kvalitní kravata je vystřižena z materiálu našikmo - ve 45 stupňovém úhlu od hotového okraje tkaniny. Pokud by kravata nebyla takto vytvořena, nevisela by rovně ani by dlouho nevydržela.
  9. Výztuž – Materiál uvnitř kravaty jí dává tvar a zajišťuje, aby se kravata nemačkala. Kvalitní kravata má výztuž z vlny pro její měkkost a odolnost vůči pomačkání. Některé vázanky mají výztuž z bavlny nebo syntetiky, které nejsou tak kvalitní jako vlna.
  10. Ocásek – Tenký konec kravaty. Jakmile je kravata uvázaná, vloží se to poutka.
  11. Skrytý steh – Skrytý steh, který drží dva konce dohromady (pracuje se silným stehem).
  12. Štítek původu a péče – Může zahrnovat zemi původu a zvláštní pokyny týkající se čištění.

Tkaniny

Kravaty se většinou šijí z hedvábí, vlny, bavlny a polyesteru. Každá tkanina má své kvality, ale pozornost byste měli zaměřit především na strukturu. Podobně se při výběru kapesníčků do saka a motýlků soustřeďte na kontrast s materiálem, ze kterého je kravata ušita.

Elegantní hedvábná kravata bude například pěkným kontrastem k vlněnému obleku nebo bavlněnému kapesníčku do saka. Podobně, hrubší vlněná kravata se skvěle hodí k hedvábnému kapesníčku nebo velmi jemnému obleku (s vysokým počtem vláken).

Hedvábné kravaty

Hedvábné kravaty se snadno ukládají a jsou měkké na dotek. I když se jedná o luxusní přírodní materiál, hedvábí není snadné čistit a snadno se pomačká.

Vlněné kravaty

Vlněné kravaty poskytují vašemu oděvu odlišnou texturu i hloubku. Dají se zakoupit kravaty z luxusnější vlny, jako je kašmír. Na vlněné kravatě vytvoříte větší uzel. Čištění vlněné kravaty je složitější, protože se může srazit, pokud při praní nepostupujeme správně.

Bavlněné kravaty

Kravaty vyrobené z bavlny se snadno žehlí, čistí a skladují. Navíc jsou pevné a odolné. Mohou se však snadno pomačkat nebo srazit v horké vodě.

Polyesterové kravaty

Polyesterové kravaty jsou lehké a snadno se skladují. Mohou vypadat levně, protože mnohé z nich se na světle lesknou. Lesk však nevypadá tak přirozeně jako u hedvábných kravat.

Kravaty, které stojí za to

Jakýkoliv arzenál kravat, který opravdu stojí za to a má palební sílu, musí obsahovat více než jen jeden typ nebo styl kravat. Je naprosto v pořádku mít oblíbenou kravatu, ale nenechte si ujít zábavnou kravatu s puntíky, kterou budete nosit ke vhodné příležitosti a se správným outfitem. Bojíte se, že se vaše kravaty ušpiní? Máme pro Vás dokonalého průvodce jak ukládat, čistit a žehlit kravaty.

Jednobarevné kravaty

Jednobarevné kravaty přicházejí v nespočtu barev. Nejuniverzálnější je námořnicky modrá a vínová. Vypadají elegantně s prakticky každým outfitem a jsou skvělou volbou, pokud s nošením kravat teprve začínáte. Můžete také experimentovat se světlejšími odstíny pro teplejší měsíce a příležitostné nošení.

Pruhované kravaty

Pruhované kravaty jsou jedny z nejoblíbenějších pro nošení do práce a formální příležitosti, protože se snadno kombinují. Obecným principem je, že čím tenčí a dál od sebe proužky jsou, tím je kravata formálnější.

Kravaty s puntíky

Puntíky jsou nejen jednoduché, rafinované a elegantní, ale navíc je nepravděpodobné, že nebudou ladit s ostatními kousky vašeho oděvu… za předpokladu, že vaše kalhoty nejsou ve stejném vzoru. Do této kategorie by mohly spadat i jiné „puntíkované“ vázanky, s pravidelným vzorem malých čtverečků, kosočtverců a jiných tvarů.

Kravaty se vzorem Paisley

Podobně jako puntíkované kravaty, kravaty se vzorem paisley jsou skvělou alternativou jednobarevných kravat. Paisley je květinový vzor ze středního východu a po staletí nevyšel z módy.

Pletené kravaty

Pletené kravaty jsou vytvořeny z pleteninového materiálu. To jste nečekali, že? Pletenou kravatu poznáte podle její textury, která je hrubší než u běžných kravat. Navíc mají rovný konec na rozdíl od běžných kravat do špičky.

Pletené kravaty jsou poměrně ležérní a jsou vhodné pro každodenní nošení.

Vánoční a zábavné kravaty

Obvykle zábavné a doufejme i vtipné, tyto vázanky jsou nejvhodnější pro rodinné oslavy, nedělní grilovačku a jako náhrada nevzhledného vánočního svetru. Pro dobro vaší kariéry nedoporučujeme tento typ kravat pro váš první pracovní pohovor. Pokud se nehlásíte na Santova pomocníka - v takovém případě, jděte do toho!

Kravaty Grenadine

Tvarované jako běžné kravaty s kuželovitým koncem a standardní šířkou, kravaty Grenadine jsou mnohem vhodnější pro formální oděv než jiné pletené kravaty. Kromě šířky a konce se Grenadinové kravaty liší ve své vazbě, která je mnohem složitější a těsnější. Díky tomu jsou také poměrně drahé.

Kravaty Macclesfield

Kravaty Macclesfield jsou pojmenovány podle anglického města v hrabství Cheshire, které se stalo slavným v 17. století pro tkaní hedvábí a zvláštní typ vzoru, který produkovali. Tento typ vzoru je stejný jako u vzoru Foulard nebo tapetových kravat. Foulard je jednoduchý geometrický opakující se vzor, který obvykle zahrnuje květiny, geometrické tvary - čtverce, diamanty, tečky - nebo jednotlivé tvary ze vzoru paisley.

Macclesfield, dnes označuje vázanky s malými geometrickými tkanými vzory. Tyto vzory by měly být z tkaného hedvábí - malé tištěné celoplošné motivy.

3 způsoby, jak uvázat kravatu

Naučit se vázat uzel na kravatě je nejdůležitějším krokem v nošení kravat. Nyní je čas na vážný krok, o kterém hovořil Oscar Wilde.

Doporučujeme začít s čistou košilí, kterou jste již měli na sobě, aby nebyla příliš nepoddajná. Po dokončení vázání uzlu vám to také usnadní zapínání horního knoflíku na košili.

Jednoduchý uzel

Říká se mu jednoduchý uzel, protože je to snad nejjednodušší, který se budete učit....a vypadá skvěle! Nejvhodnější pro muže s menším obvodem krku nebo pro kravaty ze silnější tkaniny.

Klikněte sem a uvidíte video v dánštině, francouzštině, holandštině, italštině a španělštině.

Jak uvázat jednoduchý uzel

  1. Začněte s širším koncem kravaty na levé straně. Měl by viset asi 20 cm pod užším koncem vpravo.
  2. Protáhněte široký konec vodorovně před úzkým koncem pod bradou.
  3. Vytáhněte široký konec nahoru a přes smyčku kolem krku.
  4. Držte přední část uzlu volně ukazováčkem a široký konec veďte dolů přes přední smyčku.
  5. Utáhněte uzel přidržením úzkého konce a posunutím uzlu nahoru.

Poloviční Windsor

Poloviční Windsor je také asymetrický, ale širší a strukturovanější než Jednoduchý uzel s úhledným trojúhelníkovým povrchem. Klasika v dokonalé rovnováze pro formální i každodenní nošení. Střední velikost uzlu se hodí k většině typů límců. Nejvhodnější pro vázanky se středně silného materiálu.

Klikněte sem a uvidíte video v němčině, dánštině, francouzštině, holandštině, italštině a španělštině.

Jak uvázat uzel poloviční Windsor

  1. Začněte s širším koncem kravaty vlevo a úzkým koncem vpravo. Široký konec by měl být delší než úzký.
  2. Protáhněte široký konec vodorovně před úzkým koncem, aby jste vytvořili X pod bradou.
  3. Veďte široký konec kolem a za úzkým koncem.
  4. Protáhněte široký konec přes otvor v blízkosti krku.
  5. Omotejte široký konec kolem přední strany tenkého konce
  6. Protáhněte široký konec otvorem u krku. Vytáhněte široký konec smyčkou vytvořenou v přední části.
  7. Utáhněte uzel tahem dolů na širší konec.

Uzel Windsor

Windsor je velký uzel často používaný ozbrojenými sílami pro jeho autoritu a formálnost. Windsor dodává symetrický, trojúhelníkový tvar a je nejvhodnější pro muže se silnějším krkem a kravaty z lehkých tkanin.

Jak uvázat uzel Windsor

  1. Začněte s širokým koncem na levé straně visící 12 cm pod opaskem.
  2. Protáhněte široký konec vodorovně vpředu, aby jste vytvoriti X pod bradou.
  3. Veďte široký konec a pod smyčku kolem krku.
  4. Veďte přes smyčku a zatáhněte za široký konec až na doraz.
  5. Přeneste široký konec za uzel a předejte jej na druhou stranu.
  6. Prohněte široký konec přes horní část smyčky kolem límce a přiveďte ji dolů. Nyní máte 2 smyčky na obou stranách tenkého konce.
  7. Veďte široký konec přes přední stranu uzlu a vytvořte pás. Držte prstem na místě.
  8. Přiveďte široký konec pod smyčku směrem k bradě.
  9. Vytáhněte široký konec přes přední pásek (krok 7).
  10. Vytáhněte široký konec zcela dolů a vyhlaďte všechny záhyby na uzlu.

Jak uvázat uzel se záhybem

Jedná se nepatrný záhyb těsně pod uzlem. Ať už je vaše kravata vyrobena z vlny, hedvábí, kašmíru nebo je to vaše oblíbená pletená kravata, vždy můžete vytvořit uzel se záhybem.

  1. Po dokončení vázání kravaty stiskněte palcem a ukazováčkem těsně pod uzlem a vytvořte rýhu.
  2. Zatáhněte za kravatu a přitom pevně držte záhyb na místě.
  3. Záhyb upravte, aby byl dobře patrný.

Doplňky ke kravatě

Hlavními doplňky ke kravatám jsou kravatové spony, řetízky a jehlice. Jejich hlavním úkolem je držet kravatu na místě...ale umí toho víc.

Kravatové doplňky zkrotí kravatu, aby nelétala ve větru. Bojíte se, že Vám spadne do polévky? Vyzkoušejte kravatovou sponu nebo řetízek. Uzel je moc plochý? Použijte jehlici do límce, aby uzel maličko zvedla a dodala mu na prominenci.

Jak kombinovat kravatu a oblek

Nejdůležitější radou je vybírejte kravatu pro vás oblek - nevybírejte oblek pro vaši kravatu. Jinými slovy, nejdříve si kupte oblek a košili… a pak nakupujte kravatu, která se k nim hodí.

  • Moderně střižené obleky se hodí k užším kravatám.
  • Vyhněte se extrémně širokým a super úzkým kravatám. Standardní šířka je 5-7 cm. Pokud zvolíte užší nebo širší kravatu, outfit bude vypadat zastarale.
  • Vaše vázanka by měla být tmavší než košile a jednobarevná.
  • Bílé košile, včetně krémové a smetanové, lze nosit s téměř vším. Černé, šedé a námořnicky modré obleky jsou na tom podobně - hodí se téměř ke všemu.
  • Zvolte výraznější barvu k nevýraznému oděvu
  • Pokud se vám líbí vzorované košile a blejzry, ujistěte se, že kravata doplňuje základní barvy košile. Základní znamená hlavní barvu košile.

Informace výše jsou velmi obecné, pravidla, která snadno dodržíte. My jsme však velkými fanoušky vzorů. Naučit se, jak je kombinovat není až tak náročné, a vyplatí se to. Stačí se jen věřit.

Bílé košile

Bílá košile je univerzální a můžete ji vybarvit jakoukoli kravatou.

Modrá košile

Světle modrá se skvěle hodí jak ke kravatám ve stejné barevné škále (modré), tak k tmavě zelené, odstínům žluté, bordó a růžové.

S modrými proužky nebo károvaná košile

Zvolte kravatu, která je tmavší, než barva košile a se vzorem, který je větší než proužky nebo káro na košili.

S růžovými proužky nebo károvaná košile

Zvolte kravatu tmavší, než je barva košile a s větším vzorem než jsou proužky nebo káro na košili.

Přidáme oblek

Zásadou při kombinování výše uvedených kombinací se sakem je důležité, aby byl jeden ze tří kousků - sako, košile nebo kravata - jednobarevný.

Skvělý tip, jak kombinovat kravatu a oblek.

  1. Vaše kravata by měla být poslední věcí, kterou si koupíte. Nejprve vyberte svůj oblek a košili.

    Vždy je snazší najít kravatu, která se hodí k vaší košili … namísto hledání košile, která se hodí k vaší kravatě.

Přečtěte si více v našem kompletním průvodci o čištění, ukládání a žehlení kravat.

Historie vázanek, o kterou se můžete podělit na párty

Nejstarší předchůdce vázanky nosila slavná Terakotová armáda v Xi'an, Čína, kteří byli pohřbeni, aby chránili svého císaře v posmrtném životě asi v roce 210 př.nl. V průběhu historie, se vázanky nosily po celém světě jako znamení bohatství a postavení. Moderní kravata však pochází přímo od potomků... chorvatských žoldáků ze 17. století (vsadíme se, že jste to nečekali).

Tito najatí vrahové byli elitními vojáky francouzské armády během třicetileté války. Král Ludvík 14. zaujal si své nové válečné hrdiny velmi oblíbil a začal je kopírovat - jen místo červených šátků začal nosit masivní bílé krajkové kravatové šály. Francouzsky se řekne vázanka „cravate" a je odvozen od slova chorvatština – „croate“. V klasickém sykofantickém stylu, pařížská elita pak napodobila krále, a kravata se rozšířila po celé francouzské společnosti.

Poté, co byl vyhoštěn a pobýval v Paříži, se Karel II v roce 1660 vrátil do Anglie a tuto módu si převezl s sebou. Čas šel dál a design kravaty se během Průmyslové revoluce zjednodušil, protože zájem o vázané vázanky rostl.

V průběhu let kravata na sebe vzala mnoho podob, od divokých barev v 70. letech k úzkým vázankám, které nosí hipsteři. Bez ohledu na časové období, kravata představuje individuální styl a vždy udělá dojem.

Vy se ptáte, my odpovídáme

Proč muži nosí kravaty?

Moderní kravaty jsou většinou dekorativní a slouží k vyjádření osobitosti nositele a / nebo se musí nosit do práce.

Mají kravaty různé délky?

Většina vázanek má stejnou standardní délku kolem 145 cm. Pro vysoké muže se vyrábějí i delší kravaty, asi 157 cm dlouhé a dají se zakoupit ve specializovaných obchodech.

Jaký uzel je nejjednodušší?

Myslíme si, že nejjednodušší je Jednoduchý uzel. Ale s praxí bude uvázaní všech uzlů hračka.

Které kravaty jsou do práce nejvhodnější?

Obecně platí, že úzké vázanky jsou vhodné k neformálním příležitostem, a do práce tedy nejsou vhodné. Čím tmavší je kravata, tím je formálnější. Když máte pochybnosti, zvolte jednobarevnou kravatu vínové nebo námořnicky modré barvy.

Jakou barvu košile a kravaty zvolit k obleku v námořnické modré?

Oblek v námořnické modré je jedním z nejvšestrannějších, které můžete mít. Klasická volba košile by byla bílá. Pro zjednodušení navrhneme kravatu v červených tónech. Červené kravaty se hodí k modrému obleku lépe než kravaty jiných barev.

Pokud hledáte diskrétnější variantu, podívejte se na lososovou, korálovou, růžovou nebo vínově červenou. Jedná se stále o odstíny červené, ale nejsou tak odvážné jako klasická červená.

Kam správně připnout kravatovou sponu?

Umístění kravaty by mělo být vždy mezi třetím a čtvrtým knoflíkem na košili (počítáno shora). Přečtěte si náš průvodce o kravatových sponách o tom, jak, kravatové spony nosit.

Proč jsou kravaty téměř vždy vázací, ale motýlky kupujeme převážně předem vázané?

Většina mužů ví, jak si kravatu uvázat. Je to rychlé a snadné. Vázání Motýlků je o něco náročnější.

Jakými pravidly se řídíme při výběru vhodného kravatového uzlu?

Chcete uzel, který se hodí pro danou příležitost. Širší uzly, jako je Windsor, jsou více autoritativní a formálnější.

Tenčí uzly a Jednoduchý uzel jsou ležérnější a lehčí.

Který uzel vybrat bude také záviset na materiálu, ze kterého je vaše kravata vyrobena. Silnější materiály jsou vhodnější pro tenčí uzly… aby nevypadaly příliš mohutně. Totéž platí pro tenčí materiály.

Mohu hedvábnou kravatu prát v pračce?

Rozhodně ne! To by ji zničilo. Přečtěte si o tom, jak čistit, ukládat a žehlit kravaty, aby vám kravaty vydržely co nejdéle.

Můžu nosit kravatu se smokingem?

Kravatu se smokingem nosit můžete. Jedná se o stále oblíbenější způsob, jak z formálního oděvu udělat ne až tak formální outfit.

Osobně si myslíme, že pokud zvolíte smoking, zvolte raději motýlka. Pokud se přece jen rozhodnete pro kravatu, ujistěte se, že se jedná o černé hedvábí.

Jaké kravaty mám nosit v zimě?

Vlněné kravaty jsou obecně vhodnější pro zimní nošení, protože jsou silnější a mají hrubší texturu. Pokud jde o barvy, volte tmavší odstíny modré, šedé a hnědé. A nezapomeňte na vánoční kravatu.

Jakou kravatu nosit v létě?

Na rozdíl od tlustých vlněných vázanek v zimních barvách se rozhodněte pro plátěné nebo bavlněné vázanky ve světlých a jasných tónech, které jsou na léto vhodnější.

Máte kapesníček do saka k této kravatě?

Ve skutečnosti tuto otázku dostáváme denně. Odpověď zní ano, máme!

Chcete-li najít kapesníček do saka, který se hodí k barvě vaší kravaty, použijte náš Interaktivní barevný kruh a pokyny v 7 Základních pravidel, jak kombinovat pánské doplňky. Ladící doplněk najdete velmi rychle!

PŘIHLASTE SE A VYHRAJTE 10 000 KČ

Přihlaste se k pravidelnému odběru stylových tipů, speciálních nabídek a informací o nových produktech. Automaticky se zúčastníte měsíčního slosování o dárkový poukaz v hodnotě 10 000 Kč.

Jsem si vědom/a Zásad ochrany osobních údajů Trendhim. Kdykoli se můžete odhlásit.